افغانیها حاضر به مبارزه نبودند / اشرف غنی نه با فساد مبارزه کرد نه کشور را متحد کرد / میراث ترامپ به من رسیده بود
رئیس جمهور آمریکا گفت: قویاً پای تصمیم خود در قبال افغانستان ایستادهام؛ ماموریت ما هرگز «ملت سازی» نبود.
به گزارش مملکت آنلاین، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا عصر دوشنبه از رویکرد دولت خود در قبال افغانستان دفاع کرد.
او در جریان این سخنرانی، ضمن اشاره به فرار رئیسجمهور اشرف غنی از کشورش و عملکرد ارتش افغانستان در قبال طالبان اعلام کرد که «قویاً پای تصمیم خود در قبال افغانستان ایستادهام» و اینکه «هرگز ماموریت ما در افغانستان ملت سازی نبود.»
او اعتراف کرد که سقوط دولت افغانستان و تسلط طالبان بر کابل بسیار زودتر از آن اتفاق افتاده که دولت آمریکا پیشبینی کرده بود و منجر به ایجاد بحرانی جدید و جدی در این کشور جنگزده شد.
رئیس جمهوری دموکرات ایالات متحده با این وجود همچنان بر تصمیم خود برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان پافشاری کرد و رهبران سیاسی افغانستان و ارتش آن کشور را مقصر دانست که در برابر حملات سریع طالبان ایستادگی نکردهاند و باعث شدند که پس از دو دهه جنگ، بار دیگر طالبان کنترل کشور را در دست بگیرند.
او گفت: «من قویاً پای تصمیم خود در قبال افغانستان ایستادهام. پس از بیست سال [نبرد] آموختم که هیچ زمان مناسبی برای خروج نیروهای آمریکایی وجود ندارد. و به همین دلیل است که ما هنوز در آنجا هستیم. ما خطرات را به روشنی دیده بودیم و برای هر پیامدی برنامهریزی کرده بودیم... اما حقیقت این است که تحولات، سریعتر از آنچه پیشبینی کرده بودیم روی داد.»
رئیس جمهوری آمریکا گفت: «من در چند روز گذشته، تماس نزدیکی با تیم امنیت ملی خود داشتم تا در این باره گفتگو کنیم که چگونه میتوانیم از منافع و ارزشهایمان همزمان با پایان ماموریت خود در افغانستان محافظت کنیم. ابتدا بر اساس توصیههای تیمهای دیپلماتیک، نظامی و اطلاعاتیمان، من اجازه اعزام حدود پنج هزار سرباز آمریکایی را دادم تا مطمئن شویم که میتوانیم نیروهای آمریکایی و دیگر پرسنل متحد خود، همچنین افغانهایی که در طول ماموریت ما به نیروهای ما کمک کردند و کسانی که در معرض خطر ویژهای در پی پیشرویهای طالبان هستند را به طور منظم و ایمن تخلیه کنیم.»
این سخنان رئیس جمهوری ایالات متحده در حالی ایراد میشود که از روز یکشنبه و همزمان با رسیدن طالبان به دروازههای کابل، شماری از رهبران جمهوریخواه و همچنین دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ترامپ، عملکرد دولت بایدن در افغانستان را به شدت مورد انتقاد قرار داده بودند.
پیش از جو بایدن، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه از عملکرد نیروهای نظامی فرانسه و همچنین ورود و خروج ارتش این کشور به افغانستان دفاع کرده بود.
روند خروج نیروهای نظامی ایالات متحده از افغانستان در سال ۲۰۱۱ و در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما آغاز شد. این پروسه در سالهای بعد با افت و خیزهایی ادامه یافت. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ گفتوگوهای صلح با طالبان را آغاز کرد. ایالات متحده پس از چندین دور مذاکره، با طالبان توافق کرد تا نیروهای خود را تا ماه مه سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج کند. دولت جو بایدن اعلام کرد این روند تا ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۲۱ پایان خواهد یافت اما نظامیان ایالات متحده و دیگر کشورها، بسیار سریعتر نیروهای خود را از افغانستان خارج کردند.
سقوط بدون مقاومت پایتخت و هرج و مرج در فرودگاه بینالمللی کابل و به ویژه انتشار تصاویر سرگردانی و استیصال شهروندان پای پلههای هواپیما و سقوط افرادی که به امید فرار خود را به چرخهای هواپیما چسبانده بودند، افکار عمومی را در سراسر جهان جریحه دار کرده است.
انتهای پیام/