وزیر خارجه آلمان: نمیخواهم درباره بازگشت ترامپ به قدرت گمانهزنی کنم
«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان در یک مصاحبه ضمن ابراز خرسندی از مواضع «جو بایدن» رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره کشورهای اروپایی، اعلام کرد که نمیخواهد درباره حضور دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ گمانهزنی کند.
به گزارش مملکت آنلاین، وزیر خارجه آلمان در مصاحبه با روزنامه «دِر فونکه» درباره روابط برلین و اروپا با واشنگتن و مواضع دونالد ترامپ و جو بایدن اظهارنظر کرد.
این مقام ارشد آلمانی در پاسخ به یکی از سوالات این رسانه اعلام کرد که ایالات متحده برای آلمان، «مهمترین شریک در خارج از اروپا» است.
«دِر فونکه» سوال کرد: «آقای ماس! چه چیزهای مثبتی در دوره منصب ترامپ (ریاست جمهوری او در آمریکا) وجود داشت؟»
هایکو ماس گفت: «به رغم همه اختلافنظرها در زمینه سیاست خارجی، من فکر میکنم که ترامپ در دو حوزه کار مثبتی کرد. از یک سو، افغانستان وجود دارد که ما مذاکرات مستقیم بین دولت افغانستان و طالبان را برای اولین بار داریم میبینیم. ما اکنون باید به همراهی آنها ادامه دهیم تا هدف تامین آنچه ما (در افغانستان) به آن رسیدهایم محقق شود. علاوه بر این ما نباید اجازه دهیم با دنبال کردن نسنجیده یک تاریخ برای کاستن از نیروها، فشار (بر طالبان) را کم کنیم».
وزیر خارجه آلمان ادامه داد: «دستاورد بزرگ دیگر (دولت ترامپ) قطعا برقراری روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و برخی کشورهای عربی است. ما با برخی از سیاستهای خاورمیانهای ترامپ مخالف هستیم اما بعد از سالها ایستایی و توقف (در روابط بین کشورهای عربی و اسرائیل و مذاکرات میان آنها)، یک اتفاق رو به جلویی افتاده است. از این فرصت باید برای پرداختن به موضوعات فوری در فرایند صلح خاورمیانه استفاده شود».
خبرنگار «دِر فونکه» سوال کرد: «آیا شما خوشحال هستید که ترامپ در حال خروج (از قدرت در آمریکا) است؟»
ماس جواب داد: «برای من خوشحالکننده است که دیگر در اتاق بیضی شکل (دفتر کار رئیسجمهور آمریکا در کاخ سفید) کسی نباشد که در یک نفس و صحبت اروپا را در کنار روسیه و چین به عنوان بزرگترین دشمنان ایالات متحده قلمداد کند چرا که از نقطه نظر ما آنها یعنی ایالات متحده مهمترین شریک ما در خارج از اروپا بود و باقی خواهد ماند و البته که ما خوشحال هستیم که جو بایدن در نظر دارد ایالات متحده را به توافق اقلیمی پاریس، سازمان جهانی بهداشت برگرداند و میخواهد توافق هستهای وین با ایران (برجام) را رهبری کند. اگر ما میخواهیم مشکلات جهانی از کرونا گرفته تا تغییرات اقلیمی را حل کنیم، ما به همکاری بیشتر بینالمللی نیاز داریم. در این موضوع، ایالات متحده در سالهای اخیر غایب بوده است».
خبرنگار این روزنامه آلمانی سوال کرد: «آلمان و اروپا چه انتظار و توقعی از بایدن میتوانند داشته باشند؟»
وزیر خارجه این کشور گفت: «بایدن به طور واضح بیان کرده که او مشارکت با اروپا را نقطه قوت میداند و آن را باری بر دوش ایالات متحده نمیداند البته این بدان معنا نیست که ما درباره همه موضوعات اتفاق نظر خواهیم داشت. هنوز هم بحثهای سختی درباره موضوعاتی از قبیل (پروژه انتقال گاز طبیعی) نورد استریم 2 وجود خواهد داشت اما ما حداقل میتوانیم روی این موضوع حساب کنیم که درباره موضوعات مهم میان متحدان (اروپایی و آمریکا) صحبت شود و به وعدههای داده شده پایبندی وجود داشته باشد».
ماس ادامه داد: «ما (آمریکا و اروپا) در موضوعات استراتژیک محوری و ژئوپلیتیکی از قبیل حقوق بشر، تجارت آزاد و حاکمیت قانون دارای ارزشها و منافع مشترک هستیم. اگر ما مانند اعضای یک تیم اقدام کنیم، ما میتوانیم اعتقاداتمان در برابر کشورهای چون روسیه و چین را بهتر پیش ببریم. ما آماده ادقامات بیشتر در این زمینه هستیم و تعدادی از پیشنهادات را با شرکای اروپایی مطرح کردهایم».
خبرنگار «در فونکه» سوال کرد: «اروپا در چه قسمتهایی باید مستقلتر بشود؟»
وزیر خارجه آلمان گفت: «اروپا باید سرانجام رهبری بیشتری در جهان نشان دهد. در سالهای اخیر ما مسئولیت بیشتری در حوزههایی که ایالات متحده از آنها عقبنشینی کرد، برعهده گرفتهایم نه فقط از منظر نظامی بلکه از منظر دیپلماتیک. البته ما فراتر از هر چیز دیگر، نقشی برجسته در همسایگی و منطقه خودمان داریم برای مثال در لیبی و منطقه ساحل. ما میخواهیم که به این مسیر ادامه دهیم و همچنین در حوزه تقسیم منصفانه مسئولیت در حوزه فراآتلانتیکی هم کار کنیم. ما از ایالات متحده انتظار نداریم که به نقش سابق خود به عنوان پلیس جهان بودن، برگردد. اگر حتی اروپا رهبری را برعهده گیرد ما در صورت همراه کردن ایالات متحده با خودمان، به منافع و دستاوردهای بیشتری خواهیم رسید».
این رسانه در سوال آخر خود از این مقام ارشد دولت آلمان پرسید: «آیا فکر میکنید که احتمال بازگشت ترامپ در 4 سال بعد وجود دارد؟»
ماس جواب داد: «من نمیخواهم درباره این موضوع گمانهزنی کنم. من امیدوارم که ایالات متحده در سالهای بعدی قادر باشد که شکافهای سیاسی داخلی را پر کند و بر قطبی شدن فضای اجتماعی در این کشور فائق شود. ضمنا در این موضوع ما در اروپا هم تکالیفی داریم که باید انجام دهیم. چند سال اخیر نشان داده است که پوپولیسم چقدر میتواند به ما هم آسیب بزند».
منبع: فارس