گزارش اختتامیه سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
امیر جدیدی بهترین بازیگر شد، نوید محمدزاده جایزه ویژه گرفت
در شبی که نوید محمدزاده و امیر جدیدی از تئاتر فجر جایزه گرفتند، «بیگانه در خانه» به کارگردانی محمد مساوات، عنوان بهترین نمایش جشنواره را از آن خود کرد.
به گزارش مملکتآنلاین، هنرمندان و آثار برتر سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، شامگاه دوشنبه ۲۱ بهمن، طی مراسمی در تالار وحدت معرفی شدند.
سخنان کوتاه نادر برهانی مرند، دبیر سی و هشتمین جشنواره تئاتر فجر، آغاز کننده این مراسم بود. او در بخشی از سخنرانیاش، تاکید کرد همه اقلام تبلیغاتی جشنواره در دسترس است و او دیگر به ارائه گزارش نمیپردازد. این کارگردان تئاتر، همچنین با اشاره ضمنی به انصرافیها از جشنواره گفت: «به همه هنرمندان عزیز تئاتر چه آنها که در جشنواره حضور داشتند و چه عزیزانی که به جشنواره نیامدند، سلام میکنم.»
بعد از سخنان دبیر جشنواره، بخش اهدای جوایز آغاز شد.
جوایز بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس به نمایشهای «برگشتن» کار حسین مسافرآستانه، «دستهایت کو ممحسن» به کارگردانی رضا کرمیزاده و «کوچه مختار بود، ساسان بود و سیمین» کار جواد صداقت و الهام ابنی اهدا شد.
در بخش عکس، ضمن تقدیر از مرجانه حسینپور و مهدی مصباحی، رتبه سوم به علیاصغر خوشکار، رتبه دوم به مریم قهرمانیزاده و رتبه اول به کیارش مسیبی رسید.
در بخش پوستر، جایزه نفر سوم به مهدی دوایی، جایزه نفر دوم به مهدی رایگانی و جایزه نفر اول به مریم برادران اهدا شد.
سهیل دانشاشراقی و پیام قربانی برای تیزر نمایش «قحطیزدگان»، ایمان عرضی برای پک کامل تبلیغاتی نمایش «شاهکشی» و محمدباقر کشاورزکرمانی برای تیزر نمایش «برف» هم به ترتیب نفرات سوم تا اولِ بخش اقلام تبلیغاتی شدند.
در بخش رادیوتئاتر، نرگس موسیپور (افکت زنده)، امیرهوشنگ کریمنیا (تهیهکنندگی)، امالبنین کوهستانی از بیرجند (بازیگر زن)، بهرام سرورینژاد (بازیگر مرد)، سمیه محسنینیک از بیرجند (نمایشنامهنویسی) و داریوش شهبازی (کارگردانی)، موفق به دریافت جایزه شدند. نمایش رادیویی «آهسته با گل سرخ» هم به عنوان اثر برگزیده این بخش از جشنواره معرفی شد.
نکوداشت چهار هنرمند پیشکسوت
در ادامه مراسم، نوبت به نکوداشت آندرآنیک خچومیان، حسین عاطفی، کریم اکبریمبارکه و مهدی لزیری از هنرمندان تئاتر رسید که با حضور سیدعباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، سیدمجتبی حسینی (معاون هنری)، شهرام کرمی (مدیرکل هنرهای نمایشی) و نادر برهانی مرند (دبیر جشنواره) روی صحنه صورت گرفت.
حسین عاطفی با حضور روی صحنه، متنی را خواند که در بخشهایی از آن آمده بود: «تئاتر کار ما نیست، تئاتر عشق ماست و باید به عشق احترام گذاشت. نباید نسبت به تئاتر سهلانگار بود. امیدوارم زنده بمانم و ببینم به نام عصمت صفوی، لورتا و جمیله شیخی، سالنهای تئاتری تاسیس شوند. جای تمام پیشکسوتان تئاتر ایران در سالن خالی است. اجازه بدهید این هدیه ارزشمندی را که امشب شما به من دادید با تمام هنرمندان فراموش شده کشورم سهیم شوم.»
