تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه مناسب

دستگاه ایمنی، نیروی مسلح بدن است. اجزای اختصاصی دستگاه ایمنی که از اهمیت فوق‌العاده‌‌‌ای برخوردار هستند گلبول‌های سفید می‌باشند که در داخل دستگاه گردش خون وجود دارند...

تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه مناسب

به گزارش مملکت آنلاین، دستگاه ایمنی، نیروی مسلح بدن است. اجزای اختصاصی دستگاه ایمنی که از اهمیت فوق‌العاده‌‌‌ای برخوردار هستند گلبول‌های سفید‌ می‌باشند که در داخل دستگاه گردش خون وجود دارند. بهترین راه حفاظت از خود، تقویت سیستم دفاعی بدن با استفاده از شیوه‌های طبیعی است. شیوه مناسب زندگی، تغذیه سالم، فعالیت بدنی و وزن طبیعی به تقویت دستگاه ایمنی بدن کمک فراوان‌ می‌کند.

تغذیه، نقش مهمی در تقویت یا تضعیف سیستم ایمنی بدن دارد. شایع‌ترین علت ضعف سیستم ایمنی، بدن سوء تغذیه است. یک برنامه‌‌ی غذایی سالم برای تقویت سیستم دفاعی بدن، مؤثر است. تغذیه‌‌ی خوب، اساس حفظ توانایی‌های سیستم ایمنی برای انجام این عملکردها‌ می‌باشد. رابطه شناخته شده‌‌‌ای بین نوع تغذیه و سیستم ایمنی بدن وجود دارد.

کمبودهای تغذیه‌‌‌ای باعث تأثیر در عملکرد سیستم ایمنی بدن‌ می‌شود. تحقیقات گوناگون نشان‌ می‌دهند که گنجاندن یک میان وعده‌‌ی مناسب و مغذی در تقویت سیستم دفاعی بدن مؤثر است. غذاهایی مانند گوشت قرمز، ماهی، نان‌های سبوس‌دار در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر هستند.

 

توصیه‌های مهم:

* روز خود را با صبحانه‌‌ی سالم و مقوی آغاز کنید. با مصرف صبحانه‌ می‌توان امیدوار بود که دریافت مواد مغذی مناسب برای بقیه روز با موفقیت انجام خواهد شد. صبحانه‌ای متشکل از غلات کامل (سبوس‌دار)، شیر و آب پرتقال طبیعی و تازه‌ می‌تواند تقریباً تامین کننده 100 درصد ویتامینC ، 33 درصد کلسیم و منبعی خوب از فولات و سایر مواد مغذی برای روز باشد.

* ماهی بخورید تا سیستم ایمنی قوی داشته باشید! ماهی دارای پروتئین مرغوب با قابلیت هضم آسان است. مصرف ماهی در برنامه غذایی، به طور مرتب، باعث تقویت سیستم دفاعی بدن‌ می‌شود. با استفاده به جا و مناسب از ماهی، علاوه بر افزایش دریافت اسیدهای چرب، سیستم دفاعی بدن تقویت‌ می‌شود. مصرف اسید چرب امگا 3 در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است. اسید چرب امگا 3 در روغن کتان و روغن ماهی (مانند سالمون و ماهی تن) که فعالیت سلول‌های بیگانه خوار (گلبول‌های سفیدی که باکتری‌ها را از بین‌ می‌برند) را افزایش‌ می‌دهد، می‌توانند تقویت کننده‌‌‌ای برای سیستم دفاعی بدن به حساب آید.

* از میوه‌ها و سبزی‌های گوناگون استفاده نمایید میوه‌های کامل، میان وعده‌های مناسب غذایی هستند. استفاده از سبزی‌های رنگارنگ و گوناگون، علاوه بر زیبایی آفرینی برای سفره‌های غذایی، دریافت انواع آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و عناصر معدنی را با اطمینان همراه‌ می‌کند.

