بررسی اسباب و علائم بیماری پوستی کلف و ملاسما براساس منابع طب سنتی ایران
بررسی اسباب و علائم بیماری پوستی کلف براساس منابع طب سنتی ایران و مقایسه ی آن با بیماری ملاسما در منابع طب سنتی ایران را در زیر بخوانید.
به گزارش مملکت آنلاین، بیماری های پوستی، همواره مورد توجه بوده است و در بسیاری موارد، روش های درمانی متعدد و کم خطری برای هر بیماری وجود دارد. بیماری پوستی کلف، یک اختلال تغییر دهنده ی رنگ پوست صورت به سمت سیاهی مـی باشـد کـه علل مختلفی از جمله، بارداری واختلالات قاعدگی (اختلال هورمون های جنسی)، بیماری های معده، کبد و...می توانند در ایجاد آن، موثر باشند. از طرفی، بیماری ملاسما در طب کنونی نیز، با همین اسباب وعلائـم بـالینی شـناخته مـی شـود. درمـان ملاسـما، مشـکل، طولانی مدت، علامتی و همراه با عوارض بالینی بسیار زیاد است.
علائم بالینی بیماری کلف، با علائم بالینی بیماری ملاسما، مشابه می باشد؛ هر دو بیماری، به صورت ضـایعات تیـره رنگ، فاقـد خشونت و بدون خارش هستند که معمولا، درصورت ایجاد می شوند. این ضایعات، می تواننـد بر روی پوسـت، گسـترده شـوند. یکـی ازعلل بسیار مهم ایجاد کننده هر دو بیماری، بارداری و اختلالات قاعدگی است که البته، حکمای طب سنتی، علل متنوع دیگری را نیز در ایجاد این بیماری، ذکر کرده اند.
رنگ پوست، گـروه عمـده ای از بیماری هـای پوسـتی را تشـکیل می دهد. در منـابع طب سنتی ایرانی، بیماری های پوستی و مسـایل زیبـایی و زینـت، همواره مورد توجه حکما بوده است. آن ها، علل ایجاد بیماری هـای تغییردهنده ی رنگ پوست را به طور مستقیم، به اختلالات اعضای داخلی نسبت داده و بر همین اساس، روش های درمـانی عـلاج کننده ی بیماری را (و نه فقط درمان علامتی) ارائـه کـرده انـد کـه بسیاری از این درمان ها، ساده تر و کـم خطرتـر و کـم هزینـه تـر از روش های درمانی کنونی می باشند.
بیمـاری کلف، تغییر رنگ ناحیه ای از پوست صـورت اسـت کـه در آن، رنگ پوست به سمت سیاهی و تیرگـی مـی رود. علـل متنوعی از جمله، بارداری، ضعف اعضـای داخلـی، مانند معـده، کبد، طحال و تغذیه نامناسب، در ایجاد بیماری مؤثر است.
از سویی دیگر، بیماری ملاسما، یک اخـتلال هیپرملانـوزیس اکتسـابی پوسـتی است که بیشتر به صورت ماکول های هیپرپیگمانته، صورت افراد را در نواحی گونه ها، پیشانی و لب بالا گرفتار می کند. ایـن بیماری، در هر دو جنس یافت می شود، اما بیشتر جمعیـت مبـتلا را زنان تشکیل می دهند.
ملاسما، علیرغـم غیر مهلـک بـودن، بـه دلیـل ایجـاد ظـاهر نامناسب، توانسته است اثر مخرب بر کیفیـت زنـدگی مبتلایـان داشته و بیشترین تأثیر منفی را درحیطه های زنـدگی اجتمـاعی، تفریح و سرگرمی و سلامت روحی بیماران بگذارد. از طرفی دیگر، عامل اصلی پیدایش ملاسما ناشناخته اسـت، در نتیجه، علاج بیماری مشکل می باشد. البته، مطالعات مختلـف، عوامل متعـددی را بـرای بیمـاری ذکـر کـرده انـد و شـایعترین علت های محرک ایجاد ملاسما را هورمون های جنسـی، حـاملگی، ژنتیک و نور آفتاب دانسته اند.
در نهایت، درمان بیماری ملاسما، بـه دلیـل وجـود Dermal component بسیار سخت و طولانی مدت است و احتمال ایجـاد عـوارض دارویـی برگشـت ناپـذیری ماننـد، نوروپـاتی، اختلالات ترمیم زخـم هـا، اگزوژنـوس اکرونـوزیس، عـوارض اندوکرین ناشی از مصرف کورتیکواسترویید وجود دارد.
