نکاتی دربارهی تغذیه سالم برای کودکان
امروزه، بسیاری از کودکان و والدین زندگی پُرمشغلهای دارند و به همین دلیل برای خوردن غذاهای خانگی وقت کافی ندارند. همین مسئله باعث شده، رژیم غذایی ناسالم و غذاهای بیرونبر و آماده با ارزش غذایی کم جایگزین تغذیه و رژیم غذایی سالم شود.
به گزارش مملکت آنلاین، همین غذاهای ناسالم میتوانند تأثیراتی منفی روی سلامتی کودک بگذارند و حتی ممکن است به بیماریهایی بدل شوند که کودک تا آخر عمر با آنها دست و پنجه نرم کند.
اما تغذیهی سالم:
. انرژی کودک را متعادل میکند،
. به رشد و سلامت ذهنی و روانی او کمک میکند،
. حالات روحی او را به تعادل میرساند،
. به او کمک میکند همواره وزن سالم و متناسبی داشته باشد.
تغذیهی سالم کمک میکند کودک به بسیاری از بیماریهای مزمن و سخت مانند «مرض چاقی، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا و دیابت نوع اول و دوم» مبتلا نشود.
آموزش عادات غذایی سالم باید از زمان کودکی آغاز شود. فقط در این صورت است که برای کودک مؤثر واقع خواهد شد و تأثیرات مثبتشان را در طول زندگی فرد نشان میدهد.
برای آموزش یک رژیم غذایی سالم و مغذی به کودکتان راههای متعددی وجود دارد؛ برای مثال، میتوانید به کودک آموزش دهید که صبحانهای کامل همراه با پروتئین بخورد.
همراه با اعضای خانوادهی خود، در زمانهای مشخصی از روز، سر سفرهی غذا نشستن یکی از مهمترین قدمها برای ساختن عادات درست و سالم غذایی در کودک است.
خودتان الگو و نمونهای برای او باشید تا عادات درست غذایی را یاد بگیرد.
شما میتوانید هنگام خرید ترهبار، خشکبار و مواد غذایی کودکتان را همراه خود ببرید و به او آموزش دهید که چگونه باید خرید کند و چه چیزهایی بخرد.
بهتر است مصرف قند و شکر را محدود کنید.
مصرف چربیها در رژیم غذایی بسیار مهم و ضروریاند. اما باید مطمئن باشید کودک شما چربیهای سالم و درستی مصرف میکند.
تا حد امکان مصرف روزانهی میوهها و سبزیجات را در خانه افزایش دهید، زیرا این مواد غذایی سرشار از ویتامینها، فیبرها و دیگر مواد مغذیاند و در سلامتی کودک شما نقش مهمی دارند.
پنج گروه مواد غذایی اصلی و مهمی که در هرم غذای مناسب برای رشد کودک وجود دارند، عبارتاند از:
۱. سبزیجات
۲. میوهها
۳. غلات
۴. لبنیات کمچرب
۵. پروتئینها
هر یک از این گروههای غذایی، مواد مغذی گوناگون و متفاوتی دارند که بدن کودک شما برای رشد و عملکرد خوب به آنها نیاز دارد و باید تمام این ۵ گروه در رژیم غذایی او وجود داشته باشند.
تغذیهی سالم در سنین گوناگون کودکی
۰ تا ۲ سال
نحوهی تغذیه کودک در سنین گوناگون متفاوت است. تا ۶ ماهگی بهترین و طبیعیترین غذا برای نوزاد شیر مادر است. بعد از ۶ ماهگی، کودکان از لحاظ رشد فیزیکی آمادگی دارند غذاهای دیگری مصرف کنند.
از تمام ۵ گروه مواد غذایی در برنامهی غذایی کودک بگنجانید و بهتدریج تنوع غذاییاش را افزایش دهید. به مرور که او بزرگتر میشود، بافت غذای او را از حالت پوره به غذاهای نرم، کوبیدهشده و خوردشده تغییر دهید.