* پرتقال و کیوی بخورید. پرتقال و کیوی منبع بسیار خوبی از ویتامین C هستند، ویتامینی که بسیاری از افراد هنگام احساس سرماخوردگی به آن نیاز دارند! ویتامین C ممکن است مدت زمان علائم سرماخوردگی را کاهش دهد و عملکرد سیستم ایمنی بدن انسان را بهبود بخشد.

* به مصرف روغن زیتون اهمیت بدهید! اگر‌ می‌خواهید سیستم ایمنی خود را تقویت کنید،‌ می‌توانید از روغن زیتون به جای سایر روغن‌ها برای پخت و پز استفاده کنید. روغن زیتون دارای آنتی‌اکسیدان است و‌ می‌تواند از بدن در برابر آسیب‌های اکسیداتیو محافظت کرده و همچنین سموم را از بدن حذف کند.

* با غلات آشتی کنید! استفاده از غلات کامل و فرآورده‌های آن (سبوس‌دار) ، مانند نان‌های تهیه شده از غلات کامل (مانند نان سنگک و نان جو)، موجب افزایش دریافت فیبر (الیاف غذایی) آنتی‌اکسیدان‌های محافظ است. غلات کامل را جانشین غلات تصفیه شده کنید.

* ماست بخورید. مطالعات پژوهشگران دانشگاه وینای استرالیا نشان داده است که مصرف 200  گرم از ماست پروبیوتیک )دو لیوان از آن( برای تقویت سیستم ایمنی بسیار مؤثر است. ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها، سیستم دفاعی بدن را در برابر آلرژی‌های فصلی (حساسیت‌های فصلی) تقویت‌ می‌کنند در صورت تمایل به استفاده از دسرهای شیرین، کافی است مقداری ماست یا شیر کم چرب را با میوه‌های تازه یا حتی یخ زده در مخلوط کن، مخلوط کنید و به عنوان دسری سالم به مصرف برسانید. انجام این کار، سیستم ایمنی بدن را تقویت‌ می‌کند.

* روزانه به اندازه کافی آب (8-6 لیوان) بنوشید. آب نقش‌های مهمی در بدن شما ایفا می‌کند، از جمله پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن. مایعی در سیستم گردش خون شما به نام لنف، که سلول‌های ایمنی مهم ضد عفونت را در اطراف بدن شما حمل‌ می‌کند، عمدتا از آب تشکیل شده است کمبود آب بدن باعث کاهش سرعت حرکت لنف می‌شود و گاهی منجر به نقص سیستم ایمنی بدن‌ می‌شود. حتی اگر ورزش نمی‌کنید یا تعریق نمی‌کنید، دائماً از طریق نفس خود و همچنین از طریق دفع ادرار و روده آب خود را از دست‌ می‌دهید. برای کمک به حمایت از سیستم ایمنی بدن خود، مطمئن شوید که آب از دست رفته خود را با آبی که‌ می‌توانید استفاده کنید جایگزین کرده‌اید که با دانستن میزان واقعی آب شما شروع‌ می‌شود.

* از مصرف سوپ مرغ غافل نشوید! سوپ مرغ، یک ماده اصلی برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا است. طبق گفته دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس، این سوپ اثر ضد التهابی دارد و باعث آرام شدن التهاب دستگاه تنفسی فوقانی‌ می‌شود که هنگام سرماخوردگی اتفاق‌ می‌افتد. همچنین پژوهشگران این دانشگاه معتقدند که این سوپ، به رفع گرفتگی بینی کمک‌ می‌کند.

* از مواد غذایی حاوی ویتامین A غافل نشوید. ویتامین A به عنوان یک ماده مغذی برای تقویت سیستم ایمنی عمل‌ می‌کند. یکی از بهترین روش‌ها برای دریافت ویتامین A اضافه کردن غذاهای حاوی بتاکاروتن به رژیم غذایی است.کلم پیچ، اسفناج، فلفل قرمز، سیب زمینی، هویج، تخم مرغ، زردآلو و غذاهای غنی شده سرشار از ویتامین A هستند.

