درخواست ۱۳ استان برای ایجاد قرق اختصاصی محیط زیستی/ مجوز جدید صادر نشده است
قرقهای اختصاصی امروزه از نظر بسیاری از دولتها و سازمانهای بینالمللی مرتبط با محیط زیست از مهمترین مدلهای حفاظت از تنوع زیستی و روشی غیر قابل انکار برای توسعه شبکههای ملی حفاظت محسوب میشوند. سرپرست دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش از وضعیت خوب قرقهای فعلی کشور خبر داد و گفت: در حال رایزنی با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برای احداث قرقهای جدید هستیم.
به گزارش مملکت آنلاین، قرقهای اختصاصی حیات وحش، یکی از انواع الگوهای مدیریتی مناطق حفاظتشده دنیا هستند. به گفته حسن اکبری - معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست - افزایش تعداد قرقهای اختصاصی در کشور ضروری است و امکان افزایش این قرقها کاملا در کشور وجود دارد و اهمیت افزایش آنها نیز بسیار بالا است.
اکبری حفاظت به روش فعلی را درست ندانست و گفت: بهطور قطع بخش قابل توجهی از تنوع ژنتیکی کشور را در این حالت از دست خواهیم داد. در بهترین حالت میتوانیم در حد توان تعداد زیستگاهها برای گونههای متفاوت را افزایش دهیم. نیروی کافی برای افزایش تعداد مناطق حفاظت شده در کشور نداریم و به این دلیل باید به سراغ روشهای مشارکتی یا روشهای بخش خصوصی برویم. یکی از این روشها که بستر تحقق آن در کشور فراهم است، قرقهای اختصاصی است و لازمه برخورداری از جمعیت سالمتری از گونهها در زیستگاهها، بهرهگیری از روشهای تکمیلی برای حفاظت است.
غلامرضا ابدالی به آخرین وضعیت قرقهای اختصاصی اشاره و اظهارکرد: در حال حاضر پنج قرق اختصاصی در سطح کشور داریم و تعدادی نیز در حال آمادهسازی هستند چراکه ابتدا باید موافقت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری را دریافت کنیم سپس از شورای عالی محیط زیست برای قرق مجوز بگیریم. این قرقها در حال حاضر در مرحله موافقت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری هستند و باید رایزنیهایی با سازمان برای حل مشکل انجام دهیم. به همین دلیل هنوز مجوز برای قرقهای جدید صادر نشده است.
پیش از این اکبری درباره وضعیت افزایش تعداد قرقهای اختصاصی اظهارکرده بود که پیشنهاداتی به تهران آمده که دفاتر تخصصی معاونت محیط زیست طبیعی آنها را بررسی کرده است. سازمان حفاظت محیط زیست هماهنگی را با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری انجام داده و بحثهایی درباره موضوع قرقها در جریان است.
او در ادامه نیز به استانهای مختلفی از جمله خراسان شمالی، خراسان جنوبی، کرمان، اصفهان و هرمزگان اشاره کرد که پیشنهادات خود را برای قرقهای اختصاصی مطرح کردهاند و تقریبا از ۱۳ استان مختلف درخواستهای متعددی را دارند اما بنابر رایزنیهای انجام شده با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، بخشهایی که مورد تایید این سازمان باشند، در اولویت هستند.
ابدالی درباره این درخواست ها توضیح داد: درخواستها را بررسی و پروندهها را تکمیل کردهایم اما هنوز از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مجوز نگرفتهایم.
تاکنون پنج منطقه در شورای عالی محیط زیست برای قرق اختصاصی کشور به تصویب رسیده است. سه منطقه در یزد، یک منطقه در کرمان و یک منطقه در سمنان قرار دارد. به گفته ابدالی عمده این پنج قرق در استانهای سمنان و یزد برای گونههای پستاندار علفخوار بزرگ ازجمله کل و بز و قوچ و میش هستند.
وی به وضعیت خوب قرقهای اختصاصی موجود اشاره کرد و گفت: از قرقهای فعلی پاسخ خوب و مثبتی گرفتهایم. قرقهای اختصاصی باید خارج از مناطق چهارگانه محیط زیست و از نظر جمعیت گونه در سطح پایینی باشند. این تعداد گونه مورد نظر پس از تحویل به قرق، در یک بازه زمانی دو ساله مورد سنجش قرار میگیرند. در نهایت پس از سنجش به پرورش این گونهها میپردازیم.
انتهای پیام/