سوءهاضمه
دلایل و عوامل و راه های برطرف کردن سوءهاضمه را بخوانید.
به گزارش مملکت آنلاین، سبک نادرست زندگی، عادات ناسالم تغذیهای و آداب غذایی ناصحیح، از اصلیترین عواملی هستند که میتواند فرد را دچار اختلالاتی در هضم و مبتلا به سوءهاضمه کند. در برخی موارد، افراد دچار سوءهاضمه، متوجه مشکل شان میشوند و به دنبال راهی برای اصلاح سبک غذایی و درمان این عارضه هستند. اما، افرادی نیز هستند که میخواهند بدانند علائم نامطلوب گوارشی که گهگاه یا به طور دائم برایشان پیش میآید، میتواند نشانهای از ابتلای آنان به سوءهاضمه باشد یا خیر.
سوءهاضمه، علائم و نشانههایی دارد که چنان چه پس از صرف غذا، یک یا چند مورد از آن ها در فرد بروز کند، نشان میدهد فرد به این عارضه مبتلاست.
مهمترین عوامل بروز سوءهاضمه
- حرکات سریع، شدید یا قوی پس از صرف غذا، مانند، دویدن یا ورزش و فعالیت سنگین
- مصرف هم زمان چند نوع غذا در یک وعده
- غذا خوردن هنگام سیری و پری
- تغذیه در شرایط روحی نامناسب (مواقعی که فرد، غمگین، عصبانی یا مضطرب است)
- استحمام با فاصله ی کم پس از خوردن غذا
- خوب نجویدن غذا
- خوردن سالاد شیرازی و ماست و خیار، همراه غذا
- مصرف غذا بیش از گنجایش معده
- نوشیدن آب بیش از میزان نیاز همراه با غذا (البته، نوشیدن مقداری آب همراه با غذا، در گرم مزاجان و افرادی که معده ی گرمی دارند، مجاز است)، میتواند ازجمله مواردی باشد که در طولانی مدت، فرد را دچار ضعف در هضم و سوءهاضمه میکند
چه کنیم تا دچار این عوارض سوء هاضمه نشویم؟
مهمترین و اصلیترین نکته برای پیشگیری از بروز سوءهاضمه، این است که هرگزو تا وقتی کاملا گرسنه نشدهاید، غذا نخورید، حتی اگر وقت صبحانه، ناهار و شام رسیده باشد. یعنی، غذا را طبق عادت نخورید. بلکه، منطبق بر اشتهای واقعی خود بخورید و فراموش نکنید، اشتهای کاذب، ملاک خوردن غذا نیست.
چگونه متوجه اشتهای کاذب یا واقعی شویم؟
معمولا، تا دو ساعت پس از صرف یک وعده ی غذای کامل، نباید احساس گرسنگی و اشتهای واقعی به خوردن غذا داشته باشیم، مگر این که همراه غذا، چیزی خورده باشیم که مانع توقف غذا در معده شده باشد، مانند، خوردن میوههای آبکی یا نوشیدنیهای شیرین و گازدارکه میتواند در کمتر از دو ساعت، فرد را دچار اشتهای کاذب کند.
روش تشخیص اشتهای کاذب، این است که با خوردن کمترین میزان غذا رفع میشود. اما، اشتهای واقعی، نیازمند صرف یک وعده ی غذای کامل است. البته، این نکته را به یاد داشته باشید که بروز اشتهای واقعی با فواصل کم، در برخی افراد گرم مزاج که علائم آزاردهنده ی گوارشی نداشته باشند، میتواند طبیعی باشد.
چرا برخی افراد هضم قویتری دارند؟
حجم و نوع غذا، باید متناسب با قدرت هضم فرد در نظر گرفته شود. افرادی که معده و گوارش قوی تر یا فعالیتهای سنگین بدنی دارند، حجم بیشتر و وعدههای سنگینتر را راحتتر تحمل میکنند، ولی افراد ضعیف و کم تحرک، با خوردن وعدههای سنگین غذایی، دچار مشکلاتی در هضم غذا میشوند.
با افزایش سن، قدرت هضم غذا نیز کاهش مییابد؛ بر این اساس، همه ی افراد سالمند، باید به غذاهای کم حجم، زودهضم، سبک و خونساز، روی آورند و فهرست غذاهای مورد علاقهشان را با افزایش سن، تغییر دهند و به تدریج، غذاهای بد هضم و سنگین را از لیست خارج یا در انتهای لیست، قرار دهند.
نحوه ی پخت در سرعت هضم غذا تاثیر دارد
افراد، براساس نوع مزاج یا سوءمزاجی که دارند، باید روش پخت مناسب را برگزینند تا دچار سوءهاضمه نشوند. یک راه ساده در تشخیص روش پخت مناسب غذا، این است که پس از خوردن آن غذا، هیچگونه احساس ناراحتی، از جمله، سنگین شدن معده و نفخ در فرد، بروز نکند. به یاد داشته باشید، غذاهایی که دیرهضم هستند، باید در فرآیندی طولانیتر پخته شده تا راحتتر هضم شوند. ضمن این که توجه داشته باشید، غذاهای خمیری، بر اثر مداومت در مصرف، ضعیف کننده ی گوارش هستند.
توصیه هایی برای هضم بهتر
- خوردن غذاهای لذیذ و متنوع
- پرهیز از مصرف غذاهایی که مطابق میل نباشد
- غذاها را با ادویه جات سالم، به طعم دلخواه درآورید
- رعایت تنوع غذایی، در روزهای مختلف هفته (رعایت تنوع غذایی، به معنای مصرف غذاهای متنوع در یک وعده نیست؛ چرا که این کار،سبب اختلال در هضم میشود.)
علائم فرد دچار سوءهاضمه
اگر پس از خوردن غذا، احساس سنگینی در سر یا کتفها وجود داشته باشد، معده سنگین و نفاخ شود، آروغ، سکسکه، احساس لرزش یا کشیدگی در معده ایجاد گردد، مدت زمان ماندن غذا در معده به تناسب نوع آن طولانی باشد، خواب پس از صرف غذا، ناآرام و بیدار شدن از خواب، به راحتی انجام نشود یا پس از خواب، ورم در پلک چشمها قابل مشاهده باشد، نشانگر آن است فرد نتوانسته است غذا را به خوبی هضم کند و دچار اختلالاتی در گوارش غذاست.
آداب موثر در هضم غذا
- معده، برای هضم، شیرههای گوارشی ترشح میکند که برای عملکرد فرایند هضم غذا نیازمند فضاست؛ در نتیجه، معده ی خود را از غذا انباشته نکنید و تا قبل از پری معده، دست از غذا بکشید.
- لقمهها را کوچک بردارید؛ زیرا، با لقمه ی بزرگ، فرآیند جویدن کامل نخواهد شد.
- برای ترشح بهتر شیره ی گوارشی، به مزه، بو و قوام غذا توجه کنید و از آن لذت ببرید.
- پس از این که لقمه را داخل دهان گذاشتید و مشغول جویدن شدید، بلافاصله به فکر تدارک و آماده سازی لقمه بعدی نباشید.
- بهترین زمان بلع لقمه، زمانی است که به طور کامل، جویده و به مایع نسبتا رقیقی تبدیل شده باشد.
انتهای پیام/