چگونه از ابتلا به کووید-۱۹ و آنفلوآنزا در امان باشیم؟
کارشناسان میگویند که هوشیاری در مورد اقدامات ایمنی که میتواند از شیوع آنفلوآنزا و کووید-۱۹ جلوگیری کند، بسیار مهم است.
به گزارش مملکت آنلاین، با نزدیک شدن به فصل آنفلوآنزا مقامات بهداشتی از مردم میخواهند که در جلوگیری از شیوع آنفلوانزا کمک کنند و از بروز شیوع دیگری در میان بیماری همهگیر کووید-۱۹ پیشگیری کنند.
ریکا مورتی، متخصص بیماریهای عفونی، معاون پزشکی و معاون ارشد پزشکی در کلینیک Cedars-Sinai کالیفرنیا ایالاتمتحده گفت: "این دو ویروس بسیار شبیه هستند و این فصل آنفلوآنزا را بسیار چالشبرانگیز میکند. خبر خوب این است که ما برای مقابله با آنفلوآنزا، ابزار قدرتمند واکسن را در اختیارداریم. "
علاوه بر دریافت واکسن آنفلوانزا، هوشیاری در مورد اقدامات ایمنی که میتواند از شیوع آنفلوانزا و کووید-۱۹ جلوگیری کند، مانند شستشوی دستها، استفاده از ماسک، رعایت فاصله فیزیکی، پوشاندن دهان در زمان سرفه و عطسه و ماندن در خانه هنگام بیماری نیز مهم هستند.
مورتی گفت: "انتخابهایی که انجام میدهیم نهتنها بر سلامتی خود ما بلکه بر سلامتی دیگران نیز تاثیر میگذارد. بسیاری از افراد ممکن است احساس خستگی بیماری همهگیر را احساس کنند، اما بدانیم که باید از خود و همه اطرافیان خود محافظت کنیم. "
چگونه تشخیص دهیم که به آنفلوآنزا یا کووید-۱۹ مبتلا شدیم؟
علائم کووید-۱۹ و آنفلوآنزا میتوانند خفیف تا شدید باشند. تشخیص این دو بیماری بسیار دشوار است و علائم همپوشانی زیادی مانند تب یا احساس لرز، سرفه، تنگی نفس یا دشواری در تنفس، خستگی، گلودرد، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی، درد عضله یا بدندرد و سردرد دارند.
بااینحال، برخی از موارد کووید-۱۹ از بین رفتن چشایی و بویایی، حالت تهوع و یا اسهال است که به نظر میرسد ارتباط کمتری با آنفلوآنزا دارند. شروع آنفلوآنزا میتواند خیلی سریعتر رخ دهد. افراد معمولا یک تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، علائمی را تجربه میکنند. در مورد کووید-۱۹، علائم بهطور متوسط پنج روز پس از مواجهه ظاهر میشوند.
در صورت بروز علائم چه کنیم؟
اگر علائم همپوشانی ایجاد کنند، مهم است که بهموقع تشخیص دهید که ممکن است به هر دو بیماری مبتلا باشید، از اینکه چه علائمی را تجربه کردهاید و همچنین تعیین اینکه چه زمانی باید به آزمایش یا مراقبتهای پزشکی بپردازید، مهم است. شما باید حداقل ۱۰ روز یا تا زمان برطرف شدن علائم یا مراجعه به پزشک خود را از دیگران جدا کنید. نهتنها مراقبت از خود بلکه محافظت از اطرافیان مهم خواهد بود.
اگر علائم شما بهبود نیافت، یا حالتان بدتر شد، با ارائهدهندگان خدمات بهداشتی تماس بگیرید. شما میتوانید ازنظر ابتلا به کووید-۱۹ یا آنفلوآنزا آزمایش شوید. اگر علائم بدتری مانند تنفس سخت، تب شدید مداوم یا ضعف شدید پیدا کردید، به مراقبتهای فوری مراجعه کنید. در صورت مشاهده علائم شدید یا تهدیدکننده زندگی، ازجمله مشکلات تنفسی، درد مداوم یا فشار قفسه سینه، گیجی ناگهانی، کاهش شدید انرژی، لبها یا صورت مایل به آبی یا تب در کودک زیر ۸ هفته به بخش اورژانس مراجعه کنید.
امسال چگونه میتوانم از خود در فصل آنفلوآنزا محافظت کنم؟
اگرچه ما در حال حاضر واکسن کووید-۱۹ نداریم، اما یک واکسن برای آنفلوانزا داریم. هر فردی که بیش از ۶ ماه دارد باید واکسن تزریق کند تا از ابتلا به آنفلوآنزا پیشگیری کند و در صورت بیماری میتوانید از شدت و مدت بیماری بکاهید. اگر افراد کافی واکسینه شوند، میتواند به جلوگیری از بهاصطلاح "دو بیماری همزمان" کمک کند. همزمانی این دوبیماری سیستم مراقبتهای بهداشتی را مملو از بیمارانی میکند که از کووید-۱۹ یا آنفلوآنزا رنج میبرند. دریافت واکسن آنفلوآنزا همچنین آزمایش غیرضروری کووید-۱۹ را کاهش میدهد و به کارکنان مراقبتهای بهداشتی کمک میکند تا بیماران کووید-۱۹ را بهطور موثرتری شناسایی کنند. همچنین باید اقدامات ایمنی را که میتواند از شیوع کووید-۱۹ و آنفلوآنزا جلوگیری کند، دو برابر انجام دهیم.
