مملکت آنلاین گزارش می دهد/
میوه و صیفی جات دو رقمی؛ استقبال مردم از خرید میوه کاهش یافته است/ اختصاصی
فرخنده امیری این بار نوبت به حذف یکی دیگر از ضروریات تغذیه یمان رسیدیم مدتی ست که در هر چند ماه یک بار یکی از واجبات را حذف میکنیم و انگار دیگر برایمان عادت شده که گاهی یکی از مسئولان عنوان کنند نظارت کامل است فلان چیز را حذف کنید ایرادی ندارد و به دنبال آن جایگزینی برایش معرفی کنند.
به گزارش سرویس اجتماعی مملکت آنلاین، با توجه به اینکه در روزهایی که تمام کشور درگیر ویروس کرونا بوده و سطح درآمد مردم به شدت کاهش یافته است، افزایش و گرانی مرکبات و صیفیجات که از ملزومات تغذیه ای مردم به شمار می رود پذیرفتنی نیست.
حذف شدن و یا خرید کمتر اقلام غذایی علاوه بر ناراحتی و شرمندگی سرپرست خانوار نزد همسر و فرزندان، تبعاتی هم در حوزه سلامت افراد خانواده دارد که در دراز مدت سلامت و راندمان سرمایه انسانی جامعه را به خطر می اندازد.
معضل گرانی در بازار میوه و تره بار این روزها باعث شده بیشتر مردم از خرید میوه صرف نظر کنند چراکه قیمت ها گزاف و چندبرابر نسبت به سال و حتی ماه های گذشته است و باعث مشکلات زیادی برای خرید مردم شده است.
البته این مشکل گرانی مدتهاست وجود دارد، در حالی که درآمد اکثر مردم در مقابل گرانی ها و تورم چند درصدی تمامی اقلام، بسیار پایین است اما قیمت کالاها و خدمات نسبت به درآمد مردم بسیار بالاست.
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی با اشاره به اینکه در گرانی قیمت میوه ها بحثی نیست، گفت: استقبال مردم نیز از خرید میوه کاهش یافته است.
اسدالله کارگر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه قیمت میوه نیز مانند سایر کالاها در سال جاری افزایش داشته است، گفت: در اینکه میوه گران شده بحثی نیست اما تقاضای مردم نیز برای این محصولات کاهش یافته است و استقبال کمتری از خرید میوه میکنند.
وی کاهش قدرت خرید مردم را یکی از دلایل این مساله عنوان کرد و افزود: در کنار این امر، الگوی خرید مردم نیز اصلاح شده است. قبلاً وقتی فردی به میوه فروشی مراجعه میکرد چندین کیلوگرم میوه خریداری میکرد که گاه بخشی از آن نیز در یخچال میماند و فاسد میشد اما الان هر کس به اندازه نیاز خود خرید میکند که این اتفاق خوبی است اگرچه افزایش قیمتها نیز در این امر بی تأثیر نبوده است.
کارگر درباره دلایل گرانی میوه نیز اضافه کرد: افزایش هزینههای تمام شده تولید در کنار افزایش هزینههای زندگی کشاورزان و باغداران از جمله دلایل این مساله است.
وی گفت: به عنوان مثال هزینه بذر، کود، سم، حمل و نقل، بسته بندی و… چندین برابر شده است ضمن اینکه وقتی کشاورز میخواهد مایحتاج روزانه خود را تأمین کند آنها را گرانتر از قبل تهیه میکند بنابراین او نیز باید توان خرید مایحتاجش را داشته باشد.
کارگر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر مغازهها به دست چین کردن میوهها روی آورده اند و مشتری با انتخاب خود محصول را خریداری میکند، افزود: این کار علاوه بر اینکه بهداشتی نیست و چندین نفر با میوهها تماس پیدا میکنند منجر به آسیب دیدن میوه و خراب شدن آنها میشود. بنابراین اگر درهم فروشی اتفاق بیفتد علاوه بر اینکه بهداشتیتر است در خروجی نیز قیمتها ۱۵ درصد کاهش خواهد یافت.
وی همچنین قیمت هر کیلوگرم موز را در حال حاضر بین ۲۸ تا ۳۱ هزار تومان اعلام و اضافه کرد: قیمت موز بستگی به عرضه و تقاضا دارد.
یکی از شهروندان در گفت و گو با مملکت آنلاین اظهار کرد: متاسفانه امسال در کنار تمام مشکلات و تورم وحشتناک با گرانی میوه و تره بار هم روبرو هستیم، میوه و سبزیجات را از لیست خریدهایمان حذف کرده ایم زیرا توان خرید آن را نداریم و نه تنها میوه، بلکه خیلی از چیزها را دیگر نمی توانیم بخریم چرا که هم قیمت ها هر روز بالا می رود هم فشاری که بر دوش ماست؛ به یاد ندارم چند ماه پیش گوشت و مرغ خریده ام.
