دانشمندان، آلزایمر را در موشها درمان کردند
دانشمندان در اروپا توانستند موشها را در برابر بیماری آلزایمر واکسینه کنند.
به گزارش مملکت آنلاین، محققان اروپایی راهی برای واکسینه کردن موشها در برابر بیماری آلزایمر پیدا کردهاند و امیدوارند روزی بتوانند چنین کاری را برای انسان انجام دهند.
در این شیوه واکسیناسیون، پروتئینهای بتا آمیلوئید که گمان میرود نقش اصلی در توسعه بیماری آلزایمر دارند هدف قرار میگیرند.
اگرچه گاه نتایج انجام آزمایش روی انسانها با نتایج به دست آمدۀ همان آزمایش روی حیوانات متفاوت است؛ اما دانشمندان همچنان امیدوارند بتوانند آزمایشهای بالینی این واکسن را آغاز کنند.
تاکنون عمده تلاشها برای معالجه آلزایمر، روی ساخت دارویی متمرکز بود که «بتا آمیلوئید» یا «پلاکهای آمیلوئید» را در مغز مبتلایان به بیماری آلزایمر هدف میگرفت. اما دانشمندان مرکز پزشکی دانشگاه گوتینگن آلمان و دانشگاه لستر بریتانیا سعی کردند در این مطالۀ جدید، روی یک شکل کوتاه و محلول از پروتئین متمرکز شوند که در برخی مایعات بدن یافت میشود و تصور میشود که این پروتئین نیز با آسیب سلولهای عصبی مرتبط با بیماری آلزایمر در مغز مرتبط است.
پژوهشگران به این ترتیب توانستند در بدن موشها یک نوع آنتی بادی بیابند که پروتئین «بتا آمیلوئید» کوتاه شده را خنثی میکند ولی به اشکال «رشته مانند» نرمال پروتئین یا پلاکهای بتا آمیلوئید آسیب نمیزند.
آنها یک نسخه انسانی از این آنتی بادی را با نام «TAP01_04» توسعه دادند و از آن در ساخت واکسنی استفاده کردند که امید میرود بتواند از بدن در برابر این بیماری محافظت کند.
دانشمندان با آزمایش این واکسن روی موشها دریافتند که سیستم ایمنی بدن آنها شروع به ساختن آنتی بادی کرده است.
تزریق نسخه آنتی بادی انسانی و واکسن مهندسی شده «بتا آمیلوئید» به موشهای مبتلا به آلزایمر نیز نشان داد که این ترکیب، عملکرد سلولهای عصبی را ترمیم میکند، متابولیسم گلوکز را در مغز افزایش میدهد، از دست دادن حافظه را بازیابی میکند و تشکیل پلاکهای بتا آمیلوئید را در مغز کاهش میدهد.
دکتر پریتی باکرانیا، از اعضای این تیم تحقیق میگوید: «آنتی بادی انسانی TAP01_04 و واکسن TAPAS با آنتی بادیها یا واکسنهای قبلی بیماری آلزایمر که در آزمایشهای بالینی استفاده شدهاند بسیار متفاوت هستند، زیرا آنها شکل متفاوتی از پروتئین بتا آمیلوئید را هدف قرار میدهند. نتایج تا کنون بسیار هیجانانگیز بوده و گواهی بر تخصص علمی تیم است. اگر این رویکرد جدید موفقیت آمیز باشد، میتواند زندگی بیماران را متحول کند.»
بیش از ۴۴ میلیون نفر در سراسر جهان به آلزایمر مبتلا هستند و بر اساس گزارش انجمن جهانی آلزایمر انتظار میرود این تعداد هر دو دهه دو برابر شود.
انتهای پیام/