خوردن عسل و تخممرغ خام یا نیمپز برای کودکان زیر ۱۲ ماه مناسب نیست.
از ۱۲ ماهگی به بعد میتوانید انواع غذاهای سالمی را که بقیهی اعضای خانواده مصرف میکنند به کودک خود پیشنهاد کنید.
تا ۲ سالگی بهترین نوشیدنی برای کودکان شیر مادر و آب است.
هر کودکی با کودک دیگر متفاوت است و مقدار غذایی که نیاز دارد بسته به عوامل گوناگون مانند سن، میزان فعالیت او و... متفاوت است.
۲ تا ۵ سالگی
رشد ذهنی و فیزیکی کودک شما در این سن بسیار حیاتی و مهم است؛ بنابراین خوردن غذاهای انرژیزا و سرشار از پروتئین برای او مهم است؛ همچنین مصرف روزانهی خشکبار، عسل و لبنیات در وعدهی صبحانه، مصرف انواع سبزیجات و میوهها در طول روز، و خوردن غلات کامل و خرما و انواع سوپ و... در رژیم کودک شما بسیار مهم و ضروری است.
۶ تا ۹ سالگی
در این ردهی سنی حائز اهمیت است که کودکان تا ۴ بار در روز لبنیات مصرف کنند؛ همچنین خوردن انواع گوشتها و گروه پروتئینها، مصرف روزانهی میوهها و سبزیجات بین ۳ تا ۵ بار و مصرف نان و غلات کامل و چربیهای سالم بسیار مهم است.
بدغذایی در کودکان
اگر کودک بدغذا دارید که خوردن تنقلات را به سبزیجات ترجیح میدهد، در این مورد، شما تنها نیستید. بسیاری از والدین با چنین مشکلی مواجهاند. اما راههایی برای از بین بردن عادات غذایی ناسالم در کودکان وجود دارد. در اینجا، شمای والد نقشی مؤثر و حائز اهمیت دارید. در حقیقت، این شما هستید که تصمیم میگیرید در هر وعده غذایی چه غذایی میل شود و کودکتان چه نوع غذایی بخورد.
شما باید محیطی مثبت برای غذا خوردن ایجاد کنید.
برای وعدههای غذایی و حتی میانوعدههایتان برنامهریزی دقیق داشته باشید. حداقل یک وعدهی غذایی را دور هم جمع شوید و با خانواده میل کنید.
از سوی دیگر، زمان تماشای تلویزیون را محدود کنید؛ زیرا کودکان هنگام تماشای تلویزیون تمایل دارند بیشازحد نیاز غذا بخورند.
همواره مواد غذایی سالم و مغذی در خانه داشته باشید تا دردسترس کودک باشند و بهراحتی آنها را در آشپزخانه پیدا کند.
الگو و نمونهی مثبتی برای کودکتان باشید و عادات بدغذاییتان را ترک کنید.
نقش کتاب و کتابخوانی در شکلگیری تغذیهی سالم
داستانهای کودکان، شعر و شخصیتهای داستانی نقش بسیار مهمی در آموزش کودکان دارند و میتوانند از راههای جدید و جذاب، عادات درست و سالم غذا خوردن را به کودکان آموزش دهند.
در این قصهها، کودک تفاوت بین غذاهای مفید و مضر را متوجه میشود. او با گروههای مواد غذایی سالم و مغذی، هرم غذایی و کارکرد آنها در بدن آشنا میشود؛ همچنین یاد میگیرد که کدام غذاها شامل این مواد مغذی هستند و در طول روز، بدن به چه مقدار از این گروههای غذایی نیاز دارد.
پس با گفتن قصه و تکرار آنها، به فرزندتان کمک کنید عادات درست غذا خوردن را یاد بگیرد و غذاهای سالم را از ناسالم تشخیص دهد.
انتهای پیام/