* به هویج خوش آمد بگویید! افرادی که در برنامه‌‌ی غذایی روزانه‌شان هویج را فراموش نمی‌کنند به ندرت دچار سرماخوردگی‌ می‌شوند. هویج حاوی میزان زیادی بتاکاروتین است که به سیستم دفاعی بدن برای تولید سلول‌های کشنده‌‌ی بیماری‌ها، کمک می‌کنند. این سلول‌ها، بسیار مفید بوده و به بدن برای مقابله و کشتن میکروب‌ها کمک می‌کند.

* به اندازه کافی ادویه‌جات مصرف نمایید. متخصصان دانشگاه کلورادو معتقدند اضافه کردن ادویه به غذاهای، یک انتخاب صحیح برای تقویت سیستم ایمنی بدن است و این عادت باید به مرور به یک برنامه بلندمدت غذایی تبدیل شود.

* برای تقویت سیستم ایمنی بدن روزی یک سیب بخورید! سیب منبع کاملی از ماده پکتین است . ماده پکتین، تولید کننده ذرات مولکولی هستند که تا حد زیادی سلول‌های سرطانی را در سطح پروستات، روده و ریه نابود‌ می‌کند و از پیشرفت سرطان در بدن جلوگیری‌ می‌نماید. سیب سرشار از فیبر (الیاف غذایی) است که میزان کلسترول (چربی خون) و گلوکز خون (قند خون) کاهش‌ می‌دهد. سیب همچنین سرشار از ویتامین C و نوعی آنتی‌اکسیدان است که از سلول‌ها‌‌ی بدن محافظت‌ می‌کند.

سیب همچنین از سیاهرگ‌ها محافظت‌ می‌کند و به جذب آهن کمک‌ می‌کند.

* به سرکه سیب احترام بگذارید! سرکه سیب سرشار از مواد ضد میکروبی است و بنابراین مصرف آن با کاهش سموم بدن و تقویت سیستم ایمنی همراه است. برای مصرف سرکه سیب‌ می‌توانید آن را با کمی عسل ترکیب کنید.

* مهمانی چای سبز بدهید! چای منبع خوبی از پلی‌فنل‌هاست که رادیکال‌های آزاد را پاکسازی‌ می‌کنند افرادی که روزانه 5 فنجان چای سبز‌ می‌نوشند در حدود 10 درصد بیشتر از کسانی که چای نمی‌نوشند ایمنی قوی‌تری دارند. در چای سیاه و چای سبز ترکیبی به نام وال تیانین وجود دارد که موجب تقویت سیستم دفاعی بدن‌ می‌شود. بنابراین سعی کنید روزانه 5 فنجان چای بنوشید تا بدن‌تان را با آنتی‌اکسیدان‌های مفید تقویت کنید. البته رعایت تنوع نیز‌ می‌تواند به دستیابی به این مهم، کمک بیشتری کنید.

* از مصرف منابع طبیعی سرشار از ویتامین C غافل نشوید. ویتامین C ، به ویژه به عنوان یک آنتی‌اکسیدان خوب و مناسب‌ می‌تواند اثر قابل توجهی بر دستگاه ایمنی بدن داشته باشد و با تقویت سیستم ایمنی بدن شما را در بستر مطلوبی از سلامتی قرار دهد.

ویتامین C در بهبود بیماری‌ها مفید است. بدن برای تولید آنتی‌بادی‌ها به ویتامین C نیاز دارد. نارنگی، پرتقال، گریپ فروت و مرکبات دیگر، خربزه، توت فرنگی، فلفل قرمز، آب گوجه فرنگی حاوی مقادیر زیادی ویتامین C هستند.

