سهم یک درصدی دانش بنیانها در صنعت / تشویق اعضای هیات علمی به فعالیتهای فناوری
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه اعضای هیات علمی را تشویق میکنیم که وارد حوزه علم و فناوری شوند، گفت: قبلاً اعضای هیات علمی که شرکتهای دانشبنیان داشتند باید مخفی میکردند و نمیگفتند که شرکت دانشبنیان دارند اما اکنون برای این کار، تشویق نیز در نظر گرفته شده است.
به گزارش مملکت آنلاین، دکتر علی خیرالدین در آیین تودیع و معارفه رئیس پارک علم و فناوری خوزستان که امروز (۲۱ اردیبهشتماه) در دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، اظهار کرد: ما ۴۹ پارک علم و فناوری داریم که از این تعداد، ۱۱ پارک دانشگاهی هستند. ۲۲۴ مرکز رشد نیز فعالند و برنامه این است که در تمامی شهرستانها مراکز رشد ایجاد شود.
وی افزود: پیشنهاد ما این است که در دانشگاههای کشور از جزء به کل حرکت کنیم یعنی مراکز رشد ایجاد شوند و بعد پردیسهای فناوری و نوآوری و بعد از آن نیز پارکهای علم و فناوری دانشگاهها راهاندازی شوند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در حال حاضر ۲۲۴ مرکز رشد و ۱۰ هزار و ۵۰۰ واحد فناور در کشور داریم و در این مراکز و واحدها، یک هزار و ۷۰۰ شرکت دانشبنیان وجود دارد که این عدد باید به ۴۰۰ هزار شرکت دانشبنیان برسد.
سهم شرکتهای دانش بنیان در صنعت یک درصد است
وی ادامه داد: در شهر مشهد دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی منابع طبیعی و صنایع غذایی راهاندازی شد که امیدواریم مشابه آن در خوزستان نیز راهاندازی شود. سهم کشاورزی در تولید ناخالص ملی حدود ۱۸ درصد است اما چند درصد آن دانشبنیان است؟ سهم شرکتهای دانشبنیان در حوزه کشاورزی حدود ۴ درصد است.
خیرالدین گفت: در بخشهای صنعتی حدود ۱.۱ درصد شرکتها دانشبنیان هستند و در این حوزه به شدت عقب هستیم بنابراین مسئولیت سنگینی بر عهده ما است.
وی افزود: در پارک علم و فناوری خوزستان بسیار تلاش شده و کارهای بسیار زیادی انجام شده است اما در مقایسه با استانهای دیگر اصلاً انتظار نداریم که وضعیت استان خوزستان این گونه باشد و این پارک، نیاز به همراهی داد. دانشگاه صنعتی اصفهان حدود ۴۰۰ هکتار زمین در سال ۷۷ به پارک داده است که به یک شهر فناوری بزرگ تبدیل شده است و خدمات ویژهای به دانشگاه صنعتی اصفهان ارائه میدهد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه پارک علم و فناوری در واقع یک شهرک صنعتی علمی و فناوری است، عنوان کرد: مهمترین وظیفه پارک، واگذاری اراضی به شرکتهای دانشبنیان است؛ نمیشود به یک پارک علم و فناوری تنها ۲ هزار متر زمین داد، مثل وضعیت پارک علم و فناوری خوزستان که در حدود ۱۲۰۰ یا ۱۳۰۰ متر زمین مستقر است.
وی با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان نیاز به زیرساخت دارند، افزود: دولت باید ۱۵ درصد زیرساخت در پارک ایجاد کند و بقیه آن نیاز به سرمایهگذاری بخش خصوصی دارد.
خیرالدین با اشاره به وضعیت پارک علم و فناوری استان خوزستان، بر لزوم حمایت از این پارک تاکید کرد و گفت: نسبت به این وضعیت، اعلام خطر میکنم و چندین بار نیز پیگیری کردهام؛ حمایت همهجانبه مسئولان خوزستان از پارک علم و فناوری ضرورت دارد.
پیشنهاد راهاندازی پردیس علم و فناوری در دانشگاه شهید چمران اهواز
وی گفت: پیشنهاد اول ما ایجاد پردیس فناوری و نوآوری در دانشگاه شهید چمران اهواز است که باید با مشارکت پارک علم و فناوری استان خوزستان باشد. به نظر بنده زمین پارک که ۲۰ هکتار است، بسیار کم است؛ قرار شده که بخشی از زمین یکی از شهرکهای صنعتی اهواز به شرکتهای دانشبنیان اختصاص پیدا کند و پارک در مدیریت آن مشارکت کند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: نامهای به تمام استانداران ارسال شده مبنی بر اینکه ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان در استانها شکل بگیرد و فعالیت آن باید با ریاست استاندار و دبیری رئیس پارک علم و فناوری هر استان باشد. بعد از نامگذاری شعار سال توسط مقام معظم رهبری، نامهای نیز توسط وزیر کشور ارسال شد که قرارگاه دانشبنیان ایجاد شود و پیشنهاد من این است که حتماً ستاد و قرارگاه در هر استان شکل بگیرد.
تشویق اعضای هیات علمی به فعالیت در بخش فناوری
وی خطاب به اعضای هیات علمی گفت: ما اعضای هیات علمی را تشویق میکنیم که وارد حوزه علم و فناوری شوند و پنج پایه تشویقی نیز برای فعالیت اعضای هیات علمی در این حوزه در نظر گرفته شده است.
خیرالدین افزود: قبلاً اعضای هیات علمی که شرکتهای دانشبنیان داشتند باید مخفی میکردند و نمیگفتند که شرکت دانشبنیان دارند اما اکنون برای این کار، تشویق نیز در نظر گرفته شده است.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: فناوری تنها در حوزه مهندسی نیست بلکه در علوم انسانی نیز فناوری نرم را داریم. در هنر و معماری نیز شرکتهای خلاق خوبی داریم که پیشرفتهای بسیار خوبی دارند.
چند طرح برای حمایت از فعالان حوزه فناوری
وی با اشاره به طرحهای حمایت از بخش فناوری گفت: در طرح "دستیار فناوری"، یک دانشجو شش ماه همزمان با تحصیل میتواند در یک شرکت دانشبنیان یا واحد فناور آموزش ببیند و ضمن آن، به دانشجوی کارشناسی ماهانه یک میلیون، به دانشجوی کارشناسی ارشد دو میلیون و به دانشجوی دکتری سه میلیون تومان پرداخت میشود. البته به ما قول داده شده است که به این هزینه مبلغی اضافه شود. این کار در راستای توسعه اشتغال دانشبنیان است.
خیرالدین عنوان کرد: دومین طرح ما، "گرنت فناوری" است؛ پارکهای علم و فناوری بودجهای دارند و بر اساس آن به اساتیدی که دانشجویان فعال در حوزه نوآوری و فناوری داشته باشند و پایاننامه آنها در این راستا باشد، حدود ۳۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت میشود. متأسفانه اعضای هیات علمی آن گونه که باید از این مسائل استقبال نمیکنند که ممکن است نشاندهنده آگاهی نداشتن آنها از این طرحها باشد.
انتهای پیام/