تاوان رها کردن حیاط خلوت
محمد حیدری
مملکت آنلاین، یکی از تصمیمات و سند چشم انداز کشورهایی با مدل استراتژیک برنده، محاسبات دور و نزدیک و رها نکردن جزئیات است.
کشورهایی که در معادلات جهان تاثیر گذار هستند، در جوار خود یک حیاط خلوت متشکل از همسایگانی دارند که بعضا قدرت و توانشان کمتر است، اما نادیده گرفتنشان دردسرآفرین می شود.
در ماجرای بحران کارائیب و تصمیم شوروی سابق برای استقرار موشک های بالستیک میان برد اتمی در کوبا که به یک تقابل ۱۳ روزه جدی بین دو ابرقدرت تبدیل شد، کار به جایی رسید که خطر بروز یک جنگ هستهای در بالاترین سطح حس میشد؛ نتیجه چه بود؟ برچیده شدن موشک های هستهای از ترکیه و ایتالیا توسط آمریکا و بازگشت محموله های ارسالی شوروی؛ اما در رابطه با محاسبات نزدیک و کشورهای همجوار ما چه کرده ایم؟
نخستین نشانه های رها کردن کشورهای منطقه و سفرهای بین اقیانوسی برای یافتن متحدان احتمالی از زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد آغاز شد، تنش ها و بحران بین کشورمان و کشورهای منطقه کلید خورد و این سیاست انفعالی، در دولت حسن روحانی نیز ادامه یافت.
وزارتخارجه دولت حسن روحانی تمام تمرکزش بر ارتباط با کشورهای اروپایی بود و البته به رغم اینکه در مذاکرات برجامی چشم به روس و چین هم داشتند اما از مجلس نشینان تا دولتیها دنبال عکس یادگاری با چشم آبیها بودند.
امروز دولت ابراهیم رئیسی با شرایط خاص روبروست؛ از یکسو با مرور مذاکرات برجامی و تجربیات گذشته اعتماد چندانی به تروئیکای اروپایی و البته سایر کشورهای اتحادیه اروپایی به عنوان کشورهای مستقل نیست، از سویی روسیه و چین هم به قول سردار شهید سلیمانی «نامردند» و بارها در مواقع حساس شانه خالی کرده اند.
تحولات یک سال اخیر و تمایل سردمداران اسراییل برای ایجاد ارتباط با کشورهای خلیج فارس و تاثیر استراتژیک این موضوع بر امنیت کشورمان، با حضور نظامیان اسرائیلی، کشور آذربایجان را جمع ببندیم معجون خطرناکی درست می شود.
بازار افغانستان و عراق و تبادلات منطقه ای می تواند در دوران پسا بحران برجامی بازسازی کشورمان را تسری ببخشد. از طرفی یادمان باشد یک همسایه بیطرف از یک شریک استراتژیک، در آن سر دنیا فایده های بیشتری دارد.
امروز العربیه در گزارشی، نقل قولی از فیصل بن فرحان را منتشر کرد: اگر ایران به نگرانی های ما در خصوص امنیت و ثبات منطقه اهمیت دهد، ما به عنوان کشورهای عربی دستمان به سوی برادرانمان در ایران دراز است.
به صداقت گوینده نقل قول بالا اگر اعتماد نیست اما در عرصه دیپلماتیک این جملات کلید محسوب می شوند.
امنیت کشورمان چه در مقابله با گروه های تروریستی چه در مقابل تهدیدهای خارجی، در گروه ایجاد ارتباط سازنده با کشورهای منطقه است.
مهمترین فاکتورهای رشد اقتصادی کشورمان در دل ایجاد روابط تجاری درون منطقه ای و ثبات سیاسی -اقتصادی حیاط خلوتمان است.
کاش نابخردانی که از دیوار سفارت عربستان بالا رفتند خودشان را در مشکلات پیش آمده مسوول بدانند.
و امیدوارم دستگاه دیپلماسی و سیاستهای کلان کشور به سمت اصلاح روابط پیش برود.
انتهای پیام/