جنگ سرد بین چین و استرالیا
تعلیق روابط و همکاریهای تجاری چین و استرالیا
چین در اقدامی تلافیجویانه تعامل تجاری با استرالیا را به حال تعلیق درآورد.
به گزارش مملکت آنلاین، دولت پکن روز پنجشنبه ۶ مه (۱۶ اردیبهشت) به تلافی لغو یک پیمان همکاری زیربنایی موسوم به «کمربند و جاده» از سوی استرالیا و نیز تهدید این کشور به لغو قرارداد اجاره بندر داروین به یک شرکت چینی، تعامل اقتصادی خود با استرالیا را به حالت تعلیق در آورد.
روابط چین و استرالیا پیش از این به دو دلیل دیگر به تیرگی گراییده بود. دلیل نخست آن بود دولت کانبرا خواستار تحقیق مستقلی در مورد منشأ بیماری کرونا در چین شد و دلیل دوم آن که مقامات استرالیایی ساخت شبکه نسل پنجم تلفن همراه (۵جی) به دست غول مخابراتی هوآوی در کشورشان را ممنوع کردند.
کمیسیون توسعه ملی و اصلاحات چین روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای در این زمینه اعلام کرد که برنامه گفتگوی راهبردی اقتصادی چین و استرالیا «به دلیل رویکرد فعلی» دولت استرالیا لغو شده و پکن «کلیه فعالیتهای اقتصادی تحت چهارچوب توافقنامه» را برای مدت نامعلومی متوقف میکند. این کمیسیون استرالیا به اعمال «تبعیض ایدئولوژیک» با «ذهنیت جنگ سرد» متهم کرده است.
اندکی پس از انتشار این خبر ارزش دلار استرالیا در بازار جهانی ۰.۶ درصد کاهش یافت.
چین که بزرگترین شریک تجاری استرالیاست، پیش از این تعرفههایی را بر واردات بیش از دوازده محصول مهم صنعتی این کشور از جمله شراب، جو و زغال سنگ وضع کرده و موجب کاهش درآمد صادراتی استرالیا شده است.
کانبرا پیش از این، رایزنی و توافق به دست آمده با پکن را که به منظور تقویت تجارت بین دو طرف و معرفی سرمایهگذاران بزرگ چینی طرح شده بود، «یکی از بهترین همکاریهای اقتصادی دو جانبه با چین» توصیف کرده بود.
اولین نشست در چهارچوب این رایزنیهای تجاری در سال ۲۰۱۴ برگزار شد و استرالیا آن را فرصتی برای «روابط اقتصادی نزدیکتر» خواند. اما اکنون روابط دو طرف به شدت به سردی گراییده است زیرا ماه گذشته، دولت اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا پیمان «کمربند و جاده» با چین را لغو کرد.
«کمربند و جاده» نام دیگر پروژه بلندپروازانه تجاری چین یعنی «راه ابریشم نو» است که آن را با بیش از ۶۰ کشور جهان به امضا رسانده است. این پروژه هزار میلیارد دلاری برای شبکه عظیمی از طرحهای سرمایهگذاری و زیرساختها در سراسر آسیا و جهان طراحی شده است.
چین از لغو یکجانبه این پیمان از سوی استرالیا به خشم آمد و هشدار داد که این تصمیم به روابط دو کشور «آسیب جدی» میزند. با این حال برخی کارشناسان میگویند که این یک دعوای زرگری است و چین از تنش میان دو طرف به عنوان پوششی برای ایجاد اهرمهای فشار مالی و ژئوپلیتیک بهره می برد.
تنش میان دو کشور این هفته باز هم تشدید شد زیرا استرالیا اعلام کرد ممکن است قرارداد جنجالی اجاره ۹۹ ساله بندر داروین به یک شرکت چینی را لغو کند.
داروین مهمترین بندر استرالیا در سواحل شمالی این کشور و نزدیکترین نقطه آن به آسیاست. همچنین پایگاه تفنگداران آمریکایی نیز در این منطقه قرار دارد.
انتهای پیام/