خمیازه، واگیردار است ولی چرا؟
دیدن یا شنیدن صدای خمیازهی کسی میتواند باعث شود شما هم خمیازه بکشید. این پدیده محدود به انسانها نیست و برخی حیوانات نیز همین پدیده را تجربه میکنند. اما چرا خمیازه کشیدن مسری است؟
به گزارش مملکت آنلاین بهنقل از لایوساینس، دکتر چارلز سویت، روانپزشک و مشاور پزشکی در Linear Health میگوید سلولهای مغزی که نورونهای آینهای نامیده میشوند ممکن است در پدیده مسری بودن خمیازه نقش داشته باشند. نورونهای آینه به اعمالی واکنش میدهند که در دیگران مشاهده میکنیم.
سویت گفت وقتی کسی را میبینید که خمیازه میکشد، آن نورونها فعال میشوند. این سازوکار عصبی ممکن است توضیح دهد که چرا خمیازهکشیدن بهسادگی در گروههای اجتماعی گسترش پیدا میکند.
تحقیقات همچنین نشان دادهاند که انسانها و حیوانات بیشتر احتمال دارد در پاسخ به خمیازه افراد آشنا خمیازه بکشند تا دربرابر غریبهها. برای مثال، در مطالعهای در سال ۲۰۱۳، سگها زمانی که خمیازه صاحب خود را میدیدند، بیشتر خمیازه میکشیدند تا وقتی خمیازه غریبه را تماشا میکردند. اندرو گالوپ، استاد رفتارشناسی دانشگاه جانز هاپکینز، اظهار داشت که افراد بهطور طبیعی توجه بیشتری به کسانی دارند که در دایره اجتماعیشان قرار دارند و همین امر باعث میشود خمیازه کشیدن افراد آشنا بیشتر روی آنها تأثیر بگذارد.
پ میگوید یک فرضیه این است که خمیازه واگیردار بهطور طبیعی تکامل یافته است تا به افزایش شناسایی تهدیدات در درون گروهها کمک کند.
در مطالعهای که سال ۲۰۰۷ منتشر شد، گالوپ و همکارانش نشان دادند خمیازه کشیدن به خنکشدن مغز کمک میکند. گالوپ اینطور فرض کرد که این اثر خنککنندگی میتواند باعث افزایش هوشیاری و بهبود کارآیی پردازش اطلاعات در مغز شود. در صورتی که خمیازه در گروه گسترش یابد، این پدیده ممکن است به افزایش آگاهی گروه از تهدیدات کمک کند و به این ترتیب گروه را در شناسایی و واکنش به خطرات سریعتر یاری دهد.
تحقیقات جدید گالوپ در انسانها نشان داده است که دیدن خمیازه کشیدن دیگران میتواند توانایی فرد را در شناسایی تهدیدها بهبود بخشد. این یافتهها، نظریهای را که بیان میدارد خمیازه مسری میتواند باعث افزایش سطح هوشیاری و توجه در گروه شود، تقویت میکند.
یکی دیگر از نظریهها این است که خمیازه مسری بهطور طبیعی تکامل پیدا کرده است تا اعضای گروه را هماهنگ نگه دارد. خمیازهها معمولا با ریتم طبیعی بدن همخوانی دارند و اغلب نشاندهنده تغییر در فعالیتها هستند. بنابراین، زمانی که خمیازه در گروه پخش میشود، ممکن است کمک کند تا فعالیتها و رفتارهای افراد هماهنگتر شود.
بهگفتهی سویت، خمیازه واگیردار بیشتر به ایجاد ارتباط و هماهنگی با دیگران مربوط است تا فقط خستگی و خمیازه کشیدن میتواند نوعی ابزار آرام برای ایجاد هماهنگی اجتماعی باشد که مغز به طور طبیعی برای ایجاد ارتباط بهتر با دیگران انجام میدهد.
انتهای پیام/