آندرانیک خچومیان اما به جای خالی کردن جای پیشکسوتان، به جوانان عرصه تئاتر اشاره کرد و گفت: «در سالهای اخیر، جوانان زیادی جذب تئاتر شدهاند که عاشق تئاتر هستند و این عاشقی به دیوانگیشان ختم شده است. از مسئولان میخواهم که از این جوانان حمایت کنند زیرا آینده تئاتر ایران را این جوانان عاشق میسازند.»
کریم اکبریمبارکه هم با حالتی احساساتی، تاکید کرد: «من خودم را مدیون هنرمندانی چون استاد سمندریان، دکتر کوثر، گلشیری و حسین پرورش میدانم که امشب در بین ما نیستند، من به راحتی به اینجا نرسیدم، ۵۰ سال زحمت کشیدم و امشب جزو یکی از بهترین شبهای زندگی من است.»
مهدی لزیری هم در سخنانی کوتاه گفت: «امشب همه خاندان تئاتر با پدر خانواده کنار هم هستند، ما از آغاز، خاکمان را با آردبیز ریختند و با روح ملکوتی اندود کردند و کوزهای ساختند که این کوزه آب گوارا، صاف و پاک را میطلبد اگر کوزه ترک بردارد، نه آب میماند نه آبرو. باید همواره باهم باشیم.»
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان این آیین نکوداشت، گفت: «به همه جوانانی که پا در مسیر پیشکسوتان گذاشته و چشماندازی ارزشمند از هنر ایران را رقم میزنند، دست مریزاد میگویم، اتفاقات خوبی در حوزه هنرهای نمایشی در حال رخ دادن است و ایران به حوزه تئاتر ایران نگاه میکند.»
اهدای جوایز بخشهای نمایشنامهنویسی، بهعلاوه فجر و تئاتر خیابانی
بعد از برگزاری بخش تجلیل از هنرمندان پیشکسوت، برگزیدگان بخش نمایشنامهنویسی جشنواره سی و هشتم تئاتر فجر معرفی شدند.
در این بخش، رتبه سوم به مهدی افشار قهرمانی برای نمایشنامه «راهبان مجسمه گچی»، رتبه دوم به مرضیه شاهدادی برای نمایشنامه «ابراهیم» و رتبه اول به محمدصادق گلچین عارفی برای نمایشنامه «سیزیف» اهدا شد.
سپس، برگزیدگان بخش به علاوه فجر این دوره از جشنواره معرفی شدند. مهدی کیهاننژاد و فردین افشارفر برای نمایش «مانداب»، فرانک فروتن برای نمایش «مثل خاراندن زخم بعد از خوب شدن» و متین اوجانی برای نمایش «رهایی از شائولین»، لوح تقدیر دریافت کردند.
همچنین، هیات داوران این بخش، عمارت نوفل لوشاتو و خانه نمایش دا را شایسته تقدیر دانستند.
معرفی برگزیدگان بخش رقابتی تئاتر خیابانی جشنواره تئاتر فجر، ادامهبخش این مراسم بود.
در بخش موسیقی، احمد صمیمی و امیرمحمد انصافی برای نمایش «دستکاری»، در بخش طراحی فضا، سمیه مهری برای نمایش «سیرک»، در بخش بازیگری مرد، سامان شکیبا برای نمایشهای «سیرک» و «میمونکشی»، در بخش بازیگری زن، مرجان آقانوری برای نمایش «میمون کشی»، در بخش طرح و ایدهپردازی، مارال ایزدبخش و رضا بهرامی برای نمایش «قهرمان کیست» و در بخش کارگردانی، سمیه مهری برای نمایش «سیرک» برگزیده شدند.
جایزه ویژه هیات داوران این بخش به گروه نمایشی «قهرمان کیست» و جایزه بزرگ هیات داوران این بخش به سمیه مهری برای کارگردانی نمایش خیابانی «سیرک» اهدا شد. همچنین ستاد برگزاری جشنواره از گروه نمایش خیابنی «تنها یک زمین داریم» که در بخش مهمان خیابانی حضور داشت، تقدیر ویژه کرد.
