اختصاصی مملکت آنلاین/

قطار گرانی به لبنیات رسید/ اختصاصی

احمد حیدری- گرانی‌های عجیب و غریب این چند وقت باعث شده تا هر روز با نگرانی جدی از خواب بیدار شده و به دنبال آن گوشه ای سفره خود را تا کرده و کوچک و کوچک تر کنیم.

قطار گرانی به لبنیات رسید/ اختصاصی

به گزارش مملکت آنلاین، در کنار تمام اقلامی که همگی تورمی ۱۰۰ درصدی را شاهد هستند اینبار نوبت به لبنیات رسید و به رغم آنکه آمار‌ها حکایت از جامدن شدید سرانه مصرف شیر در کشورمان از میانگین جهانی دارد، حرکت در مسیر کاهش این سرانه با سرعتی سرسام آور ادامه دارد.

از جمله مولفه‌های مهم در مقوله سلامت در جهان، میزان مصرف شیر و لبنیات است، تا جایی که می‌بینیم شیر به عنوان یک غذای کامل از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده و تنها غذایی است که این سازمان دو روز از سال را برای ترویج مصرف آن در نظر گرفته است؛ روز جهانی شیر و روز جهانی شیر مدرسه. تاکیدی موکد بر مصرف غذایی که میانگین سرانه مصرف آن در جهان ۱۵۰ لیتر (و بنا بر برخی گزارش ها، ۱۶۵ لیتر) است، اما سرانه آن در کشورمان حدود ۸۸ لیتر است.

این در حالی است که سرانه مصرف شیر در کشورمان در سال‌های گذشته، حدود ۹۵ لیتر بوده است که حکایت از نزولی چشمگیر دارد. زیرا علاوه بر لبنیات به لطف گرانی های اخیر بسیاری از مواد غذایی از سفره خانواده های ایرانی به کل حذف شده است.

در ماه‌های اخیر، مردم تا آنجا که توانسته‌اند از مصرف مواد غذایی خود کاسته‌اند.

افزایش حداقل ۱۰۰ درصدی بهای اقلام خوراکی و تورمی که سبد تغذیه مان را کوچک و کوچک تر کرده "گرسنگی" و به تبع آن "فقر غذایی" را تبدیل به یک بحران جدی کرده است.

بنابر این گزارش، کاستن از اقلام ضروری سبد غذایی تا آنجا پیش رفته که همه آژیرهای خطر به صدا درآمده است تورم تا حدی پیش رفته که لبنیات نیز در حال خارج شدن از سبد مصرف خانوارهاست.

با توجه به شرایط کنونی جامعه و تغییر قیمت های لحظه ای برای ادامه زندگی مردم مجبور شده اند سبد خود را هر روز خالی‌تر نموده است و بازهم نتوانسته اند تعادلی بین مخارج و دریافتی خود ایجاد کند.

این کاهش ها و خالی کردن سبد تغذیه ای منجر به سوءتغذیه، کاهش وزن و متناسب با آن کاهش ویتامین های ضروری بدن می‌گردد. در کنار این شاخص، دریافت غذای بی‌کیفیتِ خارج از هرم غذائی، چربی اشباع، نمک زیاد، محتویات غذایی نامتناسب با یک وعده غذای سالم به همراه بیماری‌های روحی و روانی، منجر به سوءهاضمه و عدم جذب صحیح شده که به همراه دریافت کالری‌های مضر از غذاهای ناسالم، تشدید بیماریها را در خانوارهای کارگری موجب شده است.

رویدادی که حکم به صدا درآمدن زنگ هشداری جدی را دارد که آثار و تبعات آن در آینده بروز و نمود خواهد یافت و گریبان جامعه را خواهد گرفت. انبوه بیماری‌هایی که چشم انتظار جامعه ایرانی است و به باور کارشناسان، دامنه آن به قدری وسیع خواهد شد که می‌تواند بر جمعیت و اقتصاد کشورمان هم تاثیر بگذارد.

