با رد خروج نیروهای آمریکایی از عراق، نقش نیروهای نظامی تغییر میکند
در گفتگوهای آمریکا و عراق تصمیم گرفته شد نیروهای نظامی آمریکا با نقش جدید در عراق باقی بمانند.
به گزارش مملکت آنلاین، نمایندگان ایالات متحده آمریکا و عراق روز چهارشنبه پس از برگزاری سومین دور گفتگوهای استراتژیک دو کشور اعلام کردند که مأموریت نیروهای آمریکایی در عراق به ماموریتهای آموزشی و مشورتی تغییر خواهد یافت و به این ترتیب نیروهای نظامی باقی مانده در این کشور در پستهای جدید مستقر شده و به فعالیتهایشان ادامه خواهند داد.
با این حال هر دو طرف گفتگوها در بیانیههایشان تاکید کردند که زمان استقرار این نیروها در پستهای جدید در مذاکرات فنی آینده مشخص خواهد شد؛ زمان برگزاری این گفتگوهای فنی هنوز اعلام نشده است. دو طرف همچنین در این بیانیهها بر ادامه همکاریهای امنیتی تاکید کردند.
گفتگوهای عراق و آمریکا از ماه ژوئن سال ۲۰۲۰ میلادی یعنی در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ آغاز شده بود اما شیوع ویروس کرونا باعث متوقف شدن این گفتگوها شد و بر این اساس، مذاکرات روز چهارشنبه اولین دور این گفتگوها در دوران ریاست جمهوری جو بایدن محسوب میشد که حضور نظامیان آمریکایی در خاک عراق یکی از محورهای آن بود.
عراق پیش از این در آخرین دور گفتگوها در سال گذشه میلادی خواستار خروج نظامیان آمریکایی از عراق شده بود؛ علت طرح چنین درخواستی عمدتا فشار جناحهای سیاسی شیعه در این کشور و شبهنظامیان تحت حمایت ایران بود.
از جمله افراد شرکت کننده در دور جدید این گفتگوها آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا و دیوید هیل، معاون وزیر خارجه در امور سیاسی و در طرف عراقی نیز فواد حسین، وزیر خارجه عراق بودند.
در بیانیهای که پس از این گفتگوها از سوی وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، آمده است که در کنار افزایش ظرفیت نیروهای امنیتی عراق، ماموریت نیروهای آمریکا و متحدانش این کشور «بر آموزش و مشاوره متمرکز خواهد شد و به این ترتیب امکان استقرار دوبارۀ نیروهای نظامی باقی مانده در عراق فراهم میشود.»
جان کربی، دبیر مطبوعاتی پنتاگون نیز اعلام کرد بیانیه روز چهارشنبه وزارت خارجه آمریکا به معنای توافق برای عقب نشینی نیروهای آمریکایی از عراق نیست. او گفت: «آنچه در آن بیانیه آمده، تأیید مجدد بر مشارکت ما با عراق و اهمیت مأموریتی است که هنوز علیه داعش در جریان است.»
ژنرال یحیی رسول، سخنگوی ارتش عراق نیز اعلام کرد که مصطفی کاظمی، نخستوزیر عراق دستور تشکیل کمیتهای را داده تا مذاکرات فنی را با طرف آمریکایی انجام دهد و به این ترتیب «سازوکارها و زمان بندی» مربوط به استقرار مجدد نیروهای آمریکایی مشخص شود.
روابط آمریکا و عراق از سال گذشته میلادی پس از حمله به قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس ایران و کشتن او در نزدیکی فرودگاه بغداد، تیره شده بود. در آن زمان نمایندگان خشمگین شیعه در پارلمان عراق قطعنامهای غیر الزامآور را برای پایان دادن به حضور نیروهای آمریکایی در عراق تصویب کردند.
مقامات عراقی و آمریکایی میگویند از خروج برنامهریزی شده این نیروها حمایت میکنند؛ با این وجود زمان اجرای چنین برنامهای با توجه به دامنه تهدیدات گروه داعش روشن نیست. بر اساس اطلاعات پنتاگون، در ماههای گذشته شمار نیروهای آمریکایی در عراق به حدود ۲۵۰۰ نفر کاهش یافته است.
انتهای پیام/