راههای جایگزین ایران برای دور زدن سوئیفت
رئیس سازمان توسعه تجارت میگوید برخلاف این تصور که با وجود تحریمها، امکان توسعه تجارت خارجی کشور وجود ندارد، در ماههای گذشته گامهای مهمی در این مسیر برداشته شده است.
به گزارش مملکت آنلاین، علی رضا پیمان پاک در یک برنامه تلویزیونی، اظهار کرد: یکی از رسالتهای سازمان توسعه تجارت، توسعه صادرات و به نوعی ایجاد یک تراز تجاری مثبت است. وظیفه دیگر نیز مدیریت واردات است. افزون بر این، طبق اساسنامه سازمان توسعه تجارت، انتظاری که از آن میرود، ایجاد فرماندهی واحد در حوزه تجارت خارجی است.
وی ادامه داد: کاری که ما در طول این چند ماه انجام دادیم، این است که با استفاده از خرد جمعی و تجاربی که وجود داشت، یک نقشه راه توسعه تجارت تعریف کردیم. در این نقشه راه، اولین گام هدف گذاری بود و بر مبنای صحبتهای انتخاباتی جناب آقای رئیس جمهوری، روی ۷۰ میلیارد دلار هدف گذاری کردیم که به معنای دو برابر کردن توسعه صادرات غیر نفتی کشور در افق ۱۴۰۴ است.
رئیس سازمان توسعه تجارت درباره آخرین گامهایی که در رابطه با توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه برداشته شده، نیز تشریح کرد: کشورها را برای تجارت اولویت بندی کردیم. کشورهای همسایه و کشورهای همسو با ما همچون کشورهای جنوب شرق آسیا، آفریقایی، برخی کشورهای آمریکای لاتین و برخی کشورهای اروپای شرقی را که در اسناد بالادستی مشخص شده است، در اولویت اول صادرات هستند. در گام بعدی الزامات ورود به این بازارها را به ۴ رده تقسیم کردیم. اقدامات توسعه بازار، لجستیکی، پولی، مالی و بانکی و تأمین زیرساختهای حمل و نقلی انجام گرفت. در برخی کشورها این زیرساختها فراهم شده و رشد ۷۰ تا ۸۰ درصدی صادرات را هم داشتهایم.
پیمان پاک افزود: رویکرد بعدی سازمان توسعه تجارت، مانع زدایی است. سیاستهای ارزی باید متوزان و هماهنگ با سیاستهای تجاری باشد. در حوزه ارزی، تجار در خصوص بازگشت ارز صادراتی مشکل داشتند. ارز صادراتی باید به کشور برگردد، اما روشهای آن باید متنوع باشد و تسهیل شود؛ مخصوصاً در شرایطی که تحریم هستیم. به این موضوع ورود کردیم و با همکاری بانک مرکزی این سیاستها اصلاح شده است.
وی با بیان اینکه سهم ایران از تجارت منطقه نسبت به ظرفیتها بسیار پایین است، بیان کرد: سهم ایران از بازارهای تجارت جهانی بسیار کم است. در بازار ۱۲۵۰ میلیارد دلاری کشورهای هدف، سهم ما ۲۵ میلیارد دلار است. در بازارهای هدف تنها یک تا دو درصد نقش داریم. ما صادرات محور نبودهایم. اگر بودیم، دچار تعارض تنظیم بازار نمیشدیم. اولین گام تسهیل قوانین بوده است. باید به سمتی برویم که تجار و بخش خصوصی احساس کنند تحت حمایت هستند. اصلیترین مسئلهای که در سازمان توسعه تجارت داشتیم، استفاده از دانش و تجربه بخش خصوصی در برنامه ریزیها و مانع زداییها بوده است. ما تقابل اتاقها با دولت را به قرابت تبدیل کردیم. منافع اتاقها باید طوری باشد که به کل تجار برسد و نباید تنها یک عده خاص از حمایتها برخوردار باشند. کشورها را به اتاقهای استانی وصل کرده ایم. باید به جایی برسیم که دولت فقط تنظیم گر باشد و بازیگر اصلی، بخش خصوصی باشد.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به ارتباط نزدیک میان این سازمان و وزارت امور خارجه، بیان کرد: ارتباط بسیار نزدیکی بین سازمان توسعه تجارت و معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه برقرار است و برنامه ریزیهای مشترک و هماهنگی بین سازمانی داریم. سفارتخانهها به ما کمک میکنند، رایزنان بازرگانی ما عموماً در سفارتخانهها مستقر هستند. در فضای تجارت ممکن است برخی فعالان تمایل نداشته باشند به دلایل تحریمی به سفارتخانهها نزدیک شوند. ما با هماهنگی وزارت خارجه، مراکز تجاری ایجاد کردهایم. این تصور بود که با قطع سوئیفت دیگر کاری نمیتوان کرد. در صورتی که این اصلاً مطرح نیست. بحث تهاتر، رمزارزها، بلاکچین و استفاده از ظرفیت بیمهها مثل صندوقهای ضمانت صادرات در اولویت سازمان توسعه تجارت قرار گرفت. در گذشته هم تهاتر را داشتیم، اما مختص به معدن بود.
انتهای پیام/