جدیدترین وضعیت صادرات توتون
طبق اعلام مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور، هیچ محدودیتی برای صادرات توتونهای سنواتی وجود ندارد و متقاضیان میتوانند با ارائه فاکتور رسمی از صاحبان توتونهای سنواتی و پس از انجام فرآیندهای قانونی مورد نیاز، اقدام به صادرات کنند.
به گزارش مملکت آنلاین، اخیرا رحمت الله نوروزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس و نماینده مردم علی آباد کتول، به موضوع عدم صدور مجوز صادرات توتون از سوی وزارت صمت اشاره کرده و گفته بود که در حوزه انتخابیه او توتون روی دست توتونکاران مانده و وزارت صمت هم مجوز صادرات نمیدهد.
در این رابطه مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور توضیحاتی ارائه کرده که بر اساس آن در سال زراعی ۱۳۹۸- ۱۳۹۹ بر اساس برنامهریزیهای انجام شده و پیمانهای کشت منعقد شده از سوی شرکت دخانیات ایران (بزرگترین خریدار توتون و تنباکو در کشور) با کشاورزان توتون کار استانهای مربوطه (گیلان، مازندران، گلستان و غیره) میزان مساحی و حزاری به ترتیب ۵۱۰۰ هکتار توتون و ۹۹۵ هکتار تنباکو و ۸۲۱۰ تن توتون و ۱۹۴۰ تن تنباکو برآورد و پیشبینی و دسترنج کشاوزران خریداری شد و برای استفاده در خرمن برخی از سیگارتهای تولید شرکت دخانیات ایران و تولید تنباکوی معسل در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی قرار گرفت.
موانع تولید توتون
اما بر اساس توضیحات این مرکز در سال زراعی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ به دلیل بروز مشکل خشکسالی و بیماری ساقِ سیاه، موانع و مشکلات عدیدهای برای کشاورزان، تولیدکنندگان محصولات دخانی (سیگارت و تنباکوی معسل) و این مرکز ایجاد شد که طبق بند ۳ مصوبه شماره ۸۰۶۸۱ تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۹۱ هیأت وزیران (ساماندهی و نظارت بر خرید کلیه محصولات استحصالی کشاورزان (توتون و تنباکو) جهت جلوگیری از هر گونه توقف تولید، عدم تأمین به موقع مواد اولیه واحدهای تولیدی، تحمیل ضرر و زیان به کشاورزان و سایر موارد)، این مرکز پس از اعزام تیمهای کارشناسی به مناطق کشت و احصاء میزان بحران و مشکلات مربوطه و بررسی و ارزیابی شرکتهای توانمند برای خرید کامل محصولات استحصالی اقدام به برگزاری جلسات کارشناسی با حضور متولیان امر در این صنعت کرد.
مقرر شد توتون روی دست کشاورزان نماند
در نهایت در مهر و آبان امسال مقرر شد از بین ۹ شرکت دارای مجوز تأسیس پرایمری و فرآوری، خرید انواع توتون توسط شرکتهایی که دارای امکانات فرآوری و تولیدکنندگان کلان تنباکوی معسل هستند از جمله؛ شرکت دخانیات ایران، شرکت دیاتجارت بار، شرکت کارا پارسیان ۱۱۰ و شرکت بزاز تجارت پارس، با رعایت دقیق ضوابط و مقررات و با تعیین کمیسیون خرید و ارائه اطلاعات دقیق آماری به مرکز، اقدام به خرید انواع توتون کنند، به نحوی که هیچگونه محصول استحصالی در دست کشاورزان نماند.
همچنین با انعقاد پیمان کشت ملزم به تأمین بذر، کود، سم، نهادههای کشاورزی، وام و سایر موارد برای کشاوزران شده و تمهیدات لازم در جهت تأمین حداکثری مواد اولیه توتونی تولیدکنندگان سیگارت و تنباکوی معسل را اعمال کنند. در این مدت هیچ اعتراض یا کمبودی مشاهده نشده یا به مرکز متبوع منعکس نشده است. در صورتجلسات مذکور تعهدات مورد نظر نیز اخذ شد. همچنین از کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی دارای امکانات بالقوه و بالفعل (مکانیزم فرآوری و پرایمری و تولید بالای تنباکوی معسل) در جهت اجرایی کردن این مهم استقبال شده و برای ارائه مجوزهای لازم، این مرکز آمادگی خود را اعلام کرده است.
صادرات توتون آزاد است
همچنین در این جوابیه تاکید شده که مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور هیچ محدودیتی برای صادرات توتونهای سنواتی موجود در کشور برای بازرگانان نداشته و متقاضیان میتوانند با ارائه فاکتور رسمی از صاحبان توتونهای سنواتی و پس از انجام فرآیندهای قانونی مورد نیاز، اقدام به صادرات کنند.
البته در حالی بحث بر سر صادرات توتون بالا گرفته که طبق اعلام انجمـن تولیدکننـدگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی مصرف تنباکوی معسل در شش ماهه ابتدای امسال بر اساس برآوردها، حدود ۵۰۰۰ تن بوده که با توجه به رقم ۲۴۴۴ تن تولید این محصول و در صورت واردات ۱۵۰ تنی به کشور، در این مدت حدود ۲۵۰۰ تن تنباکو از مبادی غیررسمی وارد یا تولید جعلی شده است.
انتهای پیام/