تنش دیپلماتیک این بار بین چین و لیتوانی
در پی تنش دیپلماتیک چین و لیتوانی بر سر تایوان؛ چین سفیرش را فراخواند .
به گزارش مملکت آنلاین، در پی تنش دیپلماتیک بین چین و لیتوانی بر سر افتتاح یک دفتر نمایندگی با نام «تایوان» در لیتوانی، چین روز سه شنبه سفیرش را از لیتوانی فراخواند.
همزمان، پکن سفیر لیتوانی در چین را برای ادای توضیحات درباره این موضوع به وزارت خارجه احضار کرد و از سوی دیگر مقامات پکن نماینده بلند پایه کشورهای بالتیک در پکن را به دلیل این تصمیم لیتوانی از کشور اخراج کردند.
پکن مدعی است که تایوان بخشی از سرزمین چین واحد است و حق شناسایی دیپلماتیک از سوی کشورهای دیگر را ندارد. با این حال تایوان مناسبات غیررسمی گستردهای با تمامی کشورهای بزرگ دنیا از جمله ایالات متحده آمریکا و ژاپن از خلال دفاتر نمایندگی-تجاری خود دارد که در واقع همچون سفارتخانه تایوان عمل می کنند. فشار چین بر تایوان باعث شده است که مناسبات دیپلماتیک رسمی تایوان با کشورها به ۱۵ کشور محدود بماند.
تایون و لیتوانی ماه گذشته توافق کردند که تایوان در پاییز سال جاری یک دفتر نمایندگی -تجاری در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی باز کند که به جای نام «چین تایپه» نام «تایوان» بر خود خواهد داشت.
وزارت خارجه چین با انتشار بیانیهای از لیتوانی خواست که «فورا تصمیم اشتباهش را تصحیح کند و اقدامات مشخصی را برای جبران خسارت انجام دهد و دیگر در مسیر اشتباه پیش نرود.» این بیانیه به لیتوانی هشدار داده است که در صورت افتتاح این دفتر، «پیامدهای بالقوهای» در انتظار این کشور است اما توضیح بیشتری درباره این پیامدها نداده است. این بیانیه تاکید کرده است که «استقلال تایوان یک بن بست و هر گونه تلاش جدایی طلبانه در عرصه بینالمللی محکوم به شکست است.»
وزارت خارجه لیتوانی نیز در واکنشی از اقتدامات چین ابراز تاسف کرد و تاکید کرد که این کشور با رعایت اصل «چین واحد» آماده توسعه روابط متقابل با تایوان مانند بسیاری از کشورهای دیگر جهان است.
از سوی دیگر جوآن اوو، سخنگوی وزارت خارجه تایوان از آنچه اراده محکم لیتوانی برای دفاع از مفهوم شان و آزادی ملی نامید، استقبال کرد.
در پی واکنش چین، مقامات تایوان روز سه شنبه به برگزارکنندگان فستیوال فیلم ونیز که حضور این کشور را تحت عنوان «چین تایپه» معرفی کردهاند، اعتراض کرد. اصطلاح «چین تایپه» اغلب از سوی کشورهای جهان مورد استفاده قرار می گیرد تا پکن را آزرده نکنند.
در صحنه بینالمللی، واشنگتن در واکنشی آنچه را که «زورگویی» چین نامید، محکوم کرد و گفت که همه کشورها باید در تعیین نحوه اداره روابط شان با تایوان بدون دخالت پکن، آزاد باشند. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمدریکا گفت: «ما در کنار لیتوانی، متحدمان در ناتو اعلام همبستگی و اقدامات اخیر جمهوری خلق چین را محکوم می کنیم.
همزمان با افزایش تنش، چین با اعزام جنگنده ها و کشتی های جنگی به اطراف تایوان، بر تهدید های خود برای تحت کنترل بیشتر تایوان افزوده است.
به گفته وزارت خارجه تایوان، این کشور در حال حاضر ۱۱۰ دفتر نمایندگی در ۷۲ کشور جهان دارد.
انتهای پیام/