سامان شکیبا، بازیگر برگزیده بخش خیابانی با قدردانی از همسرش گفت: «فراموش نمیکنم همسرم برای تامین بخشی از هزینههای این نمایش، النگوی خود را فروخت.»
در همین ارتباط، حمیدرضا اردلان که برای نمایش «تنها یک زمین داریم» جایزه ویژه بخش خیابانی را دریافت کرده بود، بعد از اشاره به اینکه حمایتی از وزارت ارشاد ندیده است، خطاب به محمد سلوکی، مجری برنامه گفت: «شاید سخنان شاعرانه شما را فراموش کنیم ولی آن النگوی فروخته شده را هرگز فراموش نمیکنم!»
اهدای جوایز بخش مسابقه صحنه
در ادامه این مراسم، نوبت به معرفی برگزیدههای بخش مسابقه صحنهای سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر رسید.
در بخش طراحی حرکت، مجتبی رستمیفر برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز برگزیده شد.
در بخش طراحی نور، لوح تقدیر و جایزه نقدی به رضا خضرایی برای نمایشهای «بیگانه در خانه» و «کریم لوژی» از تهران رسید. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش به ایمان نخلستانی برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز تعلق گرفت.
در بخش طراحی صدا و آرایههای صوتی، علیرضا اکبریان برای نمایش «بیگانه در خانه» از تهران برگزیده شد. آرمین خیردان هم برای نمایش «شاه ماهی» از تهران، موفق به دریافت لوح تقدیر این بخش شد.
در بخش طراحی گریم، لوح تقدیر و جایزه نقدی به ماریا حاجیها برای نمایش «کریم لوژی» از تهران اهدا شد. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش هم به فاطیما حزباوی برای گریم نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز رسید.
در بخش موسیقی، لوح تقدیر و جایزه نقدی به فرشاد دهنوی برای نمایش «مارلون براندو» از تهران اهدا شد. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش به بهفر کایدی برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز تعلق گرفت.
در بخش طراحی لباس، لوح تقدیر و جایزه نقدی به سارا حسینپور برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز اهدا شد. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش هم به مقدی شامیریان برای نمایشهای «مارلون براندو» و «تنها خرچنگ خانگی لای ملافهها لانه میکند اتللو» تعلق گرفت.
در بخش طراحی صحنه، لوح تقدیر و جایزه نقدی به روحان امامی برای نمایش «شاه ماهی» از تهران رسید. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش هم به مجتبی رستمیفر برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز اهدا شد.
از امیر جدیدی و علی شادمان تا نوید محمدزاده؛ بهترینهای بازیگری
در بخش بازیگری زن، لوح تقدیر و جایزه نقدی به آرزو عبدالهی برای نمایش «باق وحش» از شهر کرد و «یلدا عباسی» برای نمایشهای «مارلون براندو» و «کمیته نان» از تهران اهدا شد. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش را، رومینا مومنی برای نمایش «بیگانه در خانه» دریافت کرد.
در بخش بازیگری مرد، لوح تقدیر و جایزه نقدی به علی شادمان برای نمایش «شاه ماهی» از تهران و مجید رحمتی برای نمایش «کریم لوژی» از تهران تعلق گرفت.
شادمان پس از دریافت جایزهاش گفت: «تک تک عوامل نمایش «شاه ماهی» اگر نبودند و زحمت نمیکشیدند، این جایزه نصیب من نمیشد، این جایزه را به تمامی هم نسلان خودم تقدیم میکنم که در این روزها ناامید هستند، ایران وطن ماست و ما این سرزمین را میسازیم.»