شهریور امسال هم انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی اعلام کرد که بسیاری از خانواده‌ها در ایران مصرف گوشت قرمز، سفید، تخم‌مرغ و لبنیات را به شدت کاهش داده یا آنها را از سفره خود حذف کرده‌اند.‌

در حال حاضر سرانه مصرف لبنیات در کشور در خوشبینانه‌ترین حالت برای هرفرد ۸۰ کیلو در سال است در حالی که سرانه مصرف شیر در کشورهای توسعه یافته بیش از ۲۸۰ کیلو است.

به این اوصاف و اینکه براساس آمارها تا سال ۲۰۵۰ کشور سالمندی خواهیم شد و تقریباً ۲۶ درصد افراد جامعه سالمند می‌شوند؛ اگر به جمعیت جوان لبنیات به میزان کافی نرسد این جمعیت در میانسالی دچار مشکل خواهد شد و در سالمندی این مشکلات به حدی می‌شود که ممکن است اقتصاد کشور را زمین گیر کند. پوکی استخوان شایع‌ترین مشکلی است که برای افراد با حذف و کاهش مصرف لبنیات اتفاق می‌افتد. ‌

نخستین بار سوم مرداد ماه امسال بود که انجمن صنایع لبنی طی نامه‌ای به اعضای خود اعلام کرد که قیمت لبنیات با مجوز کارگروه تنظیم بازار رسما افزایش یافته است؛ افزایش قیمتی که در برخی از محصولات بسیار چشمگیر بود؛ به طور مثال در نرخ مصوب شیر پرچرب یک لیتری (۳ درصد چربی) که از ۲۸۰۰ تومان به ۳۷۰۰ تومان افزایش یافت.

افزایش بعدی البته این گونه مدون و قانونی رخ نداد و حتی با برچسب «غیرقانونی» بودن، تلاش‌هایی برای بازگشت قیمت‌ها به قبل صورت گرفت که راه به جایی نبرد تا در نهایت آبان ماه امسال یک بار دیگر شاهد افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی باشیم؛ افزایشی که در پی آن پرونده ۹ شرکت لبنی با عناوین گرانفروشی، عدم تمکین از ضوابط ابلاغی و بی‌اعتنایی به اقدامات ارشادی در سازمان تعزیرات حکومتی گشوده شود.

در آن برهه مسائل مختلفی برای این افزایش قیمت اعلام می‌شد که از جمله آنها، افزایش هزینه‌های تولید، افزایش تورم در کشور و همچنین بیشتر شدن جذابیت‌های صادراتی به دلیل افزایش قیمت دلار بود. مسائلی که حتی پرداخت جریمه را برای تولید کنندگان امری مقرون به صرفه می‌کردند، تا جایی که در نهایت دیدیم، قیمت‌های جدید پابرجا ماند و تغییر نکرد. قیمت‌هایی که هرچند با نرخ مصوب فاصله زیادی دارند، بی کوچکترین مقاومتی از طرف مسئولان و مردم، مورد پذیرش قرار گرفته اند.

اتفاقی اگر بگوییم راه را برای افزایش‌های بعدی هموار کرد، سخنی به اغراق نگفته ایم. این را می‌شود از خبری دریافت که در روز‌های اخیر منتشر شده و حکایت از افزایش دوباره (به تعبیر، سه باره!) قیمت بعضی از انواع شیر و مشخصا یکی از برند‌های معروف در بازار دارد، که احتمالا به زودی در قیمت‌های دیگر تولیدکنندگان هم بروز و نمود خواهد یافت. قیمتی که بیش از دفعات قبلی جهش کرده و بی شک کاهش حضور این غذا در بسیاری از خانه‌ها را موجب خواهد شد.

