در دوران دانشآموزی چیزی به نام مهاجرت نخبگان نداریم/ تحصیل رایگان سمپادیهای پنج دهک اول در آینده
رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان گفت: ۶۵ درصد دانش آموزان سمپادی در کنار تحصیل یک فعالیت ورزشی یا فرهنگی را هم ادامه دادهاند.
به گزارش مملکت آنلاین، الهام یاوری، در نشست خبری که سه شنبه برگزار شد، افزود: سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان گذشتهای به قدمت ۴۰ سال دارد؛ آنان که تربیت استعدادهای برتر را داشتند؛ نهادی را تأسیس کردند که استعدادهای کشور شناسایی شده و در آینده حل مسائل کشور به دست آنان حل شود.
وی با بیان اینکه سمپاد در زمانی دچار ضعف شد تا در سال ۱۳۹۷ مجدداً با دستور مقام معظم رهبری دوباره احیا شد، گفت: سه هدف بلند مدت در این زمینه دیده شده است که هدف اول تعلیم و تربیت متوازن بوده است. هدف دوم گسترش چتر خدمات برای استعدادهایی که خارج از محدوده مدارس سمپاد هستند و هدف سوم پرورش استعدادهای غیر سمپادی و تقویت آنان است.
سمپاد به مراکز تست زنی تبدیل نشده است
یاوری با بیان اینکه ۷۵ درصد دانش آموزان زیر رتبه هزار از دانش آموزان سمپادی هستند، ادامه داد: متأسفانه برخی افراد ادعا میکنند سمپاد به مراکز تست زنی تبدیل شده اند در حالی که هیچ مدارکی بر ادعای خود ارائه نمیکنند در حالی که در یک خوداظهاری از ۱۸ هزار دانش آموز سمپادی، ۶۷ درصد دانش آموزان سمپادی در کنار تحصیل، فعالیت برنامه نویسی یا فراگیری زبان خارجی را داشتهاند.
وی افزود: ۶۵ درصد دانشآموزان سمپادی در کنار تحصیل یک فعالیت ورزشی یا فرهنگی را هم ادامه دادهاند؛ این آمارها نشان میدهد دانش آموزان به یک ربات تست زنی تبدیل نشدهاند.
یاوری با بیان اینکه سه هدف بلند مدت در سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان در نظر گرفتهایم، گفت: هدف اول تعلیم و تربیت متوازن بوده است؛ هدف دوم گسترش چتر خدمات برای استعدادهایی است که خارج از مدارس سمپاد هستند و هدف سوم پرورش استعدادهای عادی و تقویت آن است. برای این منظور دورههای دو ساله کوتاهمدتی در تحقق اهداف بلند مدت در نظر گرفتیم؛ نیرو سازی برای ستاد و مدارس در کنار توانمندسازی نیروهای گذشته و برندسازی سمپاد از جمله برنامههای کوتاهمدت دوساله اول بوده است.
انضباط مالی، شفافیت و توانمندی نیروهای سمپادی از برنامههای کوتاه دوساله دوم
وی در تشریح برنامههای کوتاه مدت ۲ ساله دوم گفت: ارزیابی مدارس و مدیران یکی از اولین برنامهها است؛ تا وقتی مدیران خود را به اهداف متعهد ندانند اهداف محقق نخواهد شد. لذا در حال طراحی یک نظام ارزیابی برای مدیران هستیم. همچنین انضباط مالی، شفافیت و توانمندی نیروهای سمپادی از جمله دیگر اهداف ما در برنامه کوتاه دوساله دوم است.
رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان افزود: گاهی تصویری که از ذهن مدارس سمپاد و دانش آموزانش داریم است که ۷۰۰ مدرسه وجود دارند که دانش آموزان است به دلیل استعدادهایشان تحصیل راحتتری دارند در حالی که سمپاد محلی است برای دانش آموزان صاحب استعداد که مایلند از ظرفیت خود برای تحقق تمدن نوین اسلامی به کمک شبکهسازی سازمان استعدادهای درخشان استفاده کنند.
