دپوی ۱۰هزار میلیارد ریال سیب در سردخانه‌ها/ هزینه بالای حمل و نقل مهمترین مانع صادرات

با وجود وعده های مکرر وزیر جهاد کشاورزی و مقامات کشوری برای حل مشکل صادرات سیب آذربایجان غربی هم اکنون ۱۰ هزار میلیارد ریال سیب در سردخانه های استان دپو شده باقی مانده است.

دپوی ۱۰هزار میلیارد ریال سیب در سردخانه‌ها/ هزینه بالای حمل و نقل مهمترین مانع صادرات

به گزارش مملکت آنلاین، آذربایجان غربی سال زراعی جاری با تولید یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن سیب رکورد تولید سالهای گذشته را شکست و باز در رتبه اول تولید این محصول اقتصادی و استراتژیک کشور قرار گرفت، اما بعد از برداشت این محصول و دپوی ۸۰۰ هزار تن سیب در سردخانه قصه تکراری و تلخ موانع صادراتی و نبود بازار آن آغاز شد.

با گذشت نزدیک ۸ ماه از برداشت سیب از باغات آذربایجان غربی هنوز ۸۰ هزار تن سیب در سردخانه های استان منتظر رفع موانع صادراتی است، در ماه های ابتدایی برداشت و انبار سیب های با کیفیت تولیدی استان در سردخانه ها رفته رفته اوضاع بحرانی تر شد تا اواخر سال گذشته  وزیر جهاد کشاورزی به همراه معاونین خود برای رفع موانع بخش کشاورزی به خصوص صادرات سیب به استان سفر و وعده های مکرری برای حل مشکلات بازار سیب داد.

اما اکنون اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ در حالی که باغداران استان با سود حاصل از فروش سیب های تولیدی خود به فکر بستر سازی برای تولید سال آینده باشند پس از ماه ها انتظار بیهوده همچنان منتظر رفع موانع صادراتی برای ۸۰ هزار تن سیب باقی مانده در سردخانه ها هستند.

بر اساس اظهار نظر کارشناسان بخش کشاورزی بهترین فرصت مناسب برای صادرات ۸۰ هزار تن سیب انبار شده در سردخانه های استان تا عید فطر است فرصتی که خیلی تا فرارسیدن آن باقی نمانده و با توجه به مشکلات کنونی باید تلاش ها دوچندان شود.

با توجه به گرم شدن هوا صدور این میزان محصول باقی مانده در سردخانه ها باید از طریق ناوگان یخچالدار انجام گیرد که متاسفانه نه تنها تعداد ناوگان در استان بسیار محدود است بلکه هزینه های سرسام آور حمل و نقل نیز موجب شده تجار رغبتی به صادرات سیب های باقی مانده نداشته باشند.

مشکل بازاریابی، موانع تعرفه‌ای در برخی از بازارهای هدف، مشکلات بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور، نبود یارانه‌ها و مشوق‌های صادراتی به‌موقع و در حد کفایت و تجهیز ناوگان حمل و نقل به کامیون‌های یخچال دار از مهمترین چالش‌های پیش رو در جهت توسعه صادرات محصول سیب درختی آذربایجان غربی است که موجب شده هر ساله تولید کنندگان این محصول ارزشمند با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم کنند.

افزایش هزینه حمل ونقل سیب مانع تسریع در روند صادرات می‌شود

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت صادرات سیب از استان اظهار کرد: در حال حاضر مشکل اصلی در سر راه صادرات سیب درختی مربوط به افزایش هزینه حمل و نقل صادرات سیب به کشورهای همسایه و خارجی است که صادرات کنندگان را دچار مشکل می کند.

اکبر کرامتی با بیان اینکه به دلیل گرم شدن هوا حمل‌و نقل سیب بایستی از طریق کامیون‌های یخچالدار انجام شود، افزود: با توجه با اینکه قیمت ارز کاهش یافته است و کرایه حمل و نقل سه برابر افزایش یافته است صادرات سیب برای تجار در این بازه زمانی دیگر صرفه اقتصادی نداشته و صادرکننده دیگر رغبتی به امر ندارد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر کمتر از ۸۰ هزار تن سیب درختی در سردخانه های استان موجود است که همچنان در روزهای آتی نیز روند صادرات ادامه دارد، ادامه داد: استفاده از روش‌های نوین بسته‌بندی و سورتینگ محصولات کشاورزی و مواد غذایی نقش بسزایی در بازاریابی و فروش محصولات و به خصوص صادرات آن دارد و نبود صنعت سورت و بسته بندی مناسب از مهمترین مشکلات پیش روی صادرات محصولات و صنعت کشاورزی آذربایجان‌غربی است.

توسعه زیرساخت های حمل و نقل هوایی ضروری است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از تداوم روند صادرات سیب درختی ازگمرکات استان به کشورهای خارجی خبر داد و اضافه کرد: بحث برند سازی در موضوع صادرات و ایجاد زیرساخت‌های صادراتی از موارد مهم در انجام صادرات است.

