اختصاصی مملکت آنلاین/

غذادرمانی در بیماری‌های قلبی – عروقی

متخصص طب ایرانی شیوه غذادرمانی در بیماری‌های قلبی – عروقی را تشریح کرد.

غذادرمانی در بیماری‌های قلبی – عروقی

به گزارش مملکت آنلاین، دکتر مریم مقیمی – متخصص طب ایرانی در مورد غذادرمانی برای بیماری‌های قلبی – عروقی راهکارهایی ارائه کرد.

تدابیر طب سنتی برای گرفتگی عروق کرونر در زمستان

گرفتگی عروق کرونر در اثر تجمع و سفت شدن مواد زائد در دیواره ی عروق قلب به وجود می آید. این مواد زائد از دیدگاه طب سنتی، اخلاط سرد مزاج و غلیظ هستند. فصول سرد سال دارای مزاج سرد است؛ بنابراین بیماری های سردمزاجی در آن بیشتر اتفاق می افتند. یکی از این بیماری ها گرفتگی عروق کرونرو بروز بیماری های قلبی از جمله سکته است.

قبل از صبحانه

· صبحانه، ناهار، میان وعده، سالاد، نان و نوشیدنی، طبق دستور پزشک طب سنتی مصرف شود.

· در طول روز یک عدد کاهو یا آب آن میل شود.

· در تمام غذاها کمی زعفران به علاوه ادویه ی مخصوص قلب (زعفران، زردچوبه، زیره، انیسون، رازیانه، هل، زنجبیل، آویشن، دارچین، گل سرخ خشک، تخم گشنیز پودر شده، میخک، زنیان و کمی فلفل) اضافه شود.

· رژیم سیر و لیمو ترش تقسیم شده در چند وعده در طول روز مصرف شود.

· مخلوط سیاهدانه و عسل روزی ۲ تا ۳ قاشق مرباخوری با آب میل شود.

· دم کرده ی گل گاوزبان، بادرنجبویه، اسطوخودوس، آویشن، مرزنجوش، ریشه ی مرغ، افسنتین از هرکدام یک قاشق مربا خوری و یک قاشق غذاخوری افتیمون که در پارچه ای پیچیده و دوبار هربار به مدت چند ثانیه در آب جوش قرار گرفته و سپس شیره ی آن کشیده شود، دم کرده با عسل، نبات، شکرسرخ یا ترنجبین شیرین شده و روزی ۴ تا ۵ بار استفاده شود. یک روز در میان به تناوب از این دم کرده ها میل شود:

۱- ده عدد میوه ی نسترن در یک لیوان عرق نسترن شب خیسانده، در طول روز دم کرده ومیل شود.

۲- یک قاشق غذاخوری کیالک دریک لیوان عرق کیالک شب خیسانده، در طول روز دم کرده و میل شود.

· شب ها موقع خواب ۲ استکان آب کرفس بنوشید.

· ورزش کردن روزی سه بار وهر بار ۱۰ دقیقه واجب و ضروری است.

رژیم غذایی بیماران دچار گرفتگی عروق کرونر در زمستان

قبل از صبحانه دستور ماءالجبن

۳ قاشق غذاخوری پودر ماءالجبن افتیمونی و۲ قاشق خاکشیر را در یک لیوان عرقیات قلب (شامل مخلوط عرقیات سیب، به، اسطوخودوس، سنبل الطیب، بادرنجبویه، گلاب، گاوزبان، نعناع، نسترن، بهارنارنج، آویشن، هل، دارچین، کیالک) داغ شده، حل کرده و محتوای لیوان را ۳ قسمت کنید. هر ۱۰ دقیقه یک قسمت آن را گرم بنوشید ودر فاصله ی یاد شده کمی ورزش کرده تا عرق کنید. بعد از نوشیدن قسمت آخر لیوان ۲ تا ۳ ساعت چیزی نخورید. بعد از این مدت اگر اشتها داشتید، می توانید صبحانه بخورید. (ترکیب ماء الجبن ذکر شده می تواند خود یک صبحانه باشد.)

صبحانه

در روزهای مختلف به تناوب از مواد زیر استفاده شود. مربای به / مربای سیب / مربای بالنگ / مربای گلابی / مربای آناناس / مربای خلال نارنج / مربای شکوفه ی سیب / مربای آمله و مربای هلیله بدون شیرابه (اگر مربا را خودتان تهیه می کنید، در هنگام طبخ به آن کمی زعفران اضافه کنید) با نان مخصوص قلب میل کنید.

طرز تهیه نان مخصوص قلب

آرد گندم را با مقداری پودر مغز پسته، مغز تخم کدو، تخم گشنیز، هل، دارچین، زعفران و کمی شنبلیله مخلوط کرده و با مقداری شیره ی انگور وآب، خمیر کنید. در یک استکان به اندازه ی یک قاشق چای خوری مخمر، که قبلا از نانوایی تهیه کرده اید، بریزید. به اندازه ی نوک قاشق چای خوری شکر و کمی آب ولرم، (دقت کنید که آب نه گرم و نه سرد باشد)، اضافه کرده و روی استکان را بپوشانید و چند دقیقه در محیط نیمه گرم قرار دهید تا زمانی که پف کرده و حجم مخلوط آب و مخمر زیاد شود. سپس مخمررا به خمیر اضافه کرده و روی خمیر را بپوشانید و به مدت نیم ساعت در محیط نیمه گرم بگذارید تا خمیرعمل بیاید.

۱- سپس نان را داخل فر یا روی گاز بپزید.

۲- سیب پخته شده با دارچین و عسل وکمی زعفران

۳- رب به یا رب سیب زعفرانی یا مخلوط آن ها با نان مخصوص قلب (آب سیب رسیده ی شیرین یا به رسیده را بگیرید و در ظرفی بریزید و روی حرارت غیر مستقیم به روشبن ماری (مثلا روی کتری درحال جوش) قرار دهید، آن قدر بماند تا غلیظ شود وبه قوام رب برسد. در انتها کمی زعفران با آن مخلوط کنید.)

۴- شیره ی انگور با نان سنگک یا نان مخصوص قلب

۵- یک قاشق غذاخوری گلقند با نان مخصوص قلب

۶- ۳۰-۲۱ عدد مویز (هرروز مصرف شود)

۷- هفته ای دوبار زرده ی تخم مرغ عسلی با پودر دارچین

یک ساعت بعد از صبحانه

یک لیوان شیر بز با کمی گلاب، عسل، دارچین، هل ساییده شده و افتیمون (یک قاشق غذاخوری افتیمون را در پارچه ای پیچیده و دو تا سه بار هربار به مدت چند ثانیه در شیر در حال جوش قرار داده تا شیره ی آن کشیده شود.) مخلوط کرده و میل کنید.

میان وعده ی صبح

در روزهای مختلف به تناوب از مواد زیر استفاده شود.

· ۲ عدد هویج متوسط را پخته، پوست ومغز سفت وسط آن را برداشته در ظرف چینی ریخته از شب تا صبح در هوای آزاد بگذارید. صبح با گلاب و کمی عرق بیدمشک مخلوط کرده، پودر قند روی آن پاشیده، بخورید.

· یک پیمانه ماش پوست کنده را بکوبید و با کی روغن تفت دهید. دوپیمانه شیر بزاضافه کنید و روی حرارت ملایم هم بزنید تا کمی غلیظ شود سپس مقداری عسل اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خمیر نسبتا سفتی بدست آید. پیش از اتمام پخت، یک چهارم پیمانه مغز بادام پوست کنده ی خرد شده وکمی هل ساییده، اضافه کرده واز روی حرارت بردارید.

· پودر پسته، پودر سنجد، پود کندر، کمی هل ساییده و کمی شکر را باهم مخلوط کرده ودو قاشق مربا خوری ازمخلوط میل شود.