یاوری با اشاره به اینکه همواره ۷۰ درصد قبولیهای کنکور از مدارس سمپاد بودند، افزود: در تحول جدیدی که رخ داده است؛ دانش آموزان سمپادی از مدارس شهرستانها سهم بسیار بیشتری از رتبههای برتر کنکور را به خود اختصاص داده اند.
وی با اشاره به موضوع عدالت آموزشی گفت: عمومی سازی محتوای درسی دوره اول متوسطه انجام شده است و محتوای درسی این مقطع تحصیلی در اختیار همه دانش آموزان قرار گرفته است. از سوی دیگر برنامه تلویزیونی علمی نو را راه اندازی کردیم که برترین معلمان سمپاد یک دوره کامل از مراحل اول و دوم المپیادها را تدریس میکنند. همچنین تعداد دانش آموزان مستعد عضو کمیته امداد را افزایش دادیم که نیمی از هزینههای آموزشی دانش آموزان از طرف سمپاد و نیمی دیگر از طرف کمیته امداد پرداخت میشود؛ از همه مؤسسات خیریه نیز دعوت میکنیم تا میزبان استعدادهای برتر کودکان تحت پوشش این مسائل مؤسسات باشیم.
دریافت کمتر از نصف شهریه مدارس غیرانتفاعی در سمپاد
یاوری در خصوص دریافت شهریه از خانوادهها اظهار داشت: قرار بر این بوده است که مدارس سمپادی نیمی از شهریه مدارس غیرانتفاعی مشابه را دریافت کنند؛ البته در حال حاضر در برخی از نقاط کشور مانند تهران مدارس سمپادی بسیار کمتر از نیمی از شهریه را دریافت میکند همچنین تقریباً یک سوم دانش آموزان از تخفیفهای شهری استفاده میکنند و تأیید استفاده از این تخفیفها هم به عهده انجمن اولیا و مربیان هر مدرسه است.
رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با بیان اینکه دانش آموزان سمپادی چرخهای کشور را میچرخانند، گفت: در حوزههای واکسن سازی، مهندسی هستهای و حتی شهید اخیری که در راه پیشرفتهای هستهای داشتیم؛ بیشتر اعضای هیئت علمی دانشگاهها از دانش آموزان سمپادی هستند؛ جریان علمی المپیادی کشور که هر ساله به موفقیتهای برجسته ای دست پیدا میکند با مدیریت و راهبری دانش آموزان گذشته مدارس سمپاد است.
در دوران دانشآموزی چیزی به نام مهاجرت نخبگان نداریم
یاوری با بیان اینکه آماری از میزان مهاجرت استعدادهای درخشان نداریم، افزود: اینکه برخی از استعدادهای کشور از ایران مهاجرت میکنند و دیگر به کشور باز نمیگردند موضوع تأسف آوری است؛ البته ما مأمور پرورش استعدادهای دانش آموزان هستیم در حالی که عواملی که در مهاجرت دانشآموزان اثرگذار است به بعد از سنین تحصیل آنان مرتبط است؛ به نظر من در دوران دانشآموزی چیزی به نام مهاجرت نخبگان نداریم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص چگونگی رایگان شدن تحصیل برای دانش آموزان دهک یک تا پنج که وزیر آموزش و پرورش پیش از این وعده آن را داده بود گفت: سه راه برای تأمین منابع لازم برای این امر در نظر گرفته شده است؛ در قدم اول خیریهای با حضور فارغ التحصیلان گذشته سمپاد راه اندازی شده است تا به تحصیل رایگان دانش آموزان در خانوادههایی که از نظر مالی ضعیف هستند کمک نماید؛ در قدم دوم ما در حال رایزنی با شرکتها و سازمانها هستیم تا در راستای مسئولیتهای اجتماعی خود به تحصیل رایگان این دانش آموزان کمک کنند که به دلیل اینکه هنوز رایزنیها به اتمام نرسیده و نتیجه قطعی نشده است؛ نمیتوان اسامی شرکتها و سازمانها را اعلام کرد. قدم سوم هم مذاکرات جناب آقای نوری با آقای میرکاظمی در سازمان برنامه و بودجه بوده است که از اواسط بهار سال جاری آغاز شده است تا تحصیل رایگان دانش آموزان پنج دهک اول محقق شود.
انتهای پیام/