با تولید ۲ درصد علوم جهان، مصرفکننده آن نیستیم/نهال علوم پایه را در دولت بکاریم
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران نامفهوم بودن علوم پایه در میان مسؤولان را به دلیل عدم سرمایهگذاری در این حوزه دانست و گفت: گسترش علوم، وابسته به گسترش مرزهای دانش است که از آن در ایران به نام "تولید علم" یاد میشود و اگر کشور نتواند به علوم دست اول دست یابد، مصرف کننده علم خواهد شد.
به گزارش مملکت آنلاین، دکتر علیاکبر موسوی موحدی امروز در نشست ترویج علوم پایه و توسعه پایدار که به مناسبت هفته جهانی ترویج علم به صورت وبینار در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد، با بیان اینکه علوم پایه و علوم بنیادی برای مسؤولان کشور ما نامهفوم است؛ از این رو در این حوزه سرمایه گذاری صورت نمیگیرد، افزود: جهان ما از نظر ترمودینامیکی نه نشتی دارد و نه چیزی به آن اضافه میشود و ما باید آن را کشف کنیم.
وی با بیان اینکه با کشف موارد نامرئی میتوانیم مصرف کننده علوم کسبشده باشیم، اظهار کرد: علوم پایه مجموعهای از علوم ضمیری است که ما باید آن را داشته باشیم تا از نامرئیها مطالب مورد نظر را مرئی و آن را مصرف کنیم. این تعریف محدود به چند رشته علوم پایه نمیشود.
موسوی موحدی با تاکید بر اینکه همه علوم از دستاوردهای علوم پایه و بنیادی استفاده میکنند، خاطر نشان کرد: همه رشتهها حتی علوم انسانی از علوم ریاضیات بی بهره نیستند. تلفن همراهی که امروزه در اختیار ما است، در ۷۰ سال گذشته ۶ جایزه نوبل را از آن خود کرده که ۴ مورد آن در حوزه فیزیک و ۲ مورد در حوزه شیمی بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران ادامه داد: سیستم مهندسی این علوم را یکپارچه کرد و تلفن همراه ساخته شد.
وی معتقد است گسترش علوم، وابسته به گسترش مرزهای دانش است که از آن در ایران به نام "تولید علم" یاد میشود و اگر کشور نتواند به علوم دست اول دست یابد، مصرفکننده علم خواهد شد.
موسوی، تاکید کرد: در این راستا اگر به جایگاه اول مرجعیت علمی دست پیدا کنیم، به تصرف علمی خواهیم رسید و در این صورت است که میتوانیم به درستی علوم را مصرف کنیم و بر این اساس است که اگر کشوری ۲۵ درصد تولید علم را داشته باشد، مصرف کننده ۹۰ درصد علوم جهان است.
وی با بیان اینکه ایران با تولید ۲ درصد علوم جهان، مصرف کننده آن نیست و سایر کشورها آن را مصرف میکنند، گفت: اینکه دیروز و امروز به عنوان روزهای آلوده اعلام شده، نشان از نحوه مصرف فناوری است و تولید فناوری زیست سازگار، در علوم بین رشتهای است.
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران با بیان اینکه هیچ موردی از طبیعت به صورت تخصصی آفریده نشده و ناشی از علوم بین رشتهای است، خاطر نشان کرد: وقتی محصولی تخصصی میشود، محصول آن ناهنجار است و علوم تخصصی وقتی با سایر رشتهها ترکیب شود، محصول بهتری به تولید خواهد رسید.
وی پیشنهاد کرد: نیاز است تا در دولت، قوه قضائیه، وزارت صمت و مجلس، نهال علوم پایه کاشته شود تا با درک آن اقدام به سرمایهگذاری در این حوزه شود.
موسوی خاطرنشان کرد: افراد از کمیت گرایی تولید علم اشکال میگیرند، باید گفته شود کمیت بحث جدی در تولید علم است که باید به آن توجه شود.
انتهای پیام/