آیا روشهای دیگری برای مقابله با این بیماریها وجود دارد؟
اطمینان حاصل کنید که داروهای کاهشدهنده تب مانند استامینوفن در خانهدارید و در صورت بیماری مایعات زیادی بنوشید. اگر قبلا با ارائهدهنده مراقبتهای اولیه ارتباط برقرار نکردهاید، اکنون این کار را انجام دهید. آنان میتوانند تزریق واکسن آنفلوآنزا را انجام دهند و در صورت بیماری شما را معالجه کنند. بسیاری از آنان ملاقاتهای ویدئویی مجازی ارائه میدهند که امکان قرار ملاقات کارآمد بهراحتی از خانه را برای شما فراهم میکند. درحالیکه اکثر درمانهای کووید-۱۹ هنوز بهصورت تجربی در نظر گرفته میشوند، داروهای ضدویروسی بهراحتی در دسترس هستند که پزشک میتواند برای درمان آنفلوآنزا تجویز کند.
آیا افراد در معرض خطر بیماری شدید ناشی از کووید-۱۹ باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند؟
واکسیناسیون در افراد آسیبپذیرتر از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا خطر ابتلا به بیماری شدید آنفلوآنزا را کاهش میدهد. به نظر میرسد بسیاری از افراد در معرض خطر بیشتر آنفلوآنزا در معرض خطر بیشتری برای کووید-۱۹ هستند. امسال همه ازجمله زنان باردار، کودکان بالای ۶ ماه، افراد مسن و افراد دیگر واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند.
آیا زنان باردار و فرزند آنان مستعد ابتلا به آنفلوآنزا یا کووید-۱۹ هستند؟
زنان باردار و نوزادان آنان بیشتر در معرض خطر عوارض ناشی از آنفلوانزا یا کووید-۱۹ هستند. به همین دلیل مهم است که زنان باردار تمام نکات ایمنی را رعایت کرده و واکسن آنفلوآنزا دریافت کنند.
از کجا واکسن آنفلوآنزا تهیه کنیم؟
از ارائهدهندگان واکسن سوال کنید. در راهنمای ارائهشده به مراکز بهداشتی موارد احتیاطی که باید رعایت شوند مانند غربالگری علائم کووید-۱۹، فاصله فیزیکی، استفاده از تجهیزات محافظت شخصی مناسب و سایر اقدامات ایمنی ذکرشده است. هر مکان واکسیناسیون به دنبال توصیههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها باید مکانی امن برای تزریق واکسن آنفلوآنزا باشد.
آیا تزریق واکسن آنفلوآنزا از ابتلا به کووید-۱۹ نیز محافظت میکند؟
متاسفانه، این پیشگیری با استفاده از واکسن آنفلوآنزا به دلیل ویروسهای مختلف ایجادکننده آنفلوآنزا میسر نیست. واکسنها برای کمک به شما در ایجاد ایمنی در برابر اجزای ویروس خاص طراحیشدهاند. واکسنهای احتمالی کووید-۱۹ هنوز در دست تولید هستند و ممکن است تا اواخر فصل آنفلوآنزا یا حتی پس از پایان آن در اوایل بهار در دسترس نباشند.
آیا واکسن آنفلوانزا میتواند فرد را بیمار و نسبت به کووید-۱۹ آسیبپذیرتر کند؟
واکسن آنفلوآنزا بسیار بیخطر است و شامل ویروس زنده نیست. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد تزریق واکسن خطر ابتلا به کووید-۱۹ را افزایش میدهد. بعضی از افراد ممکن است عوارض جانبی خفیفی مانند تورم موضعی، ناراحتی، تب کم یا سردرد را تجربه کنند که طی دو روز برطرف میشوند و در مقایسه با آنفلوآنزای واقعی خفیفتر است.
آیا امکان ابتلا به کووید-۱۹ و آنفلوآنزا بهطور همزمان وجود دارد؟
بله ممکن است همزمان به هر دو بیماری و سایر عفونتهای تنفسی مبتلا شوید. هنوز مشخص نیست که هرچند وقت یکبار ممکن است این اتفاق رخ دهد. در صورت مشاهده علائم مربوط به هر دو بیماری، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا باید منتظر جواب آزمایش کووید-۱۹ بود و بعد واکسن آنفلوانزا تزریق شود؟
باید منتظر بمانید تا نتیجه منفی آزمایش را بگیرید. اگر آزمایش کووید-۱۹ شما مثبت است، باید منتظر بمانید تا زمانی که علائم شما برطرف شود و بعد از مدت زمان قرنطینه، واکسن آنفلوآنزا دریافت کنید. در ضمن، تمام اقدامات محافظتی را برای محدود کردن قرار گرفتن در معرض آنفلوآنزا رعایت کنید.
آیا فرد مبتلا به کووید-۱۹ مستعد ابتلا به آنفلوآنزا است؟
دلایلی برای عدم ابتلا به آنفلوآنزا به دلیل ابتلا به کووید-۱۹ وجود ندارد. ازآنجاکه این بیماریها توسط ویروسهای مختلف ایجاد میشوند، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد بیماری کووید-۱۹ موجب محافظت یا مصونیت در برابر آنفلوآنزا شود.