رایزن فرهنگی کشورمان در دهلینو:
همزیستی مسالمت آمیز میان پیروان ادیان گسترش یابد
همزمان با هفتصد و هیجدهمین سالگرد عارف نامی خواجه نظام الدین اولیاء، وبیناری با حضور جمعی از اندیشمندان و علمای ایران و هند از سوی مرکز پژوهشهای معاصر کشمیر برگزار شد.
به گزارش مملکت آنلاین، در این برنامه، مفتی فاروق حسین مصباحی از علمای کشمیر، محمد اقبال از دانشگاه دهلی، محمد معروف شاه از دانشگاه پنجاب، فداحسین قاضی شاهد از شیوخ صوفیه پیرامون شخصیت و اندیشههای خواجه نظام الدین اولیاء سخن گفتند.
محمدعلی ربانی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلینو در این برنامه، با اشاره به جایگاه عرفا و صوفیه در سنت تاریخی و فرهنگی هند اظهار کرد: یکی از طبقاتی که نامشان همواره در تاریخ هند زنده مانده است، عرفای بزرگ مسلمانی بودند که توانسته بودند علاوه بر گسترش اخلاق و معنویت، حلقه پیوست میان همه ادیان از جمله هندو و مسلمان شده و بسترهای همزیستی را با محوریت مشترکات اخلاقی فراهم آورند.
وی افزود: رمز ماندگاری و توجه جامعه هند به شخصیتهای بزرگی همچون خواجه معین الدین چشتی، علی بن عثمان هجویری صاحب کشف المحجوب، خواجه اشرف جهانگیر سمنانی صاحب لطایف اشرفیه و خواجه نظام الدین اولیاء و دیگر عرفای نامی هند مثل بابا فرید گنج شکر که از جمله عرفای بزرگ دین بودند بعد از ایمان به خدا، خدمت به خلق بوده که این موضوع همواره در ملفوظات آنها آشکار شده و رمز ماندگاری آنان در طول تاریخ بوده است.
ربانی اضافه کرد: خواجه نظام الدین اولیاء کتابهای ارزشمندی را به رشته تحریر در آورد که از جمله آنها فوائد الفواد، راحةالمحبین، فضلالفواد و سیرالاولیاء است. کتاب فوائد الفواد که ملفوظات نظامالدین اولیا است توسط عارف بزرگ امیرحسن سجزی که به سعدی هند نیز اشتهار داشته است، جمعآوری شد.
وی در ادامه، بیان کرد: امیرخسرو دهلوی شاگرد و مرید وی که به طوطی هند معروف است و خود نیز دارای آثار بی شماری است، همواره اظهار میداشت که ای کاش همه آثار من از امیرحسن سجزی بود و تنها کتاب فوائد الفواد او از من بود. این کتاب را خواجه حسن نظامی به زبان اردو ترجمه کرد و یکی از کتابهای ارزشمندی است که به ملفوظات خواجه نظامالدین اولیاء اختصاص یافته و اطلاعات دقیقی را در معرفی مشایخ چشتیه ارائه داده است.
رایزن فرهنگی ایران در دهلینو افزود: کتاب فوائدالفواد برای کسانی که اهل سلوک هستند راه را نشان میدهد، شخصیتی مثل خواجه نظامالدین اولیاء که سلاطین به دیدار او میآمدند و علیرغم درخواستهای مکرّر آنها از تقرّب آنان دوری میکرد، نهایت تواضع را به خلق خدا داشت. وی معتقد است در مسیر سلوک که انسان میخواهد به خدا برسد سه نکته را از جمله صبر و بردباری، رضایت خداوند متعال و توکل به خداوند متعال سالک باید توجه داشته باشد.
ربانی در پایان سخنانش، با اشاره به پیام نخست وزیر هند به مراسم عرس خواجه نظام الدین اولیاء و توجه ایشان به ضرورتهای بکارگیری آموزهها و دست آوردهای میراث عرفا برای جامعه هند خاطرنشان کرد: امروزه که بشر با چالشهای بسیاری به ویژه چالشهای اخلاقی و معنوی درگیر است، بهرهگیری از میراث معنوی عارفان بزرگی چون خواجه نظام الدین اولیاء میتواند در حل و فصل این چالشها به ویژه رشد اخلاق همزیستی میان پیروان ادیان راهگشا باشد.
همچینن، ششمین نشست یادبود پروفسور عابدی از سوی انجمن یادبود پروفسور عابدی و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلینو با موضوع آسناد و قواله نامهها، منابع تاریخی دوره مغول، چالشها و امکانات برگزار شد.
در این برنامه چاندرا شکر، نادم رضوی، شاهد مهدی، ناندینی چاترجی و محمدعلی ربانی، رایزن فرهنگی کشورمان پیرامون سهم اسناد ومیراث مکتوب دوره مغول در تاریخ نگاری دوره اسلامی هند، آسیبها و مشکلات موجود در نگهداری اسناد و قوالههای خطی دوره مغول، فرصتها و ظرفیتهای این اسناد در مطالعات تاریخی دوره مغول، پژوهشهای اسناد خطی در مراکز دانشگاهی و پژوهشی هند، کتابخانههای شخصی و ظرفیتها و چالشهای آن در نگهداری وحفظ میراث مکتوب و اسناد خطی تاریخی سخن گفتند.
ربانی نیز در سخنانی، با اشاره به تجربههای موجود در ایران در زمینه حفظ اسناد، وقف و همچنین، تشکیل انجمن صاحبان میراث مکتوب واسناد خطی را دو راهکار مهم جهت حفظ و احیاء اسناد خطی دانست واعلام آمادگی کرد تا با تسهیل تعاملات میان مراکز علمی و نهادهای غیر دولتی، امکان همکاری در حفظ و نگهداری و استفاده از این اسناد بیش از پیش فراهم آید.
انتهای پیام/