اختصاصی مملکت آنلاین/
محبت به حیوانات خانگی جایگزین فرزندآوری
فرخنده امیری با افزایش تکنولوژی ومدرنیته شدن جهان امروزی زندگی را به سمتی کشانده است که تغییرات بزرگی در کانون خانواده دیده می شود تغییراتی که به وضوح قابل روئیت و غیر قابل انکار است.
به گزارش مملکت آنلاین، عوامل متعددی از جمله مسائل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و پیگیری سیاستهای کاهش جمعیت در مقطعی موجب شده تا رشد جمعیت در کشور سیر نزولی به خود بگیرد که از جمله اصلیترین مصادیق آسیبهای اجتماعی برآمده از آن، سقوط نرخ فرزندآوری و رواج الگوی بی فرزندی و تک فرزندی در جامعه ایران است.
خانواده هایی که تعدادشان به سرعت پایین آمده و به تک فرزندی و بی فرزندی رسیده اند .
زوج هایی که بسیاری از آنها ادعا دارند بدون فرزند هم می توانند خانواده خوشبختی باشند یا با تک فرزندی بهتر می توانند به فرزندشان برسند و هزاران دلیل دارند برای بدون فرزندی دارند.
بسیاری از آنها حتی دیده می شود که حیوانات خانگی را جایگزین فرزند کرده اند و در خانه از حیوانات خانگی خود نگهداری می کنند.
از دلایلی که جوانان عنوان میکنند، مشکلات اقتصادی ناشی از عدم اشتغال، رکود اقتصادی و عدم توان مالی و تامین مسکن به عنوان مهمترین دلایل عدم تمایل به فرزندآوری جوانان است.
نگهداری از حیوانات در منزل، یکی از این مسائل است که بهعنوان یکی از مظاهر سبک زندگی غربی در یک دهه اخیر به مرور وارد زندگی طبقه مرفه کشور شده و پس از آن به تمام لایههای اجتماعی کشور در شهرهای کوچک و بزرگ تسری یافته است .
یکی از علتهای علاقه به نگهداری حیوانات خانگی، ناشی از چشم و همچشمی با اطرافیان، همسایه و اقوام در ژست اجتماعی و به عبارتی کسب جایگاه اجتماعی است؛ موضوعی که از طریق شبکههای مختلف ماهوارهای و شبکههای اجتماعی با شدت فراوانی تبلیغ میشود و همین موضوع سبب میشود تا به نمایش گذاشتن حیوانات خانگی بهویژه سگ و گربه در مکانهای عمومی به یک عادت روزمره تبدیل شود که این مساله میتواند نشاندهنده عمق نفوذ سبک زندگی غربی در جامعه باشد.
اما نکته قابل تامل و زنگ خطر برای خانوادههای ایرانی فقط نگهداری از سگ یا حیوانات دیگر نیست بلکه جایگزینی سگ و گربه به جای فرزند است، عوامل مختلفی بر انسان اثر میگذارد تا به بی فرزندی روی بیاورند، اما فرهنگ بسیار مهم است چراکه در گذشته داشتن فرزند زیاد نشانه خانواده سالمتر بوده و این اصلا ارتباطی به وضعیت معیشت خانواده نداشته است اما در حال حاضر به خاطر فرهنگی که از غرب آمده فرزندان دیگر مایهای برای خوشبختی و شیرینی کانون گرم خانواده نیستند و حقیقت امر این است که والدین به بهانه مشکلات اقتصادی کار در بیرون را به پرورش فرزند ترجیح میدهند.
در ایران متاسفانه گونههای جدیدی از خانواده در حال شکلگیری است؛ مانند مجردی یا زوجزیستی که در این میان کودک نقشی ندارد و اکثر این افراد به دلیل نداشتن فرزند به سمت و سوی نگهداری از حیوانات میروند و جای خالی فرزند را با نگهداری از حیوانات پر میکنند.
در حالی که کارشناسان و سینماگران غربی خطر جدی در زمینه تهدید نسل و تمایل به نگهداری حیوانات خانگی را در میان خانوادهها احساس کردهاند و با برنامهریزی به دنبال تغییر این گرایش هستند، اما در میان سلبریتیهای ایرانی هستند کسانی که به صراحت از این پدیده غیرعقلانی صحبت میکنند و حیوانات خانگی را با اسمهای عجیب به نام فرزند خود میخوانند.
با توجه به آمارهای موجود حدود 10 درصد از جمعیت کل کشور را سالمندان بالای 60 درصد تشکیل میدهند که تا سال 1400 آمار سالمندان کشور از مرز 10 درصد کل جمعیت عبور خواهد کرد؛ طبق روند فعلی در سال 1420 حدود 19 درصد از جامعه ایران سالمند خواهد بود و تا سال 1430 این رقم حدود 26 درصد خواهد شد؛ بر اساس این ارقام، در سه دهه آینده یک چهارم جمعیت کل کشور سالمند خواهد بود.
و این زنگ خطری برای جامعه محسوب می شود و باید چاره ای اساسی برای این موضوع اندیشید.
انتهای پیام/