اختصاصی مملکت آنلاین/

اشکنه یکی از غذاهای اصیل و قدیمی ایران

اشکنه یکی از غذاهای اصیل و قدیمی ایرانی است که از زمان‌های بسیار دور در خراسان طبخ می‌شده و اکنون انواع مختلفی از آن در سراسر ایران تهیه و به صورت معمول با نان میل می‌شود.

اشکنه یکی از غذاهای اصیل و قدیمی ایران

به گزارش مملکت آنلاین، اشکنه سوپ یا روغن‌آبی است از آرد، سبزی و پیازداغ. این خوراک دارای گونه‌های مختلف است و در میان افراد گوناگون به روش‌های مختلف پخته می‌شود، از قبیل اشکنه آب (قرمه و روغن و تخم‌مرغ و پیاز)، اشکنه شیره (روغن و شیره انگور)، اشکنه قروت (روغن و کشک) و ... . اشکنه خوراکی سالم و زود پخت است و سرشار از ویتامین B۶ و  C است. ۱۰۰ گرم از اشکنه حاوی ۱۷۷ کالری و ۱۵,۳ کالری آن مربوط به چربی است که می‌ توانید با کم کردن میزان روغن، آن را در رژیم غذایی خود قرار داده و از آن لذت ببرید. همچنین در ۱۰۰ گرم آن حدود ۴ گرم پروتئین وجود دارد.

انواع اشکنه و خواص آن:

اشکنه کشک برای تقویت حرارت بدن سردمزاج‌ها مفید است. کشک از مشتقات شیر و از لحاظ پروتئین بسیار غنی است یعنی حدود ۷۰ درصد از کشک خشک شامل کلسیم می‌شود. کشک دارای پروتئین حیوانی بسیار خوب همچنین دارای فسفر است و خواص بسیار فراوانی دارد که کلسیم آن از تمامی مواد لبنی بیشتر است. مهم‌ترین ویژگی کشک این است که به نسبت شیر و پنیر میزان پروتئین بالاتری دارد. نکته دیگر اینکه پروتئین شیر یا کشک، ارزش زیستی فراوانی دارد و هضم آن راحت‌تر و بهتر است. معمولاً وقتی حرف از کلسیم به میان می‌آید، اکثراً شیر و ماست را منبع کلسیم می‌دانند و کمتر اشاره‌ای به کشک می‌شود. در صورتی که هر 30 تا 50 گرم کشک، حدود 300 میلی‌گرم کلسیم دارد که در مقایسه با آن هر 240 گرم شیر دارای 240 تا 300 میلی‌گرم کلسیم است. عموم مردم ماست و شیر را منبع کلسیم می‌دانند چون دسترسی به شیر و ماست آسان‌تر از کشک است.

اشکنه اوجیج سبزوار خاصیت آنتی‌بیوتیکی دارد و موجب رفع انواع عفونت از بدن می‌شود؛ همچنین دستگاه تنفسی را پاکسازی می‌کند. یکی دیگر از خواص اشکنه اوجیج سبزوار، تاثیر چشمگیر آن در درمان آسم، آنفولانزا و سرماخوردگی است. این غذا برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار مفید و اثربخش است زیرا باعث چربی‌سوزی، لاغری و تناسب اندام می‌شود. اشکنه اوجیج سبزوار به علت داشتن ویتامین‌های A، E، C، آنتوسیانین‌ها و فلاونوئید‌ها خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از آن در برابر انواع بیماری‌ها، مخصوصا سرطان‌ها محافظت می‌کند. این غذا برای افراد مبتلا به قند و فشارخون بسیار مفید است؛ زیرا موجب کنترل و کاهش قند، فشار و چربی‌خون می‌شود. از دیگر خواص این غذای خوشمزه می‌توان به تقویت بینایی، رفع غلظت خون و دفع سنگ کلیه اشاره کرد. این غذا دارای انواع ویتامین‌ها و املاح معدنی مفید است؛ باعث تقویت، طراوت و جوان‌سازی پوست و رشد مو شده و از پیری زودرس جلوگیری می‌کند. این غذا به علت داشتن ویتامین D، کلسیم، منیزیم و منگنز موجب تقویت و استحکام استخوان و دندان می‌شود و از پوکی استخوان و آرتروز پیشگیری می‌کند. همچنین اشکنه اوجیج سبزوار در بهبود درد‌های مفصلی (آرتریت) و درد‌های روماتیسمی (آرتریت روماتوئید) بسیار تاثیرگذار است. مصرف این غذا موجب تقویت سیستم قلبی عروقی می‌شود؛ همچنین برای افراد مبتلا به گرفتگی عروق بسیار مفید است. فیبر موجود در اشکنه اوجیج سبزوار موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و روده‌ها می‌شود؛ همچنین هضم غذا را آسان‌تر کرده و یبوست را رفع می‌کند.

اشکنه تره که در گیلان معمول است، معتدل المزاج به سمت خنکی است. با ترکیباتی که دارد سودا و صفرای زائد را از دستگاه گوارش پاک می‌کند. در عین حال مانع از ایجاد سردی در بدن می‌شود. چون معتدل المزاج است ، بسیار مناسب فصل بهار است.

اشکنه بنه در خراسان جنوبی به عنوان نوعی غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد که مجموعا این غذا گرم است. بنه گیاهی درختی و از خانواده پسته است که در فارسی به نام های دیگر مانند چاتلانقوش، شاتلانقوش، سقز، سقوز، راقور، قسقان، داربن، بنشت و گلخونک کله از آن یاد شده است. میوه آن به اندازه یک نخود با دم میوه بلند است. مصرف میوه بنه نفخ معده را کاهش داده برای سرفه، لقوه، فلج، رفع سر درد، تقویت نیروی جنسی،تقویت اعصاب، صاف کردن صدا، یرقان، سختی ترشح ادرار، درد کمر، زانو درد و درد مفاصل مؤثر و مفید می باشد. در تحقیقی که توسط دانشگاه علوم پزشکی بیرجند صورت گرفته برگ آن خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.

در اشکنه تهرانی که با سیب‌زمینی طبخ می‌شود، از شنبلیله نیز استفاده می‌شود. شنبلیله به رفع کم خونی، درمان بی‌مزگی دهان، پایین آوردن تب، رفع شوره سر، درمان اختلالات گوارشی، سوءهاضمه، بیماری‌های تنفسی، زخم دهان، گلودرد، دیابت، التهاب، زخم و بی خوابی کمک می‌کند. شنبلیله در افزایش شیرمادر و بهبود عملکرد سیستم گوارش، سلامت مو، کاهش کلسترول خون و حفظ سلامت قلب نیز مؤثر است. همچنین مصرف شنبلیله باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از آنفلوآنزا و ابتلا به انواع عفونت‌ها می‌شود.

اشکنهٔ پیاز سیب‌زمینی از رایج‌ترین انواع اشکنه است. پس از طلایی شدن پیازها به تعداد هر نفر دو عدد سیب زمینی خورد شده را اضافه می‌کنیم و بعد ادویه و زردچوبه و سپس آب را به آن اضافه می‌کنیم در قابله را می‌بندیم تا با حرارت کم نیم ساعت جوش بخورد. اشکنه به‌طور کلی نیاز به گوشت مرغ یا هیچ نوع گوشتی ندارد و در واقع این یک خوراک گیاهی است و از کهن‌ترین خوراک‌های رایج در ایران است.

انتهای پیام/

ارسال نظر