مجید رحمتی هم پس از دریافت جایزه خود گفت: «من ۱۹ سال پیش برای یک مونولوگ به کارگردانی سوسن پرور در جشنواره فجر کاندید شدم اما خوشحالم که امسال در جشنواره برای نمایش «کریم لوژی» تقدیر شدم، اما میخواهم از پسرم که چندین ماه است من را با این گریم در خانه دیده است، تشکر و این جایزه را به او تقدیم کنم. من برای این نمایش بسیار زحمت کشیدم و از نوید محمدزاده برای حمایت از این اثر ممنونم.»
اما تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی بهترین بازیگر مرد، به امیر جدیدی برای نمایش «شاه ماهی» از تهران رسید.
امیر جدیدی، تنها چهره سینمایی نبود که در این مراسم، جایزه بازیگری تئاتر را از آن خود کرد، چرا که جایزه ویژه هیات داوران هم به نوید محمدزاده برای بازی در نمایش «بیگانه در خانه» از تهران رسید.
محمدزاده پس از دریافت جایزه گفت: «من فکر میکنم نزدیک ۳۰ جایزه سینمایی دارم ولی من بچه تئاتر هستم. بعد از حدود ۱۷ سال کار، اولین جایزهام را از جشنواره فجر دریافت میکنم، فکر میکنم مهمترین جایزهای که گرفتم، همین جایزه است، حتی برایم از جایزه ونیز مهمتر است. من هر وقت جایزه سینمایی گرفتم، میگفتم پسر تئاتر ایران هستم، ممنون که حرف من را تایید کردید.»
او سپس رو به کارگردان نمایش «بیگانه در خانه» که در سالن حضور داشت، گفت: «من جایزهام را برای دینو زمام حدده میگیرم نه نوید محمدزاده، محمد مساوات تو خالق این نقشی بودی و جایزه برای توست. ما سالها پیش کار میکردیم و نمایشهایمان مملو از تماشاگر بود؛ زمانیکه شهرت نداشتم. من بسیار خوشحالم که برای نمایشی به کارگردانی محمد مساوات این جایزه را میگیرم، مساوات نعمتی برای تئاتر ایران است و قطار او آنقدر سریع است که هیچطور متوقف نمیشود. همچنین از گروه تئاتر تازه که سالهاست باهم کار میکنیم، بسیار سپاسگزار و ممنونم.»
«بیگانه در خانه»، بهترین نمایش جشنواره
در بخش نمایشنامهنویسی، لوح تقدیر و جایزه نقدی به عمادالدین رجبلو برای نمایش «متساویالساقین» از گرگان و احمد سلگی و رضا بهاروند برای نمایش «شاه ماهی» از تهران رسید. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی را هم، محمد مساوات برای نمایش «بیگانه در خانه» از تهران بهدست آورد.
در بخش کارگردانی، لوح تقدیر و جایزه نقدی به رضا بهاروند برای نمایش «شاهماهی» از تهران و مجتبی رستمیفر برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز تعلق گرفت.
رستمیفر پس از دریافت جایزه گفت: «من از تمامی عوامل نمایش «همه فرزندان مکبث» بسیار تشکر میکنم که من را تحمل کردند، اگر صبر و حوصلهشان نبود، من نمیتوانستم این پروژه را به سرانجام برسانم.»
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی بخش کارگردانی هم به سیدمحمد مساوات برای نمایش «بیگانه در خانه» از تهران رسید. او در سخنانی گفت: «شیرینی این جایزه به عوض تلخی جای خالی دیگر دوستانمان؛ آتیلا پسیانی، محمد حسن معجونی، صابر ابر و ...باشد.»
او خطاب به رضا بهاروند، کارگردان نمایش «شاه ماهی»، دیگر تقدیر شده این جشنواره هم گفت: «کارت خیلی خوب بود. بهترین تئاتری بود که امسال دیدم.»
در پایان این مراسم، هیات داوران، ضمن تقدیم جایزه ویژه به نمایش «ژنتیک» به کارگردانی مهسا غفوریان از مشهد، جایزه بزرگ جشنواره را به گروه نمایش «بیگانه در خانه» به کارگردانی سیدمحمد مساوات اهدا کردند.