آغاز نخستین سفر اروپایی بایدن
بایدن نخستین سفر خود به اروپا را با هشدار به روسیه آغاز کرد.
به گزارش مملکت آنلاین، جو بایدن که برای نخستین بار در کسوت رئیس جمهوری آمریکا به خارج از کشور سفر کرده است، روز چهارشنبه ۹ ژوئن (۱۹ خرداد) پس از ورود به بریتانیا ضمن تأکید بر پایبندی «تزلزلناپذیر» کشورش به ناتو، به روسیه هشدار داد که در صورت انجام فعالیتهای زیانآور با پیامدهای «محکم و هدفمند» روبرو خواهد شد.
بایدن که قرار است هفته آینده پس از نشستهای جداگانه با رهبران ناتو، گروه ۷ و اروپا با رئیس جمهوری روسیه دیدار کند، در جریان سخنرانی برای حدود هزار سرباز آمریکایی و خانوادههای آنها در یک پایگاه هوایی در بریتانیا گفت که پیام روشنی به ولادیمیر پوتین میدهد.
رئیس جمهور دموکرات آمریکا در آغاز سفر هشت روزه خود به اروپا گفت: «ما دنبال درگیری با روسیه نیستیم. ما خواهان رابطهای پایدار و پیشبینیپذیر هستیم [...] اما من صریح و روشن گفتهام که اگر دولت روسیه به فعالیتهای زیانآور بپردازد، ایالات متحده با روشی محکم و هدفمند پاسخ خواهد داد.»
بایدن گفت مصمم است پس از دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ که سیاست تعرفهای او و خروجش از معاهدات جهانی، روابط با متحدان بزرگ را متشنج کرد، روابط میان دو سوی اقیانوس اطلس را مجدداً بازسازی و پیوندهای خود را دوباره برقرار کند.
بایدن با بیان اینکه این نخستین سفر او به خارج از کشور به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده است، در حالی که با سربازان به سلامتی هم مینوشیدند، گفت: «من به نشست گروه ۷ و وزیران ناتو میروم و سپس با آقای پوتین ملاقات میکنم تا به او بگویم که چه چیزی را من میخواهم که او بداند.»
وی افزود: «در هر مرحله از سفر، ما میخواهیم روشن کنیم که ایالات متحده بازگشته است و دموکراسیهای جهان در کنار هم ایستادهاند تا با سختترین چالشها و موضوعاتی که برای آینده بیشترین اهمیت را دارند، مقابله کنند.»
بایدن هنگام عزیمت به اروپا به خبرنگاران گفته بود که از جمله اهداف وی «تقویت اتحاد» است و برای پوتین و چین روشن ساخته بود که اروپا و ایالات متحده با یکدیگر پیوند محکمی دارند.»
نشست بایدن با پوتین در ژنو در روز ۱۶ ژوئن (۲۶ خرداد) اوج این سفر خواهد بود، زیرا فرصتی است برای ایالات متحده تا به طور مستقیم در برابر هدایتگر اصلی حکومت روسیه نگرانی خود را در مورد حملات باجافزارهای روسی، تجاوزات مسکو علیه اوکراین و موضوعات دیگر ابراز کند.
در همین حال از میان تحولاتی که روابط آمریکا و روسیه را بیش از پیش متشنج کرده تازهترین تصمیم دستگاه قضایی روسیه است که روز چهارشنبه گروههای مرتبط با الکسی ناوالنی، منتقد زندانی کرملین را «افراطی» خوانده و آنها را «غیرقانونی» اعلام کرد. وزارت امور خارجه ایالات متحده با محکوم کردن این تصمیم گفت که روسیه با این تصمیم «در واقع علیه یکی از معدود جنبشهای سیاسی مستقل باقیمانده در این کشور اعلام جرم کرده است».
جو بایدن در گفتگو با نظامیان آمریکایی مستقر در پایگاه نیروی هوایی سلطنتی میلدنهال، در حالی که یک پرچم بزرگ آمریکا در پشت سرش قرار داشت، بر پایبندی ایالات متحده به اتحاد با پیمان اطلس شمالی تأکید کرد اما گفت که ناتو به نوسازی و گسترش تواناییهای خود در زمینه سایبری نیاز دارد.
ظاهرا رئیس جمهوری آمریکا به جز این، برای نشان دادن حسن نیت به اروپا رفته است. سه منبع آگاه در این زمینه به خبرگزاری رویترز گفتهاند که بر اساس برنامهریزی قبلی، قرار است آمریکا اعلام کند که طی دو سال آینده ۵۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا را از شرکت فایزر-بیونتک خریده و به حدود ۱۰۰ کشور اهدا میکند. انتظار میرود که بایدن روز پنجشنبه این موضوع را اعلام کند.