* عسل بخورید. عسل یک آنتی‌بیوتیک طبیعی که سرشاراز ویتامین‌هایC ، D و E و مواد معدنی است و در شرایطی که دچار ناراحتی‌های تنفسی باشید بهترین دارو برای گلو است!

* بادام بخورید. بادام یکی از منابع عالی ویتامین E است. بادام حاوی منگنز ، منیزیم و فیبر می‌باشد .مصرف مغز بادام سیستم ایمنی بدن را تقویت‌ می‌کند بادام حاوی بتا گلوتن هستند، یعنی نوعی فیبر (الیاف غذایی) که دارای خاصیت ضد میکروبی و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که قادرند سیستم دفاعی بدن را تقویت کنند.یک مشت کوچک یا یک چهارم فنجان بادام یک میان وعده مفید است که برای سیستم ایمنی بدن مفید می‌باشد.

* از فواید جینسینگ بهره‌مند شوید! ثابت شده که جینسینگ در افزایش قوای جنسی و جسمی بدن مفید است. همچنین این گیاه‌ می‌تواند از طریق افزایش مقاومت بدن در برابر میکروب‌ها، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شود.

* کمی شکلات تلخ بخورید. شکلات تلخ حاوی یک آنتی‌اکسیدان به نام تئوبرومین است که با محافظت از سلول‌های بدن در برابر رادیکال‌های آزاد ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. شکلات تلخ با وجود فواید بالقوه، کالری زیادی و چربی اشباع دارد، بنابراین مصرف آن در حد متوسط بسیار مهم است.

* مواد غذایی کاروتنوئید را امتحان کنید.اگرچه بتاکاروتن مهم‌ترین دسته کاروتنوئیدهاست، اما شواهدی وجود دارد که کاروتنوئید‌های دیگر هم به تقویت سیستم ایمنی کمک‌ می‌کنند. دریافت غذاهای غنی از کاروتنوئیدها، مانند سبزی‌ها و میوه‌های زرد رنگ (هویج، پرتقال)، باعث افزایش سلول‌های T و سلول‌های کشنده طبیعی و پاسخ ایمنی‌ می‌شوند.

* مصرف غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید. غذاهای فرآوری شده (مانند کالباس، همبرگر، سوسیس) باعث کاهش سیستم ایمنی بدن‌ می‌شود.

* ورزش کنید. ورزش و فعالیت بدنی منظم و مرتب، سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند. انجام ورزش در تمام عمر، به سلامتی دستگاه ایمنی کمک‌ می‌کند. ورزش موجب تقویت سیستم ایمنی در بیماران سرطانی‌ می‌شود. انجام پیاده‌روی منظم و مرتب در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است.

* گوجه فرنگی مصرف نمایید. گوجه فرنگی سیستم دفاعی بدن را افزایش‌ می‌دهد.

* مصرف فلفل دلمه‌‌‌ای قرمز را امتحان نمایید. برای افرادی که سعی در جلوگیری ازمصرف قند موجود در میوه دارند، فلفل دلمه‌‌‌ای قرمز مفید است. همچنین این نوع فلفل، منبع جایگزین عالی ویتامین C است .طبق مطالعه‌‌‌ای که در مورد روش‌های پخت و پز انجام شده، سرخ کردن و تفت دادن فلفل دلمه‌‌‌ای قرمز مواد مغذی آن را بهتر از بخارپز یا جوشیدن حفظ‌ می‌کنند.

* از مصرف خودسرانه هرنوع دارو، خودداری نمایید. مصرف داروهای غیرتجویزی که به طور خودسرانه صورت‌ می‌گیرد، واکنش‌های طبیعی سیستم ایمنی را سرکوب‌ می‌کند که این عمل به مرور توانایی طبیعی آن را در درمان بیماری‌ها تضعیف‌ می‌کند، ولی معمولا راه‌های طبیعی زیادی برای تقویت سیستم ایمنی وجود دارد که از این طریق می‌توان سلامت جسم و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری‌ها را کاهش داد.

