معاون فرهنگی ارشاد مطرح کرد

درخواست فوری از ستاد اقتصادی دولت

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌گوید: ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر در بازار کاغذ مساعدت کند تا این بازار دچار آشفتگی نشود و به‌رغم دستور ریاست‌جمهوری هنوز اقدام جدی درباره حل مسئله کمبود کاغذ از سوی مراجع ذی‌ربط صورت نگرفته است.

درخواست فوری از ستاد اقتصادی دولت

به گزارش  مملکت آنلاین، محسن جوادی با اشاره به مشکلات بازار کاغذ و چگونگی تخصیص ارز دولتی به کاغذ، به تشریح پیگیری‌های این وزارتخانه در این زمینه پرداخت.

اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مساله کمبود و گرانی کاغذ چه بوده است؟

در سال ۱۳۹۸ که اوج تحریم‌ها بود، دولت جمهوری اسلامی با تخصیص ارز دولتی برای کاغذ تحریر و مطبوعات نیازهای نشر کشور و مطبوعات را به صورت حداقلی در این زمینه تامین کرد. همین موضوع موجب ثبات نسبی در قیمت کاغذ در بازار آزاد هم بود. حتی به رغم عدم تخصیص ارز در سال ۹۹، باز از موجودی کاغذهای سال ۹۸  استفاده شد و بازار کاغذ تا نیمه دوم سال ۹۹ از ثبات نسبی برخوردار بود.

اما با توجه به این‌که دولت در سال ۹۹ تصمیم گرفت به دلیل کمبود ارز، تخصیص ارز دولتی به کالاهای مصرفی را به کمتر از نصف تقلیل دهد، کاغذ از شمول ارز دولتی خارج شد و از گروه کالایی اول بیرون رفت. این موضوع علاوه بر مشکلاتی که برای سال ۹۹ و ۱۴۰۰ ایجاد می‌کرد در خصوص ترخیص کاغذهای وارادتی با ارز دولتی ۹۸ هم که در بهار سال ۹۹ وارد کشور شدند، مشکلات زیادی ایجاد کرد.

پی‌گیری‌های متوالی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مشکل ترخیص کاغذهای قبلی را حل کرد به طوری‌که بخشی از همان کاغذ ها در حال حاضر در دست توزیع است.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با درک دشواری موضوع و نگرانی از کمبود کاغذ برای نشر و مطبوعات در نیمه دوم ۹۹ و در ۱۴۰۰، در چندین مرحله موضوع را به مسئولان مربوطه منتقل و دلایل نگرانی خود را بازگو کرد.

این نامه‌نگاری‌ها با معاون اول محترم رئیس‌جمهور،  معاون اقتصادی رئیس‌جمهور و بالاخره با شخص ریاست محترم جمهوری صورت گرفت.

موضوع اصلی این نامه‌ها انتقال دغدغه‌های صنوف محترم نشر و مطبوعات و درخواست تامین ارز در حداقل مقدار ممکن بود.

پی‌نوشت بسیار همدلانه رئیس محترم جمهوری در ذیل نامه اخیر وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مایه دلگرمی شد. ایشان تاکید کردند که در خصوص درخواست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام صورت گیرد تا نگرانی از کمبود کاغذ در سال ۱۴۰۰ مرتفع شود.  

پس از این نامه‌نگاری‌ها و پیگیری‌های مجدانه چه اقداماتی صورت گرفت؟

متاسفانه تغییر وزرای صمت و از طرف دیگر استناد مدیران مربوطه در آن وزارتخانه به مصوبه قبلی که کاغذ را از گروه کالایی مشمول ارز دولتی خارج کرده است، موجب بی‌نتیجه ماندن اقدامات ما شد. پی‌گیری‌های متعدد برای یافتن راه حلی برای اجرای دستور ریاست‌جمهوری به این مسئله انجامید که موضوع تغییر گروه کالایی کاغذ در ستاد اقتصادی دولت مطرح و تصویب شود تا راه برای تامین ارز باقی‌مانده ۹۸ یا تامین ارز جدید برای سال ۱۴۰۰ فراهم شود.

من در جریان پی‌گیری‌های کتبی و شفاهی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی هستم اما هنوز موضوع حل نشده است و ظاهرا قرار است در ستاد اقتصادی دولت در باره آن تصمیم‌گیری شود. به نظر من ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر در این خصوص مساعدت کند تا بازار کاغذ که در اوج تحریم‌ها در قیاس با کالاهای مشابه که از ارز دولتی استفاده می‌کردند، ثبات نسبی داشت و نیازهای نشر و مطبوعات را در حد اقل تامین کرد، دچار آشفتگی نشود.

این وزارتخانه البته با درک شرایط دشوار دولت، به صورت واقع‌بینانه و صرفا در حد نیاز واقعی نشر و مطبوعات برای سال جاری درخواست تخصیص ارز در حد ۵۰ درصد سال ۹۸ را ارائه داد که به رغم دستور ریاست‌جمهوری که اتفاقا  ایشان هم از بابت کمبود کاغذ اظهار نگرانی کرده و خواستار حل مساله شده‌اند، اقدام جدی صورت نگرفته است.

در این زمینه چه باید کرد؟

به نظر می‌رسد مجموعه وزیر و مدیران صمت و نیز اعضای ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر شرایط قانونی استفاده از ارز باقی‌مانده ۹۸ را فراهم کنند تا بانک مرکزی اعتبار مربوطه را تامین کند و تخصیص دهد.

البته ما به رغم نگرانی از بابت کمبود کاغذ که جدی است سعی می‌کنیم تا علاوه بر پی‌گیری تامین ارز سال جاری برای کاغذ، با تشویق واردکنندگان به استفاده از ارز نیمایی این بازار را مدیریت کرده تا نیاز نشر و مطبوعات را برآورده کنیم.  

ما بدون آن‌که بخواهیم در این مسیر کمبود را به گردن این و آن بیندازیم سعی کرده‌ایم در یک روال قانونی و با درک شرایط اقتصادی و اجتماعی، درخواست خود را مبنی بر تامین ارز کاغذ پی‌گیری کنیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر