احتمال تخریب برخی ابنیه تاریخی بدلیل فرونشست
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به رتبه سوم ایران در بحران فرونشست زمین، گفت: تجارب جهانی مشابه در کشورهایی همچون آمریکا، چین و ژاپن، نشان میدهد که میتوان با راهکارهایی این مخاطره را کنترل کرد، اما عزم جدی مدیریتی و سیاستهای صرفهجویی در مصرف آب بهویژه در بخش کشاورزی میخواهد.
به گزارش مملکت آنلاین، علی بیت اللهی با اشاره به پدیده فرونشست زمین، اظهار داشت: در کل کشور به دلیل بیلان منفی آبخوانها، با کاهش روزمره منابع آبهای زیرزمینی مواجهیم.
وی بیانداشت: در این زمینه بیشترین کاهش سطح آب زیرزمینی و تعداد پهنههای فرونشستی در خراسان رضوی رخ داده است؛ به طوری که وسعت گسترههایی که در آنجا فرونشست اتفاق افتاده پنج برابر استانهای فارس، کرمان، اصفهان و تهران است.
بیتاللهی ادامهداد: در استانهای یاد شده با توجه به وسعت آنها، افزایش برداشت آبهای زیرزمینی و کاهش نزولات جوی، موضوع افت سطح آب سفرههای زیرزمینی کاملاً مشهود است و به تبع آن، گسترش فرونشست زمین در این استانها را شاهدیم.
وی ادامهداد: به طور مثال کل پهنه شهری اصفهان در معرض خطر فرونشست قرار دارد، در تهران نواحی جنوبی شامل مناطق ۱۷، ۱۸، ۱۹ و حتی ۲۰ و شهرهای اقماری آن که بیش از سه میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده است، همچنین در استانهای فارس و کرمان شهرهای متعددی در معرض خطر فرونشست قرار دارند.
خطر تخریب ابنیه تاریخی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: در برخی از این نواحی آثار تاریخی ارزشمندی در معرض خطر فرونشست قرار گرفته است. به طور مثال در اصفهان موضوع حفظ آثار و میراث تاریخی در برابر این پدیده مطرح است و از جمله میدان «نقش جهان» و بسیاری دیگر از آثار تاریخی شهر در زون فرونشست قرار گرفته است که خود را به صورت ترک خوردگی در محوطهها و آثار تاریخی نشان داده است. همچنین در نقش رستم و تخت جمشید استان فارس و میراث فرهنگی استانهایی همچون یزد و سمنان، این آثار به وضوح قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه در شهر تهران نیز در سالهای گذشته به دلیل افزایش برداشت آبهای زیرزمینی، نرخ فرونشست افزایش یافته است، ادامهداد: در این راستا به دلیل کاهش نزولات جوی و کاهش حجم آب سدهای تغذیه کننده شرب تهران، تصمیم گیری شد که تعدادی چاه در محدوده شهری پایتخت و اطراف آن حفر شود که باید گفت همین مساله منجر به تشدید شرایط بحرانی و فرونشست خواهد شد و مستحدثات سطح زمین را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بیتاللهی گفت: در جنوب تهران بسیاری از مجتمعها و تاسیسات استراتژیک و کلیدی کشوری و شهری همچون مخازن سوخت، پالایشگاهها، لولههای متعدد، انتقال آب، گاز، فاضلاب و غیره وجود دارد و در چنین شرایط فشار و فرورفتگی در برداشت آب زیرزمینی سیاستها باید این باشد که نگذاریم سطح آب بیش از این پایین برود.
وی به وجود مشکل مشابه در شهرهای بزرگ جهان از جمله توکیو، شانگهای، تیانجین، لس آنجلس، تایوان، اندونزی و غیره اشاره کرد که با ارائه راهکارهایی همچون تغذیه مصنوعی آبخوانها، از افت سطح آبهای زیرزمینی جلوگیری کرده یا آن را جبران کردند اما اقداماتی که ما در دستور کار داریم منجر به تشدید این بحران میشود.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشانکرد: اکنون به جز استان گیلان (که معتقدم به زودی علائم فرونشست را در این استان هم خواهیم دید)، در همه استانها این پدیده توسعه یافته است و حتی در استانهای سرسبز و پرآبی همچون مازندران و گلستان، پهنههای وسیع فرونشست زمین را داریم.
انتهای پیام/