* زردچوبه مصرف نمایید. زردچوبه، یک ادویه زرد است که بسیاری از مردم در پخت و پز از آن استفاده‌ می‌کنند. زردچوبه به عنوان یکی از پرکاربردترین ادویه‌های مورد استفاده در انواع مواد غذایی، بالاترین میزان آنتی‌اکسیدان‌ها و خواص ضدالتهابی را داراست. مصرف زردچوبه ممکن است پاسخ ایمنی فرد را بهبود بخشد. کورکومین، ماده فعال موجود در زردچوبه، ویژگی‌های ضدویروسی و ضدقارچی داشته و از بدن در برابر ابتلا به انواع سرطان محافظت‌ می‌کند. التهاب، عامل اصلی بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن است که سلامتی انسان‌ها را به خطر‌ می‌اندازد و با مصرف زردچوبه به عنوان ضدالتهابی بسیار قوی‌ می‌توان مانع از ایجاد التهاب در بدن شد.

* از مصرف تخمه آفتابگردان غافل نشوید. تخمه آفتابگردان سیستم ایمنی بدن را تقویت‌ می‌کند. آن‌ها منبع سرشاراز ویتامین E، است و همانند سایر آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین E عملکرد ایمنی بدن را بهبود‌ می‌بخشد تخمه آفتابگردان‌ می‌تواند به سالادها یا کاسه‌های صبحانه، افزودنی خوشمزه‌‌‌ای ایجاد کند.

* ویتامین D را از یاد نبرید. مقادیر کافی ویتامین D در بدن ازجمله عوامل ضروری برای عملکرد مناسب سیستم ایمنی به شمار‌ می‌رود. بخش بیشتر ویتامین D از نور خورشید جذب‌ می‌شود و استفاده از مکمل‌های ویتامین D می‌تواند بسیار مفید باشد.

* روغن نارگیل را در برنامه غذایی‌تان در نظر بگیرید. این روغن مزایای منحصربه فردی موجود در روغن نارگیل «اسیدلوریک» در زمینه حفظ سلامت بدن دارد. ترکیبات ایمنی بدن را بالا برده و سلامت قلب و غدد تیروئید را تضمین‌ می‌کند. این روغن ضدقارچ، ضدباکتری و ضدویروس بوده و گنجاندن آن در رژیم غذایی روزانه به طور کلی سلامت شما را در دراز مدت به همراه دارد. اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل سریعاً در داخل بدن به انرژی تبدیل شده و از این رو، خطر تجمع آن و بروز چاقی وجود ندارد.

* طالبی بخورید. طالبی برای خون‌سازی و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. طالبی به دلیل داشتن ویتامین A برای خون‌سازی و تقویت سیستم ایمنی بدن، مفید است.

* غذاهای پروتئین دار بخورید. مصرف پروتئین به بدن کمک‌ می‌کند تا به خوبی از خود دفاع کند. تخم مرغ، سویا، آجیل شیرین، گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی (ماهی، میگو)، مرغ، لوبیا و نخود سرشار از پروتئین هستند. .مصرف گوشت‌های کم چرب (مانند مرغ، ماهی) که حاوی پروتئین هستند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

* کلم بروکلی مصرف نمایید.کلم بروکلی، دارای آنتی‌اکسیدان و سرشاراز ویتامین‌ها است. منبعی سرشار از کلسیم، پتاسیم، فیبر و دارای مقداری مواد فیتوشیمیک است که در ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و برخی سرطان‌ها جلوگیری‌ می‌کند. کلم بروکلی دارای ویتامین‌های A و C است.این نوع کلم از برخی آنتی اکسیدان‌ها برخوردار است که‌ می‌تواند از سلول‌های بدن محافظت کند.

