درخشش «خورشید» در ونیز
پس از 20 سال، امکان دارد مجید مجیدی ایران را صاحب شیر طلایی ونیز کند.
به گزارش مملکتآنلاین، این روزها قدیمیترین جشنواره سینمایی دنیا در شهر ونیز ایتالیا در حال برگزاری است. جشنواره فیلم ونیز که به همراه کن و برلین، معتبرترین جشنوارههای رقابتی جهان سینماست، در این دوره پس از چهار سال غیبت، یک بار دیگر فیلمی ایرانی را در بخش اصلی پذیرفته و نمایش داده است. فیلم سینمایی «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی که در هفتاد و هفتمین دوره جشنواره فیلم ونیز حضور دارد، از قضا با واکنشهای مثبتی نیز از سوی منتقدان سینما مواجه شده و حتی این شانس را دارد که برای دومین بار، ایران را صاحب شیر طلایی کند.
نظرات متوسط منتقدان
با گذشت پنج روز از آغاز این دوره از جشنواره ونیز، از جدول های ارزشگذاری منتقدان که منتشر شده، وضعیت «خورشید» به نوعی در میانه قرار میگیرد؛ نه یکسره تحسین شده و نه مورد انتقاد جمیع منتقدان قرار گرفته است. به گزارش مهر، فیلم جدید مجید مجیدی از هیچ منتقدی 5 ستاره کامل دریافت نکرده و مثبتترین نظر را از منتقد هالیوود ریپورتر با 4 ستاره گرفته. بقیه منتقدان 2 یا 3 ستاره به این فیلم اعطا کردهاند. نظر منتقد وب سایت مطرح ورایتی درباره این فیلم مثبت است و نوشته: «تماشای فیلم مجید مجیدی مرا به یاد یکی از مهمترین فیلمهای قرن 21 درباره کودکان به نام «پروژه فلوریدا» انداخت. مجیدی خودش خالق یکی از بهترین فیلمهای قرن بیستم درباره کودکان است. «بچههای آسمان» که در سادگی محض بیرقیب است و در عین حال داستانش چنان تماشاگر را درگیر میکند که نمیتواند نگاه از صحنه بردارد. در «خورشید» با فیلم نامهای به مراتب پیچیدهتر طرف هستیم.» منتقد اسکریندیلی هم نوشته است: «مجیدی فیلم همدلانه دیگری درباره کودکان تهیدست ساخته است که نئورئالیسم بیتکلف قرن بیستویکمی آن در دوران غریب کنونی به شکل غریبی طراوتبخش است.»
مجیدی علیه تحریم
در یکی دو روز اخیر، صحبتهای مجید مجیدی کارگردان «خورشید» در نشست خبری پس از نمایش این فیلم در جشنواره ونیز، با واکنشهای فراوانی مواجه شده است. مجیدی در پاسخ به پرسشی مبنی بر تصویر معضلات اجتماعی ایران در فیلمش گفت: «آن چه در این فیلم روایت میشود روایت یک معضل جهانی است و محدود به یک کشور خاص نمیشود. اما میتوان گفت آسیبهایی که برخی کشورهای خاورمیانه به دلیل جنگافروزیها متحمل میشوند، بیشتر است.» وی افزود: «کشور ما نزدیک به ۴۰ سال است که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارد و همین الان که من با شما صحبت میکنم و در وضعیت کرونایی قرار داریم که یک درد مشترک جهانی است، جالب است بدانید یکی از معضلات مهم کشور ما بحث تحریمهای دارویی است. در این شرایط سخت دارو وارد کشور ما نمیشود چرا که تحت تحریمهای آمریکا هستیم. ۴۰ سال است در این شرایط سخت ناشی از تحریمهای غیرانسانی آمریکا، مردم ایران زندگی میکنند.»
کشف ستاره فیلم در مدرسه
مجید مجیدی چگونه بازیگران کودک و نوجوان «بچههای آسمان»، «رنگ خدا» و «خورشید» را انتخاب کرد؟
«خورشید» مانند «رنگ خدا» و «بچههای آسمان» که دو عنوان از بهترین ساختههای مجید مجیدی هستند، دو نوجوان دارد که پیش از این تجربه بازیگری نداشتهاند. در ادامه درباره انتخاب بازیگران کودک و نوجوان این سه فیلم میخوانید، با این توضیح که مجیدی قبلا در فیلم «بدوک» و «پدر» هم از بازیگران کودک و نوجوان استفاده کرده بود، اما درباره شیوه انتخاب آنها اطلاعات خاصی در دست نیست.
فرخ هاشمیان:بچههای آسمان
مجید مجیدی برای انتخاب بازیگر نقش «علی» در فیلم «بچههای آسمان»، سراغ مدرسه رفته بود و در آخرین کلاسی که برای انتخاب بازیگر فیلمش به آن سر زده بود، فرخ هاشمیان را پیدا کرده بود. حتما لحظه بغض و گریه «علی» در «بچههای آسمان» را به خاطر دارید، این که بازیگر شخصیت «علی» بتواند خوب گریه کند، برای مجیدی معیار مهمی بوده و وقتی در کلاس چشمش به او که به دلیل جا گذاشتن دفتر نقاشیاش گریه کرده بود، میافتد، تصمیم میگیرد از هاشمیان تست بگیرد. فرخ هاشمیان در این تست موفق میشود حس گریهای را که مد نظر مجیدی بوده، به خوبی اجرا کند.
محسن رمضانی :رنگ خدا
مجید مجیدی برای انتخاب بازیگر نابینای فیلم «رنگ خدا» هم سراغ جایی مانند مدرسه رفته بود. او به یک مرکز آموزشی ویژه نابینایان و معلولان در تهران رفته تا بازیگر نقش «محمد» را انتخاب کند. مجیدی برای انتخاب بازیگر این فیلم تقریبا از 500 کودک تست بازیگری گرفته بود و در نهایت از میان این کودکان، پس از اطمینان پیدا کردن به علاقه محسن رمضانی به بازیگری، او را که 9 سال داشته انتخاب میکند. بازی بسیار خوب محسن رمضانی در این فیلم ثابت میکند که مجیدی این بار هم انتخاب کاملا درستی داشته است.
روحا... زمانی :خورشید
مجید مجیدی برای انتخاب بازیگران کودک و نوجوان فیلم «خورشید» نیز مانند ساختههای دیگرش، حساسیت خاصی داشته است. ابتدا برای انتخاب بازیگر نقش اصلی این فیلم فراخوانی منتشر و از پسران نوجوان علاقه مند به بازیگری خواسته شد که ویدئوی کوتاهی ضبط و در آن خودشان را معرفی کنند. مجید مجیدی از بین 4 هزار کودک کار، 100 نفر را انتخاب کرده و از میان آنها، روحا... زمانی را که از لحاظ فیزیک و ظاهر، معیارهای مجیدی را داشته ،برگزیده است. مجیدی دو بازیگر دیگر فیلم شمیلا و ابوالفضل شیرزاد را از میان دانشآموزان مدرسه «صبح رویش» که مختص کودکان کار است، انتخاب کرده است.