تنش در نشست سران کشورهای غرب بالکان / دلیل: اختلاف کوزوو و صربستان
اختلاف کوزوو و صربستان بر سر مرزها نشست سران کشورهای غرب بالکان را به تنش کشید .
به گزارش مملکت آنلاین، نشست روز دوشنبه سران کشورهای غرب منطقه بالکان در اسلوونی با تنش بین رهبران صربستان و کوزوو بر سر تغییر مرزهای این منطقه همراه بود.
اسلوونی و کرواسی که به عضویت اتحادیه اروپا در آمده اند در این اجلاس با شش کشور دیگر منطقه غرب بالکان که به دنبال عضویت در این اتحادیه هستند شرکت کرده بودند. قرار بود در این نشست سالانه که بیشتر جنبه ای تشریقاتی دارد قطعنامه ای مبنی بر «غیرقابل تغییر بودن» مرزهای کنونی در منطقه صادر شود.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری صربستان با استفاده از عبارت «غیرقابل تغییر بودن» مرزهای کنونی مخالفت کرد زیرا استفاده از این عبارت برای بلگراد به طور مستقیم به معنای به رسمیت شناختن مرزهای کوزوو است. کوزوو در سال ۲۰۰۸ میلادی به طور یکجانبه از صربستان اعلام استقلال کرد.
رئیس جمهوری صربستان پیشنهاد کرد که تنها مرزهایی که سازمان ملل آنها را به رسمیت می شناسد «دائمی» اعلام شود. الکساندر ووچیچ گفت: «[کوزوو] مایل است مرزها را مطابق میل خود یا آنطور که بخشی از جهان ترسیم کرده است تصور کند.»
منظور رئیس جمهوری صربستان از «بخشی از جهان» احتمالا آمریکا و دیگر کشورهای غربی است که استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته اند. این در حالی است که کوزوو عضو سازمان ملل متحد نیست و صربستان به همراه روسیه و چین، متحدان قدرتمند خود، استقلال آن را به رسمیت نمی شناسد.
در مقابل ویوسا عثمانی، رئیس جمهوری کوزوو در سخنانش تاکید کرد که تشکیل کوزوو به عنوان کشوری «مختار و مستقل» یک طرح «دائمی» است. وی اظهار داشت: «هیچ چیز و هیچ کسی نمی تواند این واقعیت را تغییر دهد. اگر واقعا به دنبال صلح و ثبات در منطقه هستیم باید ماجراجویی های خطرناک بر سر مرزها قاطعانه از سوی همه ما رد شود.»
تنش در نشست رهبران غرب بالکان در اسلوونی در حالی روی داد که چند هفته پیش سندی منتشر شد که تدوین آن به یانز یانشا، نخست وزیر اسلوونی نسبت داده شده است. در این سند تغییراتی در مرزهای سراسر غرب بالکان پیشنهاد شده بود. یانز یانشا تدوین سند مذکور را رد کرده است.
تغییر مرزها در منطقه بالکان موضوعی بسیار حساس و جنجالی محسوب می شود زیرا کشمکش بر سر مرزها در این منطقه در دهه ۱۹۹۰ میلادی منجر به مرگبارترین خونریزی در قاره اروپا از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون شد.
انتهای پیام/