دیدار هیئتهای روس، ترک و اوکراینی با سازمان ملل برای ادامه صادرات غلات
هیئتهایی نظامی از ترکیه، روسیه و اوکراین برای ازسرگیری صادرات امن غلات از بندر اودسا در دریای سیاه امروز (چهارشنبه) با نمایندگان سازمان ملل در استانبول دیدار میکنند.
به گزارش مملکت آنلاین، به نقل از خبرگزاری رویترز، ترکیه با سازمان ملل همکاری داشته تا در پی افزایش قیمت غلات، روغن خوراکی، سوخت و کود با حمله روسیه به اوکراین، به توافقی دست یابد.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه روز سهشنبه گفت، ترکیه میزبان این نشست چهارجانبه برای حصول توافقی در راستای از سرگیری صادرات غلات از بندر اودسا در دریای سیاه است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفت: ما واقعا سخت تلاش میکنیم اما هنوز مانده تا به هدف برسیم. بسیاری از مردم درباره آن (صرفا) حرف میزنند، ما ترجیح میدهیم که تلاش کرده وعمل کنیم.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در این باره گفت: کار در دست انجام بوده و مقامات نظامی در حال رسیدگی به آن هستند.
اوکراین و روسیه از صادرکنندگان عمده گندم جهان هستند. همچنین روسیه یک صادرکننده بزرگ کود است و اوکراین صادرکننده عمده ذرت و روغن آفتابگردان.
دیپلماتها میگویند که جزئیات طرحی که در دستور بررسی قرار دارد این چنین است: کشتیهای اوکراینی کشتیهای حامل غلات را در بنادر مینگذاری شده مشایعت کنند، روسیه زمانی که کشتیها در حرکت هستند اعلام آتشبس کند و ترکیه - که تحت حمایت و مورد تایید سازمان ملل قرار دارد - کشتیها را بازرسی کند تا نگرانی روسیه مبنی بر احتمال ورود و خروج سلاح به اوکراین برطرف شود.
خبرگزاری اینترفکس به نقل از پیوتر ایلیچف، رئیس اداره سازمانهای بینالمللی در وزارت خارجه روسیه اعلام کرد، مسکو میخواهد شخصا کنترل و بازرسی این کشتیها را برعهده داشته باشد تا احتمال قاچاق سلاح را به صفر برساند.
وی افزود، روسیه آماده است تا ناوبری کشتیهای تجاری خارجی برای صادرات غلات اوکراین را تسهیل کند.
خبرگزاری نووستی نیز به نقل از یک منبع دیپلماتیک دیگر اعلام کرد که درخواستهای روسیه شامل رفع «موانع صادرات» است که به واسطه تحریمهای غرب وضع شدهاند.
این منبع گفت: در حوزههای بیمه کشتی، لجستیک، خدمات حملونقل و عملیاتهای بانکی موانعی بر سر راه طرف روس وجود دارد که از تحریمهای وضع شده نشات میگیرند.
روسیه پس از حمله به اوکراین نیز به صادرات غلات خود ادامه داده، اما به دلیل خطرات موجود، شرکتهای باربری از اعزام کشتیهای بزرگ به بنادر روسیه خودداری کرده و همچنین هزینه باربری و بیمه کشتیها به شدت افزایش یافته است.
بهرغم اینکه روسیه بنادر اوکراین در دریای سیاه را مسدود کرده، کییف روز سهشنبه نسبت به افزایش صادرات غلات خود ابراز امیدواری و بیان کرد که کشتیها شروع به عبور از یکی از دهانههای مهم رودخانه دانبود کردهاند.
حمله روسیه و مسدودسازی راههای ارتباطی اوکراین با دریای سیاه، موجب سرگردان شدن کشتیها شده و ۲۰ میلیون تن غلات را در سیلوهای بندر اودسای اوکراین گیر انداخته، اتفاقی که موجب کمبود فضای ذخیرهسازی غلات شده است.
به دلیل کمبود فضای ذخیرهسازی در پی توقف صادرات، برداشتهای امسال اوکراین نیز با خطر مواجه است.
انتهای پیام/