اختصاصی مملکت آنلاین/
پارکینسون چه بیماری است
بیماری پارکینسون بیماری مزمن دوره میانسالی و کهنسالی است که سیستم عصبی عضلانی انسان را درگیر کرده و باعث کاهش توان حرکتی و عضلانی انسان در این سنین می شود.
به گزارش مملکت آنلاین،
در سنین میانسالی از هر هزار نفر میانسال یک یا دو نفر به این بیماری مبتلا می شوند. سن ابتلا و شروع ظهور علائم بین سنین ۵۰ تا ۶۰ سالگی می باشد.
آسیب مغزی در پارکینسون
در بیماری پارکینسون بیش از ۸۰ درصد سلول های تولید کننده دوپامین در مغز آسیب می بیند و در نتیجه میزان ترشح این واسطه های شیمیایی (دوپامین) در مغز کاهش چشمگیری پیدا کرده و به دنبال آن فرد در حرکات عضلانی خود دچار مشکل میشود.
علت بیماری پارکینسون
در بیشتر موارد علتی برای بروز این بیماری نمی توان پیدا کرد ولی تحقیقات جدید در طب نوین نشان میدهد که آلودگی های محیطی مثل سرب یا منگنز و همینطور مسمومیت با گاز co میتواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد، همینطور کمبود ویتامین B12 و کمبود منیزیم را در پیدایش این بیماری موثر میدانند.
طب سنتی و بیماری پارکینسون
در منابع طب سنتی بیماری پارکینسون به نام لقوه یا فلج رعشه ای معرفی شده است. پارکینسون از نظر طب سنتی ناشی از غلبه رطوبت بلغمی و سوء مزاج سرد بدن و بخصوص در سر می باشد. بررسی آماری نشان می دهد بیشتر افراد مسنی که درگیر این بیماری می شوند در مقطعی از سن خود سوء مزاج بلغمی داشته اند.
علائم بیماری پارکینسون
همانطور که ذکر شد علائم بیماری معمولاً در دهه ششم زندگی و حدود ۵۵ الی ۶۰ سالگی ظاهر می شود و متاسفانه چون روند بروز علائم حالت آرام و کندی دارد بسیاری از افراد آن را به میانسالی نسبت میدهند؛ بدین جهت به آن توجهی نشده و متاسفانه در سالهای بعد تشخیص داده میشود زمانی که علائم بیماری پیشرفت کرده است. بدین جهت به افراد مسن توصیه می شود با بروز اولین علائم حرکتی حتما به پزشک درمانگر خود مراجعه کنند.
علائم اولیه پارکینسون:(علائم هشدار دهنده)
- احساس مالش مداوم انگشت شست و میانه
- لرزش دست و پاها هنگام استراحت
- احساس خشکی و سفتی در عضلات دست و پا
- تغییر در سرعت کلام و لحن گفتار
در صورت عدم توجه به علائم اولیه بیماری و عدم تشخیص به موقع، بیماری پیشرفت کرده و به تدریج دوپامین در مغز کاهش پیدا میکند، علائم مراحل پیشرفته بیماری ظاهر می شود.
علائم اصلی پیشرفت بیماری:
- کندی حرکات ارادی دست و پاها
- لرزش بیشتر دست و پاها
- کاهش حرکات دست هنگام راه رفتن
- از بین رفتن حالت چهره به علت درگیری عضلات صورت
- تن پایین و بدون نوسان صدای بیمار
- مشکل در بلع مواد غذایی
- یبوست به علت کندی عضلات روده ها
- کاهش توانایی ذهنی
- افسردگی
نکته مهم (1): با استرس های عاطفی و خستگی های روانی علائم بیمار تشدید می شود(بخصوص لرزش دست ها)
نکته مهم(2): در حالت استراحت لرزش دست های بیماری بیشتر از زمان فعالیت می باشد.
با توجه به سیر علائم کاملاً واضح است که در صورت عدم تشخیص و به تاخیر افتادن درمان، بیماری سیری پیشرونده داشته و کاملاً فرد مبتلا را ناتوان می کند و بسیاری از مشکلات جسمی، روانی و عاطفی را بیمار تجربه می کند؛ ولی خبر خوب اینکه با تشخیص و شروع درمان به موقع، بیماری و علایم کاملا کند و قابل کنترل می شود به طوری که بیمار کاملاً میتواند فعال بوده و کنترل مسائل شخصی و کاری خود را در اختیار داشته باشد و به زندگی طبیعی خود ادامه دهد. بدین جهت مجدد توصیه می کنم حتماً با دیدن اولین علائم شامل لرزش دست ها و مشکلات عضلانی به پزشک درمانگر خود مراجعه کنید.
درمان بیماری پارکینسون در طب نوین
در طب نوین برای درمان این بیماری از داروهای استفاده میشود که کمبود واسطه شیمیایی دوپامین در مغز را جبران کرده و علائم بیماری کاملاً کنترل می شود، بنابراین توصیه می شود بیماران تحت درمان با داروهای شیمیایی حتماً درمان خود را ادامه داده و داروهای خود را فقط با نظر پزشک درمانگرخود تغییر دهند.
درمان بیماری پارکینسون در طب سنتی و طب مکمل
در طب سنتی با توجه به اینکه سوء مزاج سرد و تر را مسئول ایجاد این بیماری میدانند، مرحله درمان نیز مبتنی بر اصلاح سوء مزاج سرد و تر می باشد.
