فرضیه نشت کرونا از آزمایشگاه ووهان به واقعیت نزدیکتر شد / بهداشت جهانی خواستار انتشارهمه دادهها
با پررنگ تر شدن فرضیه نشت کرونا از آزمایشگاه ووهان؛ سازمان جهانی بهداشت خواستار انتشار همه دادهها شد.
به گزارش مملکت آنلاین، سازمان بهداشت جهانی (WHO) روز پنجشنبه در ادامۀ جستجوها برای یافتن منشاء ویروس سارس-کووید-۲ از همه کشورها به ویژه چین (که همچنان مشکوک است این ویروس از یکی از آزمایشگاههای آن خارج شده) درخواست کرد تا «همه دادههای خود دربارۀ این ویروس» را منتشر کنند.
بیانیه با اشاره به ادعای چین مبنی بر اینکه این سازمان تحت فشارهای سیاسی مشغول تحقیق دربارۀ این ویروس است، اعلام داشت: «به طور خاص، برای رسیدگی به فرضیه منشاء آزمایشگاهی، مهم است که به تمام دادههای خام دسترسی داشته باشیم و بهترین شیوههای علمی را در نظر بگیریم.»
این بیانیه در حالی منتشر میشود که پیتر امبارک، رئیس هیأت دانشمندان بینالمللی که از سوی سازمان جهانی بهداشت برای تشخیص منشاء کووید به چین فرستاده شده بود، میگوید احتمال نشت این ویروس از آزمایشگاه ووهان (شهری که اولین موارد ابتلا به کووید۱۹ در پایان سال ۲۰۱۹ در آنجا شناسایی شد) همچنان یکی از مفروضات قابل بررسی است.
پیتر امبارک در جریان گفتگوی اخیر خود با شبکه خبری TV2 دانمارک گفت: «یکی از کارمندان آزمایشگاه که هنگام گرفتن نمونه در آن محل آلوده شده، یکی از فرضیههای احتمالی است. این جایی است که احتمالا ویروس مستقیماً از خفاشها به انسان منتقل شده است.»
او در ادامه سخنانش بسیار از دولت چین انتقاد کرد و گفت در جریان ماموریتشان به چین، برای اعضای تیمش بسیار سخت بوده تا بتوانند دربارۀ این فرضیه با دانشمندان چینی گفتگو کنند.
نمایندگان سازمان جهانی بهداشت در جریان سفر خود به چین، مجوز بازدید از دو آزمایشگاه را که در آنجا دربارۀ خفاشها تحقیق میشد دریافت کرده بودند؛ با این وجود پیتر امبارک گفت: «در جریان این بازدیدها، ما حق صحبت و طرح سوال را داشتیم اما به ما اجازه داده نشد که به اسناد و مدارک دسترسی پیدا کنیم.»
او افزود که هیچ خفاشی در ووهان چین و طبیعت اطراف آن زندگی نمیکند و به همین دلیل تنها کارکنان آزمایشگاههای شهر که روی خفاشها کار میکردند، با آنها تماس مستقیم داشتهاند و همین افراد مشکوک هستند که عامل انتقال ویروس سارس-کووید-۲ هستند.
سازمان جهانی بهداشت در بیانیه اخیر خود اعلام کرده که «برای آنکه بتوانیم فرضیه منشاء آزمایشگاهی را بررسی کنیم، دسترسی به همه دادههای خام مهم است» و برای این کار، تجزیه و تحلیل و بهبود پروتکلهای امنیتی در تمام آزمایشگاههای جهان «از جمله چین» برای ایجاد امنیت جمعی، یک گام اساسی است.
سازمان ضمن تاکید بر اینکه به هیچ وجه نباید به موضوع دسترسی به دادهها «نگاه سیاسی» داشت، اعلام میدارد: «بسیار مهم و حیاتی است که بدانیم اپیدمی کووید۱۹ چگونه و از کجا شروع شده است.»
واکنش چین به بیانیه سازمان جهانی بهداشت
چین روز جمعه با درخواست این سازمان برای انجام تحقیقات جدید در خاک خود با هدف یافتن منشاء کووید۱۹ مخالفت کرد.
ما ژائوکسو، معاون وزیر خارجه گفت: «تحقیقات اولیه چین و سازمان جهانی بهداشت کافی است و درخواستها برای دریافت دادههای اضافی با انگیزههای پنهان سیاسی انجام میشود. ما با سیاسی شدن موضوع جستجو درباره منشاء این ویروس و کنار گذاشتن گزارش مشترک مخالف هستیم و همچنان از تحقیقات مبتنی بر علم حمایت میکنیم.»
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت در ژانویه سال ۲۰۲۱ به ووهان چین سفر کردند و در پایان سفر، گزارشی را با همکاری متخصصان چینی نوشته و منتشر کردند.
اما با مطالعه این گزارش نمیتوان به یک نتیجه قطعی درباره منشاء ویروس کرونا رسید. در این گزارش آمده است که اگرچه انتقال ویروس کرونا از خفاش به انسان از طریق یک حیوان واسطه «محتملترین سناریو» است، اما «بسیار بعید» است که این ویروس از آزمایشگاه آمده باشد.
ما ژائوکسو، معاون وزیر خارجه افزود: «نتایج و توصیههای این گزارش مشترک، از سوی جامعه بینالمللی و جوامع علمی به رسمیت شناخته شده است و بر این اساس تحقیقات بیشتر باید با تکیه این گزارش انجام شود؛ هیچ شروع مجددی در کار نیست.»
بیانیه سازمان جهانی بهداشت در حالی انتشار مییابد که شمار مبتلایان به کووید۱۹ در سراسر جهان به بیش از ۲۰۶ میلیون نفر رسیده و از این تعداد بیش از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
این سازمان تخمین میزند که با توجه به مرگ و میرهایی که بطور غیرمستقیم با کووید۱۹ مرتبط بودهاند، احتمالا تلفات همهگیری این ویروس ۲ تا ۳ برابر بیشتر از رقمهای اعلام شده باشد.
انتهای پیام/