کشف شاخهای ناشناخته از انسانهای باستانی در لیبی
باستانشناسان با بررسی دیانای دو مومیایی کشفشده در پناهگاه صخرهای «تاکارکوری» واقع در جنوب غربی کشور لیبی موفق به شناسایی شاخهای ناشناخته از انسانهای باستانی شدند که تاکنون از دیدگاه علمی پنهان مانده بود.
به گزارش مملکت آنلاین، بر اساس این پژوهش، این انسانهای پیشاتاریخی حدود ۷ هزار سال پیش در دورهای موسوم به «صحرای سبز» در منطقهای سکونت داشتند که امروزه به عنوان یکی از خشکترین و گرمترین نقاط زمین، بخشی از صحرای بزرگ آفریقا محسوب میشود. در آن زمان اما این منطقه سرسبز، پرباران و قابل زیست بود و انسانها در آن به شکار و دامپروری مشغول بودند.
نتایج مطالعه ژنتیکی نشان میدهد این دو مومیایی، که هر دو زن بودهاند، دارای تبار ژنتیکی منحصربهفردی هستند که تفاوتهایی بنیادی با سایر جمعیتهای همدوره خود در جنوب صحرای آفریقا داشتهاند. این گروه انسانی به شاخهای ناشناخته از نوع بشر تعلق دارند که تاکنون در مطالعات علمی شناسایی نشده بود.
این جمعیت هزاران سال به صورت نسبتاً ایزوله در شمال آفریقا زیستهاند و تماس ژنتیکی محدودی با سایر گروههای انسانی داشتهاند. دانشمندان با بهرهگیری از فناوری پیشرفته توالییابی ژنوم، دیانای استخراجشده از این مومیاییها را با ژنوم ۸۰۰ فرد زنده از مناطق مختلف از جمله آفریقا، خاورمیانه و جنوب اروپا، و همچنین دادههای ژنومی ۱۱۷ فرد باستانی مقایسه کردند.
تحلیلها نشان میدهد این شاخه انسانی حدود ۵۰ هزار سال پیش از جمعیتهای جنوب صحرای آفریقا جدا شده است. همچنین، شواهد اندکی از دیانای نئاندرتال در ژنوم آنها یافت شده که نشاندهنده تماس اجداد این انسانها با نئاندرتالها در گذشتهای دور است؛ البته این میزان دیانای نئاندرتالی ده برابر کمتر از سطح مشابه در انسانهای غیرآفریقایی امروزی است.
یکی از نکات برجسته این کشف، حفظ استثنایی دیانای در شرایط خشک و گرم صحرای آفریقا است که به دلیل مومیایی بودن اجساد و قرار گرفتن آنها در سایه صخرهها ممکن شده است. این کشف نادر امکان مطالعات ژنتیکی تازهای درباره انسانهای باستانی شمال آفریقا را فراهم کرده است.
انتهای پیام/