کرامتی با بیان اینکه آذربایجان غربی یکی از قطب های کشاورزی کشور به شمار می رود و با توجه به هم مرزی با سه کشور می تواند به قطب صادرات محصولات کشاورزی نیز تبدیل شود خواستار توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل به‌ویژه حمل‌ونقل هوایی در استان شد و افزود: توسعه این زیرساخت می تواند به رونق اقتصادی و افزایش صادرات در بخش کشاورزی کمک قابل توجهی کند.

وی اظهار کرد: طبق گفته مسئولان با توجه به ارزش افزوده ای که سیب درختی برای استان دارد، موتور محرکه اقتصاد آذربایجان غربی است و سال گذشته ۳۵۴ میلیون دلار در آمد ارزی ناشی از صادرات سیب استان بوده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: تشکلها به عنوان عامل حمایت کننده برای توسعه فعالیتهای بخش کشاورزی هستند و در این راستا برای تنظیم بازار سیب و ساماندهی مراکز خرید و فروش سیب صنعتی نیازمند مشارکت فعال تشکلهای بخش کشاورزی هستیم.

آذربایجان غربی بزرگترین تولید کننده و صادرکننده سیب در کشور

کرامتی تصریح کرد: آذربایجان غربی به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده سیب درختی، امسال به دلیل سیاست های دولت مبنی بر ممنوعیت واردات میوه های گرمسیری در تهاتر با سیب، با مشکل جدی در صادرات در اوایل فصل برداشت مواجه شد.

وی تاکید کرد: با پیگیریهای مسئولان جهاد کشاورزی و نمایندگان استان و در پی نامه نگاری استاندار آذربایجان غربی؛ به دستور رئیس جمهور به وزرای صمت و جهادکشاورزی برای پیشگیری از خسارت به باغداران فرایند صادرات سیب درختی تسهیل شد.

کرامتی با بیان اینکه در سال گذشته بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن سیب درختی از باغات استان برداشت شد  و بیش از ۸۰۰ هزار تن در سردخانه های استان سیب ذخیره سازی شده بود، خاطر نشان کرد: در حال حاضرسیب زرد با قیمت ۸ تا ۱۰ هزار تومان و سیب قرمزنیز به قیمت ۵ تا ۷ هزار تومان در سطح سردخانه های استان خرید و فروش می شود و به کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و روسیه صادر می شود.

اظهارات رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در حالی است که هم اکنون ۸۰ هزار تن سیب در سردخانه های استان دپو شده و هم اکنون روند کند صادرات را شاهد هستیم با احتساب هر کیلوگرم سیب بین ۱۰۰ هزار تا  ۸۰ هزار ریال به رقمی حدود هشت تا ۱۰ هزار میلیارد ریال می‌توان دست یافت که در صورت نبود اقدام مناسب باید شاهد دورریختن این حجم عظیم سیب درختی با کیفیت درجه یک بود.

یارانه دولت راهکار اساسی مشکل صادرات سیب

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی در خصوص آخرین وضعیت صادرات سیب و موانع پیش روی آن با اشاره به اینکه  اخبار منتشر شده درباره میزان انباشت سیب در سردخانه‌های استان صحیح نیست گفت: ۷۰ تا ۸۰ هزار تن سیب درختی در سردخانه‌های استان در انتظار صادرات است.

غلامرضا بابایی با بیان اینکه هزینه صادرات سیب درختی به مرزهای شرقی کشور از روز گذشته با افزایش ۲ برابری مواجه است، اضافه کرد: این موضوع  چالش مهمی برای صادرات محسوب می شود.

وی با بیان اینکه تقاضا برای ماشین های یخچال دار افزایش یافته است، بیان کرد: توقف در مرزها نیز نامشخص و گاهی طولانی است و علت این توقف های نامشخص هم بازارچه ای بودن صادرات است.

بابایی با بیان اینکه یارانه دولت در بحث صادرات راهکار این مشکل است افزود: ولی وضعیت بودجه ای برای ارائه یارانه صادرات مساعد نیست هر چند در ماه های اخیر مشوق واردات موز در ازای صادرات سیب موجب نجات سیب درختی استان از انبار شدن در سردخانه ها بود.

وی افت نرخ ارز و دلار و عدم رغبت صادر کنندگان به پرداخت هزینه های بالای حمل و نقل را از دیگر علل کاهش صادرات عنوان کرد و افزود: زیرساخت های سردخانه ای استان هم بسیار مدرن نیستند و مطلوبیت و کیفیت سیب روزانه کاهش می یابد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی افزود: مقاصد صادراتی تولیدات سیب درختی آذربایجان غربی هندوستان، پاکستان و افغانستان و کشورهای اوراسیایی است.

مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران ارومیه و مدیرعامل اتحادیه سردخانه داران آذربایجان غربی به همراه اعضای کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی آذربایجان غربی معتقد هستند تا زمانی مشکلات زیرساختی از جمله ناوگان یخچالدار، سورت و بسته بندی، زیرساخت های حمل و نقل هوایی در استان توسعه نیابد هر سال باید منتظر تکرار سریال تلخ صادرات محصولات کشاورزی از جمله سیب باید باشیم.

رتبه نخست تولید سیب درختی در  کشور با سالانه بیش از یک میلیون تن متعلق به آذربایجان غربی است که ۳۰ درصد تولید کشور را شامل می شود.


منبع: بازار

ارسال نظر