ناهار وشام

نکات اولیه

· درتهیه ی غذاهای گوشتی ذکر شده، از گوشت بره یا بزغاله ی بی چربی، جوجه ی مرغ، جوجه ی خروس، بلدرچین، کبک یا گنجشک استفاده کنید.

· درهمه ی غذاها در هنگام طبخ یک استکان آب آهن تاب اضافه کنید.

· درهمه ی غذاها ترکیب ادویه ی ذکر شده شامل این موارد باشد: زعفران، زردچوبه، زیره، انیسون، رازیانه، هل، زنجبیل، آویشن، دارچین، گل سرخ خشک شده، تخم گشنیز پودر شده، میخک، زنیان وکمی فلفل.

· قبل و بعد از غذا به اندازه ی یک عدس سنگ نمک بخورید و خود غذارا بسیار کم نمک تهیه کنید.

· روی تمام غذاها در هنگام مصرف یک قاشق سبوس گندم یا برنج بپاشید.

· روغن مصرفی در غذاها، روغن زیتون یا کنجد باشد.

· مقادیر ذکر شده در مواد اولیه ی غذاها جهت تهیه ی غذا برای ۴ نفر است.

· هفته ای سه بار به جای وعده ی شام از غروب تا موقع خواب، هرساعت یک استکان آب سیب با کمی گلاب و عسل و زعفران بخورید.

دستور غذایی

۱- سوپ مخصوص قلب: یک استکان جو، یک استکان برنج، یک بشقاب جعفری خرد شده و کمی گشنیزهمه را با آب پخته تاله شود. سپس کدوی سبز خرد شده، ادویه و روغن زیتون اضافه شود. (برای قوت بیشترمی توانید این سوپ را با گوشت جوجه مرغ یا بلدرچین تهیه کنید.)

۲- آش ماش: یک پیمانه ماش مقشر را با نیم پیمانه برنج، نیم کیلو سبزی شامل (تره، شوید، کمی ترخون، مرزه، جعفری و پونه) و۲عدد شلغم متوسط رنده شده در آب جوش ریخته و بپزد. در انتهای طبخ کمی ادویه اضافه کرده وروی آش را با پیاز داغ، سیرداغ ونعناع داغ تزئین کنید.

۳- آش انار: برنج را در آب بپزید تا نیمه پخت شود، سپس کمی آب انار ترش با کمی قند یا آب انار شیرین و مقداری آب اضافه کنید، سپس کمی روغن بادام شیرین یا شیره ی مغز بادام شیرین بیفزایید وبگذارید چند جوش بخورد تا مواد به خورد برنج برود. سپس ادویه را اضافه کنید. در این غذا می توان از گوشت جوجه مرغ یا گوشت بره استفاده کرد.

۴- قلیه به و انار: ۲۵۰ گرم گوشت را با یک پیمانه بلغور خام، یک چهارم پیمانه برنج، یک چهارم پیمانه نخود، یک عدد پیاز خرد شده، دوحبه سیر خرد شده بپزید. در اواسط طبخ ۱۵۰ گرم به خرد شده اضافه کنید. در انتهای طبخ یک قاشق شکر را در یک پیمانه آب انار می خوش حل کرده وبه همراه ادویه به غذا اضافه کنید وبگذارید جا بیفتد. روی غذارا با سیر داغ و نعناع داغ تزئین کنید.

۵- شوربای جوجه خروس: گوشت یک جوجه خروس را با یک پیاز خرد شده، دوعدد هویج خرد شده ونیم پیمانه سبزی (جعفری و گشنیز) در آب جوش ریخته وروی حرارت بگذارید ونیم ساعت بعد نیم پیمانه برنج اضافه کنید.در۱۰ دقیقه ی آخر طبخ، ۵ گرم بسفایج وسایر ادویه را اضافه کرده و موقع کشیدن غذا بسفایج را خارج کنید در هنگام مصرف کمی آب لیمو ترش، آب انار یا آب نارنج بیفزایید.