* از مصرف غذاهای حاوی روی غافل نشوید. ماده معدنی روی، تولید سلول‌های سفید خون را افزایش‌ می‌دهد و قدرت مقابله این سلول‌ها را در برابر بیماری‌ها، تقویت‌ می‌کند. تحقیقات نشان داده است که مکمل‌های روی، رشد سرطان را کُندتر‌ می‌کند. این ماده معدنی تاثیر بسیار مهمی روی سیستم ایمنی دارد که عملکرد خود را از طریق اثر بر روی تیموس و آنتی بادی‌ها و سلول‌های T انجام‌ می‌دهد. تخم کدو و کدوتنبل، سرشار از روی‌ می‌باشند ماده معدنی «روی» درون لوبیا، آجیل (بادام، پسته، فندق، بادام زمینی، گردو، تخمه)، شیر و فرآورده‌های کم چرب آن (ماست، پنیر، دوغ)، غلات سبوس‌دار (گندم، جو، برنج)، مرغ، غذاهای دریایی وگوشت بدون چربی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن‌ می‌شود.

* قره قاط مصرف کنید. این گیاه و میوه آن برای داشتن سلامت جسم مفید است. این ماده غذایی سرشاراز برخی ترکیباتی است که از بروز عفونت شریان‌های ادراری پیشگیری‌ می‌کند. قره قرط همچنین به تقویت حافظه کمک‌ می‌کند و برای داشتن دوران پیری سالم مفید است.

* اسفناج مصرف نمایید. این گیاه غذایی درجه ایمنی بدن را بالا‌ می‌برد و در زیبایی پوست و مو نقش به سزایی دارد. اسفناج دارای ویتامین‌های A و C و ماده ریبوفلاوین (ویتامین B2) است. ویتامین B2 نیز در بازسازی بافت‌های بدن بسیار موثر است. اسفناج همچنین دارای ویتامین B2 ، کلسیم، آهن و منیزیم است.

* مصرف غذاهای حاوی ویتامین E را فراموش نکنید. ویتامین E موجود در روغن‌های گیاهی، کره بادام زمینی، اسفناج، بادام، فندق، تخمه آفتابگردان سبب تقویت پوست و مو‌ می‌شود. استفاده کافی از مکمل‌های اسید چرب و مصرف ویتامین E با هم سیستم ایمنی بدن شما را تقویت‌ می‌کند. ویتامین E فواید بسیار زیادی برای سیستم دفاعی بدن دارد.

* به قارچ‌های خوراکی به عنوان گنجینه‌های پنهان طبیعت نگاه کنید! سال‌های متمادی، افراد سراسر جهان از قارچ‌های خوراکی برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاد‌ می‌کردند اما امروزه دانشمندان دلیل مفید بودن آن‌ها را کشف کرده‌اند. مطالعات نشان‌ می‌دهد که قارچ‌ها‌‌ی خوراکی، تولید و فعالیت گلبول‌های سفیدخون را افزایش‌ می‌دهند و خاصیت تهاجمی آن‌ها را چند برابر‌ می‌کنند بنابراین وقتی مبتلا به عفونت هستید، قارچ خوراکی را فراموش نکنید و آن را در برنامه غذایی‌تان، جای دهید. کارشناسان توصیه‌ می‌کنند که روزانه 100 گرم قارچ خوراکی را برای افزایش قوای دفاعی بدن مصرف کنید.

قارچ‌های خوراکی‌ می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند. قارچ‌های خوراکی، بعضی از ویتامین‌های گروه B را می‌توانند تأمین کنند. سلنیوم، که آنتی‌اکسیدان مهم است و نیز ویتامین D از طریق قارچ‌ها قابل تأمین است.

