امکان ذخیره سازی گوشت قرمز تولید داخل وجود ندارد/واردات دام زنده جایگزین گوشت منجمد مى شود
معاون سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با اعلام جدیدترین تصمیمات تنظیم بازار اقلام پروتئینی، اعلام کرد واردات دام زنده بهصورت تدریجی جایگزین واردات گوشت منجمد میشود.
به گزارش مملکت آنلاین، محمد قبله با بیان اینکه تا به حال ذخیره سازی اقلام پروتئینی با وزارت جهاد کشاورزی بوده است، خاطرنشان کرد: تنها دو هفته است که این مسئولیت به وزارت بازرگانی سپرده شده است اما در این مدت که این وزارتخانه به مباحث ورود یافته، با ذخیره موجود برای توزیع برنامه ریزی کرده و برنامه ای برای ذخیره سازی در این مدت کوتاه نداشته است.
معاون سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در تشریح برنامه های ذخیره سازی کوتاه مدت و بلندمدت وزارت بازرگانی برای اقلام پروتئینی، افزود: برنامه میان مدت این است که گوشت مرغ را با میزان ذخیره موجود که میزان قابل قبولی است، به لحاظ قدرت اینکه بتوان بازار را تا ۴ ماه آینده تحت کنترل داشت، تنظیم کرد.
وی تصریح کرد: برنامه کوتاه مدت وزارت بازرگانی در مورد گوشت قرمز نیز این است که ورود دام زنده تسهیل شود، چراکه واردات گوشت قرمز به کشور با دو مشکل روبرو است؛ اول اینکه مصرف کننده تمایلی به استفاده از گوشت قرمز منجمد ندارد. از سوی دیگر، به لحاظ اقتصادی نیز واردات گوشت گوساله صرفه دارد و واردات گوشت گوسفندی منجمد اولا بی کیفیت است و ثانیا هدرروی دارد. در کنار این عوامل، موضوع زمان بر بودن واردات نیز مطرح است.
قبله ادامه داد: به لحاظ شرایط اعتقادی که در کشور وجود دارد، اگر بخواهیم گوشت قرمز منجمد وارد کنیم باید نمایندگانی از کشور در مبدا واردات دام حاضر شده و بر ذبح آن نظارت کنند. بنابراین، این پروسه ممکن است زمانی به اتمام برسد که کشور از واردات گوشت قرمز بی نیاز شده و بازار به تعادل بازگشته باشد.
جایگزینی واردات دام زنده بهجای گوشت منجمد
معاون سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: برهمین اساس، وزارت بازرگانی تصمیم بر این گرفته است که واردات گوشت منجمد را با توجه به معضلاتی که به دنبال دارد؛ با واردات دام زنده جایگزین کند.
وی ادامه داد: در این رابطه کشتارگاههایی که در کشور مشکلی ندارند، به این کار همت گمارده اند. بر این اساس، سیاستهای متخذه منجر شده که در هفته های اخیر نه تنها قیمتها ثابت مانده است بلکه کاهش داشته باشد.
به گفته قبله، برای ذخیره سازی که در برنامه میان مدت قرار گرفته، در بحث گوشت مرغ برنامه افزایش تولید در نظر گرفته شده است اما در مورد گوشت قرمز ذخیره سازی نمی تواند از طریق تولید داخل باشد.
معاون سازمان حمایت گفت: برای گوشت مرغ، در برخی مقاطع سال عرضه بیش از تقاضا است و برای اینکه تولیدکننده ضرر نکند باید مرغ تولیدی را از بازار جمع آوری کرده، با تولیدکنندگان قرراداد منعقد و کالاهای آنها را خریداری کنیم. در گذشته نیز همین روند حاکم بوده است.
قبله ادامه داد: برای اینکه تولیدکننده ضرر نکند دولت تا سقف بهای قیمت تمام شده مرغ تولیدی را از بازار جذب می کند تا بازار تکان خورد و قیمت تا بهای تمام شده باقی بماند و تولیدکننده ضرر نکند. در این شرایط، محصولات در سردخانه ها دپو می شود و اگر مدت زمان بحرانی نمی رسید و امکان داشت که زمان تاریخ مصرف آنها بگذرد، ذخایر را نوسازی می کردیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر تقاضا بیش از عرضه شود، سهمیه بندی صورت خواهد گرفت و سهم هر استانی اعلام شده و توزیع صورت می گیرد. این شیوه ذخیره سازی است که البته وزارت جهاد کشاورزی نیز همین روش را برای ذخیره سازی صورت می داد.
