به دوران کمبود و نایابی شکلات نزدیک میشویم
ذخایر شکلات جهان در خطر است.
به گزارش مملکت آنلاین، شاید بد نباشد که عاشقان شکلات هرچه ظرف در خانه دارند، پر از شکلات کنند، چون دانشمندان دریافتهاند بیماری ویرانگری که درختان کاکائو غرب آفریقا را گرفتار کرده است، احتمالا میتواند عرضه شکلات در سراسر جهان را به مخاطره بیندازد.
بنیتو چنــچارپنتیر، استاد ریاضیات دانشگاه تگزاس در آرلینگتون، و نویسنده این پژوهش دلسردکننده که بهتازگی در مجله «پلاس وان» (PLOS One) منتشر شد، میگوید: «این بیماری ویروس تهدید واقعی برای عرضه جهانی شکلات است.»
این بیماری که به «بیماری ویروسی ساقه متورم کاکائو» (cacao swollen shoot virus disease) معروف است، از طریق چند گونه شپشک آردآلود، نوعی آفت گیاهی، که از محصول شکلات تغذیه میکنند، گسترش مییابد.
پس از آلوده شدن گیاه با این آفت، طیف وسیعی از علائم میتوانند ظاهر شود. از جمله تورم ساقهها و ریشهها، ظاهرشدن رگبرگهای قرمز روی برگهای تازهجوانهزده و و گرد و کوچکشدن غلاف کاکائو.
به گزارش نیویورک پست، دانشمندان «جهانی شدن، تغییرات اقلیمی، تشدید کشاورزی و کاهش انعطافپذیری در سیستم تولید» را از جمله عوامل دخیل در این بیماری میدانند.
طبق تخمین کارشناسان، بیماری ویروسی ساقه متورم کاکائو، کاهش ۱۵ تا ۲۵ درصدی برداشت در غنا را به دنبال داشته است که پس از همسایهاش، ساحل عاج، دومین تولیدکننده بزرگ این ماده غذایی به شمار میرود. بیش از نیمی از شکلاتهای جهان از این دو کشور تامین میشوند.
چن چارپنتیر ابراز تاسف کرد و گفت: «غنا در سالهای اخیر بیش از ۲۵۴ میلیون درخت کاکائو از دست داده است.»
به گفته این دانشمند، متاسفانه مبارزه با این طاعون نبردی دشوار بوده است. شپشکهای آردآلود در مقابل آفتکشها مقاومت بسیاری دارند و کشاورزان را مجبور میکنند تا برای پیشگیری از گسترش آفت، گیاهان آلوده را از بین ببرند، درختان مقاوم در برابر بیماری را پرورش دهند یا اینکه به گیاهان واکسن بیماری ویروسی ساقه متورم تزریق کنند.
با این حال، این واکسنها گرانقیمتاند و باری را بر دوش کشاورزان کمدرآمد وارد میکنند و همچنین منجر به بازده کمتر کاکائو میشوند که عملاً شکست هدف برداشتشان را به دنبال خواهد داشت.
البته این آفت تنها تهدید تجارت جهانی کاکائو نیست. کارخانههای شکلاتسازی در ساحل عاج و غنا فعالیتشان را متوقف کرده یا ظرفیتهای عرضه را کاهش دادهاند، زیرا توانایی خرید دانه را ندارند. همین مساله باعث شد که قیمت کاکائو در سال گذشته بیش از دو برابر شود و از چندین رکود قیمت در تاریخ فروش این محصول، پیشی بگیرد.
انتهای پیام/