* جودوسر مصرف نمایید. پژوهشگران نروژی اعلام کرده‌اند که جوی دو سر حاوی فیبری است که‌ می‌تواند با پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های میکروبی، باعث تقویت سیستم دفاعی بدن هم بشود. افرادی که مصرف نان جو، سوپ جو یا غلات صبحانه، حاوی جوی دو سر را به صورت مرتب و روزانه در برنامه غذایی خود دارند، کمتر از سایرین به بیماری‌هایی مانند آنفلوآنزا، تبخال و حتی سیاه‌زخم مبتلا‌ می‌شوند. جوی دوسر با تقویت سیستم دفاعی بدن و کمک به کارکرد بهتر آنتی بیوتیک‌ها، نقش برجسته‌‌‌ای در بهبود سریع‌تر بیماری‌های عفونی در بدن بازی‌ می‌کند. از این رو، توصیه می شود که حداقل هفته‌ای 3-2 مرتبه غلات کامل حاوی جوی دو سر را در برنامه غذایی‌تان داشته باشید.

* مصرف غذاهای سرخ کردنی راکاهش دهید. مصرف بیش از اندازه چربی‌ها، خوراکی‌های چرب و غذاهای سرخ کردنی بر میزان تولید و عملکرد گلبول‌های سفید خون در بدن، تأثیر منفی دارد. به همین دلیل افرادی که عادت به مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده دارند، سیستم ایمنی بدن‌شان قدرت چندانی در مقابله با عوامل عفونی و ویروسی ندارد و بنابراین، بیشتر از سایرین بیمار‌ می‌شوند .

* زنجبیل مصرف نمایید. زنجبیل بدن را گرم کرده و سبب دفع سموم از طریق تعرق می‌شود. در ضمن از پرخونی در عروق تنفسی و ریه‌ها جلوگیری‌ می‌کند.

* از مصرف سیب زمینی غافل نشوید. این ماده ضد سرطان و پیری است. رنگ زردی که در سیب زمینی وجود دارد نشان دهنده وجود بتاکاروتن در آن است. بتاکاروتن، از ویتامین A است و این ویتامین از بروز پیری زودرس جلوگیری می‌کند. بتاکاروتن همچنین در ابتلا به برخی سرطان‌ها جلوگیری‌ می‌کند. شاید این را سخت‌ بپذیرید که پوست، جزیی از سیستم دفاعی بدن است، اما این اندام حیاتی دارای وسعت زیادی است و جزو اولین سدهای دفاعی بدن در مقابل ورود میکروب‌ها به حساب‌ می‌آید.

* نخود فرنگی مصرف نمایید. وجود مقادیر زیادی ویتامین C و آهن در نخود فرنگی موجب شده که این ماده غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند .این ماده غذایی سرشار از پروتئین است. همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی است.

* سیر مصرف کنید. مصرف پیاز و سیر موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود. سیر، تقویت کننده‌‌‌ای بسیار قوی برای سیستم دفاعی بدن محسوب‌ می‌شود که تولید گلبول‌های سفید خون را افزایش‌ می‌دهد و تولید پادتن را در بدن بیشتر‌ می‌کند. این نوع سبزی که از خانواده پیازها است حاوی ماده فعال آلیسین است که از بروز عفونت‌ها جلوگیری‌ می‌کند. سیر به عنوان یک آنتی‌بیوتیک طبیعی حاوی مواد ضدباکتریایی، ضدقارچ، ضدویروس و همچنین ترکیبات تقویت کننده سیستم ایمنی قوی است که تاثیر به سزایی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد .در این میان، پژوهشگران معتقدند که مصرف سیر تازه فواید بیشتری نسبت به سایر انواع سیر دارد.

* چای کوهی مصرف نمایید. چای کوهی، سیستم دفاعی بدن را تقویت‌ می‌کند. این گیاه در درمان بی‌خوابی، نقرس، حساسیت، گرفتگی روده و تقویت سیستم دفاعی بدن بسیار موثر است.

* به مصرف جوانه‌ها عادت نمایید. سبزیجات صلیبی شکل مانند جوانه بروکلی و بروکسل سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند و سیستم ایمنی بدن را تقویت‌ می‌کنند. جوانه‌ها همچنین حاوی کولین هستند، که برای بهبود عملکرد سلول‌ها لازم است و سیگنالینگ غشای سلولی را ارتقا‌ می‌دهد. جوانه بروکسل همچنین سرشار از ویتامین C است، ماده مغذی که نقش مهمی در پیشگیری از بیماری و درمان دارد.