اتفاقی که باید نه زنگ هشدار، که آژیر خطر سلامت را به صدا درآورد و تکاپویی وسیع در میان مسئولان برای جلوگیری از این رویداد در پی داشته باشد، به ویژه در زمانی که کرونا با قدرت پیش می‌رود و جان می‌گیرد و اوضاع اقتصادی و تغذیه بسیاری از مردم به نسبت قبل رو به وخامت گذاشته است؛ وخامتی که در اوضاع روحی مردم هم نمود یافته و ایشان را برای ابتلا به بیماری مستعدتر از قبل کرده است.

 

احمد مقدسی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران، از تأثیر افزایش قیمت نهاده‌های دامی در افزایش قیمت محصولات لبنی می‌گوید. مقدسی در گفت‌وگو با تابناک گفته است، «در آذر ماه سال گذشته هنگامی که می‌خواستند قیمت شیر را محاسبه کنند، قیمت دولتی جو و ذرت را برای ما ۱۲۰۰ تومان تعیین کردند، اما بعد از آن که قیمت شیر مصوب شد، قیمت جو و ذرت به ۱۳۵۰ تومان افزایش یافت. همچنین قیمت دولتی سویا را ۲۳۰۰ تومان در نظر گرفتند، اما بعد از تصویب قیمت شیر، قیمت این نهاده  به ۲۴۵۰ تومان افزایش یافت. نزدیک ایام عید و با سوءاستفاده تجار قیمت سویا به ۵۲۰۰ تومان هم رسید.»

وزارت بهداشت ایران هم در آبان‌ماه گذشته با موج اولیه افزایش قیمت شیر و لبنیات، از افزایش قیمت‌ها انتقاد کرد و نسبت به تبعات منفی آن بر روی سلامت هشدار داد. دکتر ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت ایران، با اشاره به اینکه، "میزان مصرف سرانه شیر و فرآورده‌های لبنی یکی از شاخص‌های مهم توسعه اقتصادی اجتماعی است"، در یک نشست خبری گفته بود: «افزایش رشد، ارتقای هوش و قدرت فراگیری، افزایش توان کاری، افزایش طول عمر و پیشگیری از کار افتادگی زودهنگام، از مزایای مصرف روزانه شیر ولبنیات است.»

سخنگوی وزارت بهداشت، مصرف سرانه شیر و فراورده‌های آن در ایران را ۱۹۰ گرم در روز عنوان کرده بود که به گفته او از مقدار توصیه شده یعنی ۲۵۰ گرم بسیار کمتر است. به گفته حریرچی ۹۰ درصد از مردم ایران کمتر از حد نیاز کلسیم دریافت می‌کنند.

وزارت بهداشت ایران می‌گوید، ۴۰ درصد زنان بالغ و ۳۵ درصد مردان بالغ کاهش تراکم استخوان دارند و حداقل دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از مردم کشور دچار پوکی استخوان هستند.

حریرچی با اشاره به مضرات جدی کاهش مصرف کلسیم، از خانواده‌ها درخواست کرده شیر و لبنیات را در اولویت انتخاب مواد غذایی خود قرار دهند.

اما با افزایش قیمت‌ها بیم آن می‌رود که این مواد باارزش غذایی هم از سفره بخش بزرگی از جامعه حذف شوند.

مسئولان هرچند هنوز برای وضعیت معیشتی مردم و قدرت خریدی که پیوسته در حال آب رفتن است و برخورد با دلالان هنوز به نتیجه‌ای نرسیده‌اند اما دست کم می‌گویند، در حوزه "نظارت" فعال‌اند.

عباس اخوان، رئیس اداره نظارت بر کالا و خدمات سازمان صنعت، معدن و تجارت گفته است، در صورت مشاهده فروش محصولات لبنی با نرخ بالاتر ، مطمئنا با فروشندگان برخورد می‌شود و از مردم خواسته در صورت مشاهده، موارد را گزارش دهند.
انتهای پیام/

ارسال نظر