آمریکا همواره با این انتقاد روبرو بوده که دسترسی کشورها به ذخایر اولیه واکسنهای مرغوب کرونا را محدود کرده است.
اجلاس سران گروه ۷ و دیدار با جانسون
نخستین توقف بایدن در جریان سفرش در دهکده ساحلی کرانوال خواهد بود، جایی که او قرار است در اجلاس گروه ۷ شرکت کند. درونمایههای اصلی این نشست احتمالاً دیپلماسی واکسن، بازرگانی، مسئله آب و هوا و نیز ابتکاری برای بازسازی زیرساختها در کشورهای در حال توسعه خواهد بود. مقامات آمریکایی این ابتکار را راهی برای مقابله با نفوذ روزافزون چین میدانند.
فشار جو بایدن برای قرار دادن مالیات جهانی حداقلی بر شرکتهای چند ملیتی، در داخل کشورش با مخالفت روبروست. وزرای دارایی گروه ۷ قبل از اجلاس پیش رو توافق کردند که سیاست حداقل نرخ مالیات جهانی ۱۵ درصد را دنبال کنند و به کشورهای عضو بازار اجازه دهند تا به غیر از حاشیه ۱۰ درصدی، حداکثر ۲۰ درصد بر سود اضافی ۱۰۰ شرکت چندملیتی پردرآمد مالیات وضع کنند.
جمهوریخواهان آمریکا این هفته با این طرح مخالفت کردند، امری که بالقوه توانایی این کشور در اجرای توافقنامه جهانی مورد نظر گسترده را پیچیده میکند.
بایدن روز پنجشنبه در کورنوال با بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا جلسهای خواهد داشت، فرصتی برای تمدید «روابط ویژه» آمریکا و بریتانیا پس از برکسیت. دو کشور با تأکید بر احترام به منشور آتلانتیک مربوط به پیوند اتحاد میان دو سوی اقیانوس اطلس متعلق به سال ۱۹۴۱، بیانیه مشترکی صادر خواهند کرد.
به گفته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، دو طرف احتمالا درباره موضوعات سیاسی مهمی با یکدیگر گفتگو خواهند کرد. بایدن تصمیم دارد حمایت شدید کشورش از توافقنامه صلح ۱۹۹۸ موسوم به «آدینه نیک» یا «پیمان بلفاست» را که به چند دهه خشونت و خونریزی در ایرلند شمالی پایان داد، ابراز کند. این توافق با خروج کشور پادشاهی بریتانیا از اتحادیه اروپا زیر سؤال رفته است.
بایدن و جانسون همچنین درباره تغییرات آب و هوایی، پیشنهادی برای مقابله با نفوذ چین در زیرساختهای جهانی و خروج نیروهای غربی از افغانستان گفتگو خواهند کرد.
همچنین در دیدار بایدن با مقامات آلمانی، موضوع خط لوله نورد استریم ۲ روسیه در دستور کار قرار خواهد گرفت. دولت بایدن با این پروژه خط لوله گاز طبیعی ۱۱ میلیارد دلاری مخالف است، اما آلمان میخواهد این خط لوله به پایان برسد.
پس از سه روز نشست هفت کشور صنعتی، جو بایدن و همسرش جیل از ملکه الیزابت دوم، پادشاه بریتانیا در قلعه وینزر دیدار خواهند کرد. بایدن ۷۸ ساله در سال ۱۹۸۲، زمانی که سناتور ایالت دلاوِر بود، با ملکه دیدار کرده بود.
روسیه و چین
بایدن سپس برای گفتگو با رهبران ناتو و اتحادیه اروپا به بروکسل سفر میکند. پیشبینی میشود درونمایههای اصلی بحث در این نشست را مسئله روسیه و چین و نیز موضوع همیشگی جلب مشارکت متحدان ناتو برای دفاع مشترک تشکیل دهد.
بایدن برای شرکت در دشوارترین دیدار در نخستین سفر خارجیاش در نهایت به ژنو خواهد رفت تا با پوتین که از روابط دوستانهای با ترامپ برخوردار بود دیدار کند. انتظار هیچ پیشرفت بزرگی از این دیدار نمیرود.
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره این که آیا در ملاقات با پوتین موضوع توافقنامهای در زمینه امنیت سایبری مطرح خواهد بود یا نه، پاسخ روشنی نداد و تنها گفت: «چه کسی میداند؟ این هم موضوع بحث ما خواهد بود.»
انتهای پیام/