* دارچین مصرف نمایید. برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در فصل سرد بسیار مفید است. همچنین از تجمع پلاکت‌های خونی جلوگیری‌ می‌کند و خاصیت ضدالتهابی دارد و قندخون را تنظیم‌ می‌کند.

* چغندر مصرف نمایید. چغندر، تقویت کننده سیستم دفاعی بدن است. چغندر قرمز به علت داشتن میزان بالای ماده ضد سرطانی و کاراتینوئیدز، گیاهی منحصر به فرد به حساب می‌آید. این گیاه سرشار از کربوهیدرات و منبع عالی اسیدفولیک است. رنگ دانه قرمز رنگ آن، توسط گلبول‌های قرمز جذب‌ می‌شود و توانایی حمل اکسیژن توسط خون را افزایش‌ می‌دهد. برگ‌های چغندر غنی از بتاکاروتن، اسید فولیک، کلروفیل، پتاسیم، ویتامین C و آهن است.

* با دانه کتان آشتی نمایید! دانه کتان دارای فیبر بالا، اسید آلفا لینولنیک، خواص ضدسرطان و اسیدهای چرب امگا ۳ است. همچنین دانه کتان حاوی فیتواستروژن است که به منظور مبارزه با عفونت‌ها و بیماری‌های خود ایمنی، به ادامه‌‌ی فعالیت کارآمد و موثر سیستم ایمنی بدن کمک‌ می‌کند.

* در سبد غذایی خانواده، جایی برای آب لیمو درنظر بگیرید! آب لیمو حاوی ویتامین C و منبع ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئیدها است. آب لیمو خواص آنتی‌اکسیدانی بسیاری دارد که از سلول‌های بدن شما محافظت‌ می‌کند و سلامت متابولیک (سوخت‌وساز بدن) را بهبود‌ می‌بخشد. آب لیمو سرشار از ویتامین C است و بنابراین‌ می‌تواند برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید باشد.

* مصرف سیب زمینی شیرین را از یاد نبرید.سیب زمینی شیرین سرشار از بتاکاروتن است. بتاکاروتن آنتی‌اکسیدانی است که باعث ایجاد رنگ نارنجی پوست سیب زمینی شیرین‌ می‌شود. بتاکاروتن منبع ویتامین A است که به سلامت پوست کمک کرده و از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت‌ می‌کند.

 

منابع مورد استفاده:

1- اگر‌ می‌خواهید مبتلا به سرطان نشوید...، وحید عرفانی، چاپ اول، 1389، انتشارات آسیم

2- تغذیه صحیح، ضامن سلامتی، وحید عرفانی، چاپ دوم، 1390، انتشارات آسیم

3-Eat These 10 Foods for a Healthy Immune System, Shereen Lehman,2020, (https://www.verywellfit.com)

4 -Foods to Boost the Immune System, Physicians Committee for Responsible Medicine, 2020, (https://www.pcrm.org)

5-How to boost your immune system, Harvard University, 2020, (https://www.health.harvard.edu)

6-Mclelester-Darby: Nutrition and diet in health and disease, sixth edition, Saunder

7-The best foods for boosting your immune system, Medical News Today, 2020, (https://www.medicalnewstoday.com)

8- 9 Ways to Boost Your Body’s Natural Defenses, Healthline Media, 2020, (https://www.healthline.com)

9-5 Ways to Boost Your Immune System, Katie McCallum, 2020. Houston Methodist, Houston, TX. 2020, (https://www.houstonmethodist.org)

ترجمه و تدوین: وحید عرفانی، نویسنده و پژوهشگر در حوزه سلامت

انتهای پیام/

 

ارسال نظر