به نظر می رسد با توجه به اینکه علت اصلی گرانی و نوسان قیمت میوه ضعف در نظارت اتحادیهها و واسطه گری در میادین است، نظارت جدی و قطع شبکه دلالی در بازار میوه و تره بار ضروری باشد.
هربار با گران شدن بخشی از مواد غذایی و خوراکی، یا آن مورد از سفره و سبد خانوار حذف می شود و یا شرایط و دفعات برای تهیه و مصرف آن کاهش می یابد. روزی گوشت و مرغ، روزی دیگر میوه و سبزیجات و روزی هم لبنیات و... گران می شود و این افزایش قیمت ها در حالی است که میزان درآمد و افزایش حقوق با نرخ گرانی و از طرفی هم مشکل اشتغال مردم همخوانی ندارد.
با گران شدن گوشت، مرغ، برنج، لبنیات، سبزی وصیفی جات هر بار میزان خرید و خوراک آنها از سفره ما کمتر شد. اما مگر می شود اقلام مورد نیاز بدن را به کل حذف کرد. کمبود مواد لازم منجر به انواع بیماری ها در بدن می شود و با کم کردن آنها برای کنترل هزینه های زندگی باید هزینه درمان را به اجبار پرداخت کنیم.
در روزهایی که مردم با رنج و مشقت زندگی می کنند و کرونا آنها را عاصی کرده است اما گرانی اجناس اساسی و مورد نیاز نه تنها مردم را کلافه کرده است بلکه بر دامنه نگرانی هایشان از گرانی کالاها در راس آن، گرانی میوه افزوده است.
هر روز که می گذرد قدرت خرید مردم کمتر و کمتر می شود. بعد از گوشت، شیر ،تخم مرغ، مرغ و اکنون نوبت به میوه رسیده است تا وجودش آرام آرام در سبد مصرفی خانواده ها کمرنگ شود. چه بسیار خانوارهایی هستند که به دلیل نداشتن توان خرید تا روزها رنگ میوه ندیده باشند و با حسرت از کنار میوه های چیده شده گذر کنند. میوه هایی که قیمت دو رقمی شان بیشتر به چشم مصرف کننده می آید تا برای خرید، بودجه شان را سبک سنگین کنند.
موج گرانی کالاهای اساسی انگار نمی خواهد فروکش کند و قیمت ها در غیاب نظارت مستمر و بی تفاوتی مسئولان همچنان می تازند. در این میان اما به نظر می رسد اوضاع قیمت ها بر وفق مراد سودجویان و دلالان بازار است. چرا که آنها سوار بر این موج گرانی، قیمت اجناس به ویژه میوه را در دست گرفته اند و هر اقدامی که دلشان می خواهد انجام می دهند و کک هیچ مقام مسئولی هم نمی گزد.
ریزش مشتریان از بازار میوه به دلیل گرانی، گله و شکایت بسیاری از صاحبان واحدهای صنفی و میوه فروشان را نیز درآورده است. آنها هم از وضع آشفته بازار میوه می نالند و می گویند مردم توان خرید روزمره میوه ندارند و به ناچار یا نسیه می خرند و یا به خرید دانه ای میوه روی آورده اند. اکنون کام مردم از گرانی میوه تلخ است و تنها با متعادل کردن قیمت ها و حذف دلالان از بازار شیرین خواهد شد.
به هر حال بازار میوه از تعادل قیمتی خارج شده و نسبت عرضه و تقاضا بهم خورده است. به نظر می رسد سازمان های نظارتی باید وارد میدان شوند و افسار پر شتاب قیمت میوه را از دست دلالان بگیرند و کنترل کنند تا بیش از این سلامت مصرف کننده از قیمت بالای میوه ها تهدید نشود. عرضه مستقیم میوه به مصرف کننده بدون دخالت دلالان و ایجاد بازارچه های محله توسط شهرداری ها راهکار مناسبی است که می تواند تا حدودی تب افزایش قیمت میوه را فروکش کند.
به قدری هزینههای اصلی خانوار افزایش یافته که امسال تقاضا برای خرید میوه از سوی مردم نسبت به سالهای قبل بسیار کاهش یافته و همین کاهش تقاضا سبب شده که کمبود عرضه چندان به چشم نیاید.
واقعیت این است که میوه یکی از نیازهای اساسی بدن هر انسانی است و مصرف روزانه آن برای سلامتی فرد یک ضرورت است. با توجه به این نکته، اگر روند افزایشی قیمت انواع میوه کنترل نشود به زودی شاهد حذف آن از سبد مصرفی خانوارهای بسیاری خواهیم بود و سلامت فرد و جامعه به خطر خواهد افتاد. در این میان ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرف کنندگان در قبال سلامت مردم مسوولند و باید پاسخگوی کم کاری های خود در کنترل بازار آشفته میوه باشند.
انتهای پیام/