قبله در پاسخ به این سئوال که روش مذکور امتحان خود را پس داده و تا حدود زیادی موفق نبوده است، توضیح داد: شیوه اجرا بسیار مهم است. به نظر می رسد دقت بیشتری در این زمینه باید صورت گیرد. برنامه شیوه های مطلوبی دارد که در صورت اجرای با دقت آن به طور قطع بازار را می توان به خوبی تنظیم و مدیریت کرد.
امکان ذخیره سازی گوشت قرمز تولید داخل وجود ندارد
وی درباره ذخیره سازی گوشت قرمز نیز با تاکید بر اینکه امکان ذخیره سازی از تولید داخل وجود ندارد، گفت: در شرایطی مثل خشکسالی که تولیدکننده مجبور به عرضه دام می شود، دولت برای جلوگیری از زیان عرضه کننده، دامهای زنده را خریداری و پروار می کند و اگر امکان خرید پروار را ندارد، خریدهایی را صورت داده، کشتار و ذخیره سازی می کند. در نهایت در شرایط تنظیم بازار، ذخیره احتیاطی در رابطه با گوشت قرمز حتما باید از طریق واردات گوشت و یا دام زنده باشد که بازار را تعدیل کند.
به گفته قبله، در بحث تنظیم بازار مرغ، دو پیک در کشور وجود دارد. یک پیک مصرف و دیگری پیک تولید که باید در پیک تولید از تولیدکننده و در پیک مصرف از مصرف کننده حمایت کرد.
وی اظهار داشت: اگر این اقدامات به موقع انجام شود، نوسان نخواهیم داشت و اگر به موقع انجام نشود، نوسانات خواهیم داشت. این دلیل بر این نیست که اصل موضوع، دارای ایراد است. این روش به طور قطع، ضمانت اجرایی خواهد داشت.
تعرفه واردات دام زنده تغییر کرد
قبله خاطرنشان کرد: برای دام زنده، تعرفه از اول آذرماه تغییر یافته و برای دام سبک نیز تعرفه صادرات وضع شده است. این تعرفه تا زمانی که بازار تنظیم شود، ادامه خواهد یافت.
به گفته معاون سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، در مورد تعرفه گوشت قرمز کاری صورت نگرفته است، چراکه حتی اگر همین امروز تعرفه پایین آید و واردکنندگان بخواهند گوشت قرمز وارد کنند، تاثیری بر بازار نخواهد داشت چراکه زمان بر است.
اختلاف نظر دو سازمان دولتی
یوی اظهار داشت: در مورد دام زنده اختلاف نظری بین سازمان دامپزشکی و سازمان بازرگانی استان تهران وجود دارد که سازمان بازرگانی استان تهران اعتقاد داشت که باید اجازه داده شود از طریق واردکنندگان، دام زنده را به فرودگاه پیام بیاورند و در تهران توزیع صورت گیرد. این پیشنهاد به لحاظ فنی، توسط مسئولان سازمان دامپزشکی مورد قبول واقع نشد چراکه معتقد بودند که ممکن است بیماریهای همراه دام در این میان بروز کند و این امر سبب شود که صنعت دامپروری کشور دچار آسیب شود.
تولید اقلام پروتئینی
قبله همچنین گفت: در مورد تولید اقلام پروتئینی، هیچ مسئولیتی به وزارت بازرگانی تفویض نشده و این وزارتخانه مسئولیت دارد مباحث وزارت جهاد کشاورزی را به عنوان آمار تولید بپذیرد، این درحالی است که وزارتخانه های جهادکشاورزی و بازرگانی هر دو ارگان دولتی هستند و در این زمینه همکاری خوبی شکل گرفته است.
معاون سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان افزود: البته ارتباط وزارت بازرگانی با بحث تولید فقط از طریق معاونت پشتیبانی امور دام وزارت جهاد کشاورزی است، ضمن اینکه وزارت بازرگانی قطعا خود را برای تنظیم بازار آماده کرده و تلورانس خاصی را در نظر می گیرد تا اگر به هر دلیلی تولید تحقق پیدا نکرد خللی در تنظیم بازار وارد نشود.
وی تصریح کرد: در جلسه کارگروه مشترک نیز بحث بر سر این بود که تولید داخل را در برنامه ریزیهای تنظیم بازار تا چند درصد پایین تر از آنچه هست فرض کنیم که بعد به این نتیجه رسیدیم که ممکن است در بحثهای تخصصی دستگاههای مسئول، دخالتهایی صورت گرفته و چالشهایی ایجاد شود.
قبله گفت: در نهایت تصمیم بر این شد که میزان مصرف را با درصدی تلورانس، بالاتر فرض کنیم که اگر تولید تحقق پیدا نکرد، وزارت بازرگانی بتواند با استفاده از ذخایر خود؛ بازار را مدیریت کند.
انتهای پیام/