علائم بیمـاری کلـف در طب سنتی ایرانی عبارت است از:
تغییر رنـگ پوسـت اسـت کـه در آن رنـگ پوست به سمت سیاهی و کبودی میل مـی کنـد. ایـن بیمـاری، اکثراً در صورت و در ناحیـه ی گونـه هـا و جـائی کـه ریـش نمی روید ایجاد می شود و پوست ناحیه ی درگیـر، صـاف و بـدون خشونت و نیز فاقد خارش می باشد. علل ایجاد کننده بیماری کلف، بر اساس نظر حکمـای طـب سنتی ایرانی، دو سبب کلی و مجزا از یکدیگر می باشد:
- اولین سبب در ایجاد کلف، خروج خون از عروق سطحی تحت جلد به دنبال پارگی عروق بر اثر ضربه یا امتلاء است.
- دومین سبب از نظر حکما حکما (ابن سینا و ر ازی)، بر اثر تجمع خلط سیاه و تیره ی سـودا یا احتقان ابخره ی سوداوی تحت جلد فرد مبتلا مـی داننـد کـه می تواند منجر به ایجاد رنگ تیره کلف شود.
الف: علل داخلی تجمع سودا تحت جلد:
- بارداری زنان، حبس طمث و یائسگی: مکانیسم ایجاد آن، بر اساس مبانی طب سنتی این است کـه بر اثر بارداری یا یائسگی یا عدم دفع خون به موقع، در هنگام عادت ماهیانه، مواد زائدی که قبلاً توسط خون عادت ماهیانه از فرد دفع می شد، در بدن تجمع یافته و منجر به ایجـاد و صـعود ابخره سوداوی متصاعده از این مواد زائـد، بـه سـمت صـورت می گردد و لکه های تیـره و کبود در نـواحی مختلـف صـورت ایجاد می شود.
- بیماری های معده و کبـد و طحـال، بـا ایـن توضـیح کـه اعضای داخلی بدن از جمله معده، کبد و طحال بایـد سـلامت باشند تا بدن بتواند غذای خورده شـده را بـه عضـو رسـانده و تبدیل به غذای عضو کند و در صورت اختلال در عملکرد هـر کدام از این اعضا، این مسیر تبدیل مـواد غـذایی، دچـار اخـتلال خواهد شد، در نتیجه، مواد زائد از جمله، خلط تیره و کدر سودا در بدن، تولید و مجتمـع مـی شـود و طبیعـت هوشـمند جهـت رهایی از این مواد زائد، آن ها را به پوست که یک عضو دفعـی و ضعیف می باشد دفع می کند.
- تب های شدید طول کشیده، توضـیح مکانیسـم آن، بـدین ترتیب است که بر اثر حرارت تب، خون دچار احتراق می شود و از آن، بخاراتی متصاعد شده و به سمت پوست منتشر مـی شـود که آن سبب کبودی چهره می گردد.
*ذکر این نکته ضروریست که حکیم بزرگ ابن سینا، پوسـت بدن را به عنوان یک اندام دفعی تلقـی مـیکردنـد کـه طبیعـت هوشمند جهت حفـظ حیـات و سـلامتی اعضـای داخلـی (در صورت ایجاد بیماری در آن ها) مـواد دفعـیشـان را بـه سـمت پوست هدایت می کند.
ب: علل خارجی تجمع سودا تحت جلد:
- تغذیــه ی نادرســت و مصــرف غــذاهای غلــیظ ســودازا؛ براساس منابع طب سنتی، تناول برخی مواد غذایی، مانند گوشت گاو یا بادنجان، سبب تجمع برخی مواد زائد مثل خلط سودا در بدن گردیده و ارتفاع ابخره از آن، در پوست، ایجـاد رنـگ سـیاه می کند.
- نزدیکی در ایام عادت ماهیانه یا در ایام بعـد از زایمـان و دوره ی نفاس.
- سرمای شدید محیط (توضیح مکانیسم آن، بدین تریتـب است که سرمای شدید محیطـی، دو اخـتلال مختلـف در جلـد ایجاد می کند، اولاً: حرارت غریـزی، بـه دلیـل تـرس از سـردی خارجی، به سمت اعماق بدن حرکت کرده و حرارت نـاری بـه ظاهر بدن مستولی می شود و در نتیجـه، پوسـت را سـوخته و سیاه می کند، ثانیاً: انجماد خون در زیر پوست، به علـت تکـاثف پوست بـر اثـر رسـیدن سـرما، پوسـت را تیـره می گرداند.
انتهای پیام/