تدابیر یبوست
موارد زیر برای رفع یبوست توصیه شده است.
به گزارش مملکت آنلاین، در طب سنتی ایران برای رفع یبوست و پیشگیری از آن موارد زیر توصیه شده است:
– چنانچه انسان فعالیت بدنی و نرمش و ورزش روزانه و مرتب داشته باشد به ویژه اینکه ماهیچههای شکم را منقبض و به کار وا دارد، مزاج نرم و خود به خود به طور طبیعی کار میکند و نیازی به مسهل و ملینهای دارویی پیدا نمیشود.
– باید از خستگی بدنی و فکری و توقف در یکجا خودداری نمود و حتی المقدور از هوای آزاد و ورزشهای ملایم مانند دوچرخه سواری که موجب تحرک عضلات شکم میشوند به شرطی که از حد اعتدال خارج نگردد بهره جست.
– از تندخویی و عصبانیت که در تشدید یبوست بسیار موثر میباشند خودداری شود. در ضمن توجه به استراحت بدن و خواب کافی ضروری است.
– باید روزی ۱-۲ بار در ساعات معین عمل تخلیه صورت گیرد. رعایت آداب و نحوه صحیح غذاخوردن ضروری است. مزه مزه کردن کمی نمک قبل از غذا و بعد از غذا به پاکسازی بدن و جلوگیری از یبوست کمک مینماید.
– برای جلوگیری از یبوست باید از مصرف بعضی خوراکیها پرهیز نمود: از قبیل بادنجان، عدس، گوشتهای مانده و نمک سود، ماهی شور، قهوه، شکلات، کاکائو، چای پررنگ، ماکارونی، شیرینیجات مصنوعی، سبزیجات تند مثل تره، تره تیزک، خوراکیهای ترش و قابض مثل آبغوره، آب یخ و فستفودها و غذاهای آماده و کارخانهای و…
مواد خوراکی که مصرف آنها در رفع مشکل یبوست مفید است:
– مصرف میوهجات و سبزیجات (چه به صورت خام و چه پخته) برای جلوگیری از یبوست مفید است. بهترین میوههایی که میتوان استفاده نمود عبارتند از: آلو، زردآلو، گلابی، انجیر، مویز و انگور.
– سوپ اسفیدباج تهیه شده از گوشت جوجه مرغ یا بره و بزغاله و یا پرندگانی که گوشت آنها سبک و زود هضم است.
– سبزیجاتی مثل اسفناج، کدو، گشنیز، کمی شنبلیله، ماش پوست گرفته، جو پوست گرفته و کمی برنج و آب و ادویه جات.
– شوربای تهیه شده از گوشت مرغ چاق یا پرندگانی مثل کبوتر و گنجشک.
– آشی که در طبخ آن از ماش پوست گرفته، نخود و مغز بادام استفاده شده باشد.
– سوپی که از هویج، سبوس گندم و جو و مقداری سبزیجات پخته شده باشد در لینت طبع موثر است.
– آبگوشت خروس که گوشت آن خوب پخته و با روغن بادام تهیه شده باشد.
– کسانی که یبوست آنها ناشی از ضعف روده است از نخودآب که با گوشت مرغ چاق و کمی دارچین و تخم کرفس و روغن بادام یا زیتون تهیه شده باشد استفاده کنند.
– زرده تخم مرغ نیم پز مفید است.
– آشی مرکب از برنج، تره و جعفری تهیه کنند و یک ربع ساعت قبل از مصرف آش ۴۰ گرم گل سرخ را خوب ساییده و داخل غذا بریزند و پس از یک ربع میل کنند.
– خورشتهای ملین و سبزیدار مثل خورشت آلو و خورشت کرفس با نان سبوسدار استفاده شود.
– کسانی که علت یبوست در آنها حرارت بالای روده و معده است، آشی که از ماش و مغز بادام و کدو تهیه شده باشد استفاده نمایند.
– کسانی که در اثر یبوست دچار بواسیر شدهاند خاگینهای با زرده تخم مرغ و تره با اندکی پیاز توصیه میشود. اگر تره را با گوشت پخته و میل نمایند از خونریزی بواسیر جلوگیری میکند.
شربتهای ملین:
۲-۳ قاشق غذاخوری خاکشیر در آب جوش با کمی نبات، بعد از آن تا ۱ ساعت غذا خورده نشود.
شربت آلو:
- – مقداری آلوی درشت شیرین را کاملا شسته، آن را در ظرفی ریخته و آنقدر آب به آن میافزایند که آب روی آلوها را بگیرد، سپس با حرارت ملایم آن را بپزید و مقدار آب را ثابت نگه دارند، یعنی هر قدر از آب تبخیر شد به همان اندازه به آن افزوده تا آلوها باز و له شوند. بعد آن را صاف کرده و آب آن را با شکر به اندازه یک چهارم آب بجوشانید تا به قوام آید. در هر وعده ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم بنوشید.
- – اگر به جای شکر از ترنجبین استفاده شود خاصیت لینت بخشی آن بیشتر میشود.
- – اگر یبوست از حرارت بالای معده و رودهها باشد: شکر سفید ۳۵ گرم، آب هندوانه ۷۰ گرم، ترنجبین ۳۵ گرم مخلوط کرده و مصرف نمایید.
استفاده از ترکیبات زیر در جلوگیری و درمان یبوست مفید است:
- – خیسانده ۱۰-۱۵ عدد انجیر در آب عسل (ماء العسل) قبل از غذا میل شود. یا ۱۵ عدد انجیر و ۱۵ عدد آلو بخارا در ماءالعسل یا جلاب خیس کرده و قبل از غذا میل شود. سپس کمی از ماءالعسل یا جلاب روی آن بنوشید.
- ۵۰ گرم مغز گردو را با ۵۰ گرم انجیر خشک مخلوط و له کرده، در چندین وعده میل شود که باعث لینت و اعتدال مزاج میگردد.
- – سبوس گندم ۶۰ گرم، شکر سرخ ۲۵۰ گرم، مغز بادام ۴۰ گرم، همه را نرم کوبیده و با آب به صورت حریره میل شود.
عسل انجیر:
- – مقداری انجیر را در ظرفی ریخته و با آب به اندازهای که روی انجیرها را بپوشاند بجوشانید، هر وقت مقدار آب کم شد مجددا آب اضافه کنید تا سطح آب در ظرف ثابت بماند. وقتی انجیرها خوب له شدند آن را صاف کرده و آب آن را حرارت داده تا غلیظ شود. میتوان به اندازه یک چهارم وزن مایع به دست آمده شکر اضافه نموده و حرارت دهید تا به قوام عسل برسد.
- – مربای زنجبیل، گل سرخ با دوغ، هلیله سیاه با دوغ هر کدام ملین طبعاند. استفاده از آب هویج، کاهو، اسفناج، انیسون، روغن کنجد و روغن زیتون در رژیم غذایی به پیشگیری و درمان یبوست کمک میکند.
- – مالیدن روغن بنفشه، روغن زیتون، لعاب ختمی و کتیرا بر شکم در جهت حرکت عقربههای ساعت کمک کننده است.
انتهای پیام/