۶- سوپ لپه: یک پیازرا کمی تفت دهید وبگذارید با یک پیمانه لپه و دو حبه سیر رنده شده خوب بپزد. در اواسط طبخ دو پیمانه آب مرغ به غذا اضافه کنید. در انتها ادویه را اضافه کرده وبگذارید غذا جا بیفتد. روی غذا را با پیاز داغ تزئین کنید.

۷- سوپ تره بار: دو عدد هویج خرد شده، دو عدد پیاز خرد شده، دو ساقه ی کرفس تازه ی خرد شده، یک عدد شلغم خرد شده، یک عدد چغندر خرد شده، یک عدد کدو سبز خرد شده و هفت گرم میوه ی نسترن را در آب بپزید و در انتهای طبخ ادویه را اضافه کنید.

۸- سوپ هویج: یک عدد پیاز ریز خرد شده را با نیم کیلو هویج نگینی شده کمی تفت داده و یک قاشق آرد اضافه کنید وسپس با آب و سه قاشق جعفری تازه ی خرد شده و ۴ شاخه نعناع بگذارید بپزد. در انتهای طبخ، ادویه را اضافه کرده و روی سوپ را با جعفری خرد شده تزئین کنید.

۹- سوپ تره فرنگی: یک عدد پیاز درشت را ریز خرد کرده و با دو حبه سیر رنده شده، سه عدد هویج نگینی شده، چهارساقه ی کرفس خرد شده و نیم پیمانه تره فرنگی خرد شده کمی تفت داده و سپس چهار پیمانه آب مرغ (یاآب سایر گوشت ها) را اضافه کرده و بپزید. سپس مواد پخته شده را از آب مرغ جدا کرده و در مخلوط کن با سه قاشق شوید خرد شده ی تازه، نصف قاشق مرزنجوش و دوقاشق ریحان خرد شده ی تازه مخلوط کنید ومجدد آب مرغ را اضافه کرده و بگذارید سوپ غلیظ شود. روی سوپ را باشوید خرد شده تزئین کنید.

۱۰- اشکنه ی سرکه شیره: یک عدد پیاز خرد شده را کمی تفت داده و یک قاشق آرد و یک قاشق نعناع خشک و کمی ادویه اضافه کنید. دو پیمانه سرکه شیره را با دو پیمانه آب اضافه کرده و پس از چند لحظه جوشیدن ۲ عدد زرده ی تخم مرغ را اضافه کنید وبگذارید ۱۰ الی ۱۲ دقیقه با حرارت کم بپزد.

۱۱- اشکنه ی به: یک عدد پیاز خرد شده را کمی تفت داده و سپس یک قاشق آرد و یک عدد به نگینی شده را اضافه کنید. سپس با پنج پیمانه آب، دو قاشق شکر و کمی ادویه بپزید. در انتها دو عدد زرده ی تخم مرغ اضافه کرده و ۱۰ الی ۱۲ دقیقه با حرارت کم بپزید. موقع کشیدن غذا روی آن کمی دارچین بپاشید.

۱۲- اشکنه ی شنبلیله یا مرزنجوش: یک عدد پیاز خرد شده را کمی تفت داده و سپس یک قاشق آرد و دو قاشق شنبلیله یا مرزنجوش و کمی ادویه اضافه کرده وبا پنج پیمانه آب به جوش بیاورید. سپس دو زرده ی تخم مرغ را اضافه کنید و ۱۰ الی ۱۲ دقیقه بپزید.

۱۳- نخودآب: مقداری نخود را ۲۴ ساعت در آب خیسانده همراه با یکی از گوشت های نام برده شده و پیاز مقداری شوید و گشنیزو ادویه روی شعله ی ملایم پخته و در هنگام مصرف به عنوان چاشنی از روغن زیتون و آبلیمو استفاده شود. 

انتهای پیام/

ارسال نظر