مصرف داروهای گیاهی زیر کمک به کنترل علائم و کند کردن بیماری پارکینسون می شود:
- صبح ناشتا دمنوش دارچین و عسل یک فنجان
- دمنوش چای سبز با چند قطره آب لیمو ترش، نبات و عسل یک شب در میان
- هفته ای دو نوبت مصرف زعفران همراه غذا یا به صورت دمنوش رقیق
نقش طب سنتی در درمان پارکینسون
در کنار درمان دارویی این بیماری، طب سوزنی نقش موثری در کنترل علائم بیماری شامل لرزش اندامها و کندی حرکات و همینطور کنترل سیر پیشرفت بیماری دارد.
توصیه مهم: بیماران در طی درمان دارویی حتما از جلسات منظم و طولانی مدت طب سوزنی بهره مند شوند.
تجربه بالینی اینجانب نشان می دهد که استفاده از طب سوزنی در کنار در مورد دارویی نقش بسیار موثری در بازتوانی بیماران خواهد داشت.
پیشگیری از بیماری پارکینسون
با توجه به سیر مزمن و ناتوان کننده بیماری پارکینسون و همچنین سیر طولانی درمان این بیماری، مهمترین اقدام و نقش فرد پیشگیری از بروز این بیماری می باشد. توصیه های مهم طب سنتی نیز نقش اساسی در پیشگیری از بیماری پارکینسون دارد و در واقع مهمترین وظیفه پزشکی نیز پیشگیری از بیماریها است و در در مرحله بعدی درمان بیماری ها مد نظر می باشد. گام اساسی و مهم در پیشگیری از این بیماری مزمن اصلاح سبک زندگی است که شامل این موارد می باشد:
- برنامه غذایی درست
- خواب مناسب
- تحرک کافی
برنامه غذایی درست
با توجه به اینکه اکثر افراد مستعد ابتلا به بیماری پارکینسون دارای مزاج سرد و تر و یا سرد و خشک می باشند، توصیه های مهم زیر کاربردی ترین اقدامات برای داشتن یک برنامه غذایی درست و پیشگیری از این بیماری می باشد:
- شناخت مزاج خود
- شناخت مزاج مواد غذایی
- استفاده از مصلحات غذایی بخصوص در مصرف مواد غذایی سرد و تر
در کنار رعایت اصول فوق در برنامه غذایی به توصیه های غذایی زیر نیز جهت پیشگیری از پارکینسون توجه شود:
- کاهش مصرف پروتئین های حیوانی(گوشت و فرآورده های حیوانی مثل لبنیات) و افزایش مصرف پروتئین های گیاهی مثل لوبیا و عدس
- حتی الامکان مواد غذایی گیاهی را خام مصرف کنید
- کاهش مصرف مواد غذایی با مزاج سرد
- عدم مصرف الکل، کافئین و دیگر محرک ها و دخانیات
- عدم مصرف غذاهای بیات، فریز شده و کنسرو شده
- در صورت پخت غذا حتی الامکان از شیوه ی بخارپز استفاده شود
- مصرف نانهای سبوسدار
- مصرف مداوم و منظم مغزها
- مصرف مداوم و منظم زیتون و روغن زیتون
- در صورت مصرف پروتئین های حیوانی اولویت را به این موارد بدهید: گوشت گوسفند جوان، سینه بوقلمون، ماهی تن و میگو
- مصرف سبزیجات با مزاج گرم و امکان ارگانیک
- مصرف بیشتر میوه های قرمز مثل توت فرنگی، شاتوت و ذغال اخته
چند نکته مهم:
- تامین ویتامین های گروه B/ E/C و املاحی مثل سلنیوم از طریق مواد غذایی و با نظر پزشک درمانگر
- پرهیز جدی از خستگی شدید جسمی و روانی، اضطراب و استرس
نقش خواب مناسب در پیشگیری از پارکینسون
داشتن سبک زندگی سالم به دنبال شناخت مزاج خود به دست میآید به همین جهت توصیه می شود بعد از گذشت سالهای پر هیجان جوانی باید همه فعالیت های خود را متناسب با ویژگی های جسمی و روانی خود تنظیم کرده و یکی از مسائل مهمی که نقش اساسی در سلامت و بیماری دارد وضعیت خواب می باشد. به افراد با مزاج سرد و تر توصیه می شود حتما در شبانه روز ۷ تا ۸ ساعت خواب خوب شبانه داشته باشند. در شرایط امروزه زندگی دیرترین ساعتی که برای خواب توصیه می شود 11 شب می باشد. این خواب شبانه باعث استراحت کامل مغز و سلولهای مغزی و تنظیم واسطه های شیمیایی مغز و هورمون های بدن می شود. خوابیدن در نیمه دوم شب از حدود 3 الی 4 صبح تا قبل از ظهر فردا باعث استراحت و بازافرینی سلولهای مغزی نمی شود و زمینه بروز بیماریهایی مثل پارکینسون و آلزایمر را فراهم می کند.
نقش تحرک و فعالیت های بدنی در پیشگیری از پارکینسون
مطالعات جدید داشتن فعالیت منظم روزانه از سنین جوانی به بعد را موثر در پیشگیری از بیماری پارکینسون نشان می دهد. توصیه ما در این زمینه به این قرار است:
- روزانه ۴۵ دقیقه پیاده روی
- هفته یک جلسه شنا و راه رفتن در آب
- انجام فعالیتهایی مثل مراقبه و یوگا
نکته مهم: داشتن وزن مناسب نقش غیر قابل انکاری در پیشگیری از بیماری پارکینسون دارد.
نکته مهم پایانی داشتن سبک زندگی سالم تنها راه بیمار نشدن
دکترمهدی شاکری گلپایگانی محقق و درمانگر طب سنتی
انتهای پیام/