تحریمهای آمریکا علیه دیوان کیفری بینالمللی لغو شد
دولت آمریکا تحریمهای ترامپ علیه دیوان کیفری بینالمللی را لغو کرد.
دولت آمریکا روز جمعه تحریمهایی را که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین این کشور علیه فاتو بنسوده، دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی وضع کرده بود، لغو کرد.
به گزارش مملکت آنلاین، دولت ترامپ سال گذشته فاتو بنسوده را به دلیل آغاز تحقیقات در مورد احتمال ارتکاب جنایات جنگی به دست نیروهای آمریکایی در افغانستان، تحریم کرده بود.
دولت جو بایدن همچنین تحریمهای وضع شده در زمان ترامپ علیه فاکیسو موچوچوکو، رئیس بخش دادرسی این دیوان را نیز برداشته است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه ۲ آوریل (۱۳ فروردین) با انتشار بیانیهای این تصمیم تازه دولت آمریکا را اعلام کرد. وی در این بیانیه با اعلام این که تصمیم سال ۲۰۱۹ در مورد محدودیت صدور روادید برای برخی از پرسنل دیوان کیفری بینالمللی نیز لغو شده، توضیح داد: «این تصمیمات بیانگر ارزیابی و نتیجهگیری ما درباره نامناسب و ناکارآمد بودن اقدامات اتخاذ شده است.»
بلینکن با یادآوری گام واشنگتن در مسیر لغو تحریمهای دیوان کیفری بینالمللی، با این حال تأکید کرد کشورش همچنان «با اقدامات این دیوان در مورد اوضاع فلسطین و افغانستان» و نیز با «تلاشهای این نهاد برای اعمال صلاحیت» خود درباره کشورهای غیر عضو مانند آمریکا و اسرائیل، «به شدت مخالف» است.
برخی کشورهای جهان از جمله آمریکا، اسرائیل و هند عضو دیوان کیفری بینالمللی نیستند.
در بیانیه وزیر خارجه آمریکا آمده است: «با این حال، ما بر این باوریم که نگرانیهای ما درباره این موارد بهتر است از طریق تعامل با همه ذینفعان در پروندههای دیوان رفع شود تا از طریق اعمال تحریم.»
بلینکن با یادآوری این که دیوان کیفری بینالمللی اصلاحاتی را در طیفی گسترده برای «اولویتبندی امکانات در جهت عمل به مأموریت اصلیاش یعنی فعالیت در مقام آخرین مرجع قضایی برای مجازات و جلوگیری از جنایات ددمنشانه» در نظر گرفته، گفت که واشنگتن از این تلاش دلگرم شده است.
سخنگوی دیوان کیفری بینالمللی در واکنش به این تصمیم تازه دولت آمریکا گفت که این نهاد و هیئت رئیسه آن به نمایندگی از کشورهای عضو از اقدام ایالات متحده استقبال میکنند.
جو بایدن پیش از این در روز پنجشنبه در بیانیهای رسمی درباره پایان دادن به تحریمها علیه دیوان کیفری بینالمللی گفته بود که این تحریمها را برداشته چون هیچ یک از آنها «مؤثر و مناسب» نبودهاند. وی با این حال تأکید کرد که دولت وی «از پرسنل کنونی و پیشین آمریکا» به شدت محافظت خواهد کرد.
پس از صدور مجوز تحقیق درباره فعالیت نیروهای آمریکایی در افغانستان به دست فاتو بنسوده بدون رضایت آمریکا، دونالد ترامپ در ماه سپتامبر ۲۰۲۰ تحریمهایی شامل مسدود کردن دارایی و ممنوعیت سفر را علیه برخی از کارکنان این دیوان وضع کرد. این اقدام آمریکا در آن زمان واکنشهای منفی گستردهای را در جهان به دنبال داشت و حتی متحدان غربی واشنگتن نیز از آن ابراز ناخرسندی کردند.
دادگاه کیفری بینالمللی در واکنش گفت که وضع این تحریمها به معنی حمله به عدالت بینالمللی و حاکمیت قانون است.
پس از آن مایک پمپئو، وزیر امور خارجه وقت آمریکا نیز با تحقیق در مورد جنایات جنگی ادعا شده در سرزمینهای فلسطینی از جمله به دست نیروهای اسرائیلی در سال ۲۰۱۹ مخالفت کرد.
انتهای پیام/