اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصتی تاریخی برای ایران
یک کارشناس مسایل بینالملل برگزاری نشست سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا را فرصتی تاریخی برای ایران دانست.
به گزارش مملکت آنلاین، سعید محمدی در یادداشتی نوشت: برگزاری نشست سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ارمنستان با حضور دکتر روحانی رئیس جمهوری کشورمان، فرصتی تاریخی برای توسعه مناسبات و همکاری های جمعی با ایران محسوب میگردد. حضور و مشارکت فعال هیات بلند پایه ایرانی در این نشست، میتواند گامی بلند در مسیر توسعه همکاریهای منطقهای و تجاری با همسایگان شمالی و تحقق یکی از اهداف اصلی سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران به حساب آید.
علاوه بر حضور در نشست اتحادیه اورآسیا، ملاقاتهای دو جانبه دکتر روحانی با رؤسای هیاتهای دیگر از اهمیت برخوردار بود. طی دیدار با رئیسجمهوری و نخست وزیر ارمنستان، مسائل مورد علاقه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در مورد راههای گسترش و تعمیق هر چه بیشتر روابط اقتصادی با ارمنستان تبادل نظر گردید. دیدار با رئیس جمهوری روسیه، رئیس جمهوری قزاقستان و نخستوزیر سنگاپور نیز حایز اهمیت بود. در همه این دیدارها طرفین با بررسی روابط دوجانبه و مهمترین تحولات منطقهای و بینالمللی، زمینه گسترش مناسبات اقتصادی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
پس از پایان اجلاس سران، دکتر روحانی همراه با روسای عضو اتحادیه، نخست وزیر سنگاپور و رئیس جمهور مولداوی، در جلسهای با عنوان اهمیت تقویت ظرفیتهای حمل و نقل اتحادیه اوراسیا حضور یافت. در این سفر، موافقتنامه منطقه تجاری آزاد میان ایران و اوراسیا به نتیجه نهایی رسید که برای آن با دبیرخانه این اتحادیه در مسکو سه سال مذاکره فشرده صورت گرفته بود. با برنامه ریزی صحیح و اجرای این موافقنامه در آبانماه، به واسطۀ کاهش تعرفه بر پانصد قلم کالای صادراتی از ایران، فرصتی تاریخی برای افزایش صادرات کشورمان به ۶ کشور منطقه بوجود خواهد آمد.
به تعبیر دکتر ظریف وزیر امور خارجه در مورد این اجلاس؛ «از طریق ملحق شدن ایران به نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ایروان و تصویب موافقتنامه تجارت ترجیحی توسط کشورهای عضو، پیشرفتهای مهمی حاصل گردید». با کار هم زمان بر سرکریدورهای ترانزیت شمال-جنوب و جنوب-غرب، زمینه برای توسعه تجارت منطقهای و مستحکم کردن نقش جمهوری اسلامی ایران به عنوان قطب حمل و نقل کلیدی در منطقه هموار شد. امر مهمی که می تواند در جهت گسترش همکاری ها و مبادلات اقتصادی دو جانبه و چند جانبه ایران با منطقه اوراسیا به خصوص با همسایگان بسیار موثر و مفید واقع گردد.
در واقع نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا، فرصتی مغتنم بود تا درخصوص موضوعات و مسائل بینالمللی و منطقهای تبادلنظر صورت گرفته و چارهاندیشی شود. امید است که شاهد جاری شدن هر چه زودتر نتایج ارزشمند این نشست باشیم.