مملکت آنلاین گزارش می دهد/
دنیای مرموز مجازی؛ مردم تشنه تکنولوژی
امروزه با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در زندگی روزمره شاهد شکل گیری نسل جدیدی از زندگی مدرن هستیم که امکانات بیشتری را برای روابط متقابل، مذاکره، گفتگو و به طور کلی ارتباط دو سویه فراهم آورده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی مملکت آنلاین، همه گیری استفاده از فضای مجازی و رشد روزافزون تکنولوژی ارتباطی، به وضوح میتوان در شیوه زندگی روزمره مردم دنیا، به خصوص الگوهای رفتاری ، سبک زندگی و پوششی افراد تغییرات بزرگی را مشاهده کرد.
در دنیایی به سر می بریم که تاثیر پذیری فرهنگی صرفا به محیط های فیزیکی مختص و مربوط نمی شود، بلکه افراد از محیط مجازی و فرهنگ موجود در آن بیش از حد الگو برداری می کنند. هر روز ساعتها در آن فضا که مشخص نیست چه کسانی آن را اداره میکنند و چه اهدافی را دنبال می کنند صفحات مختلف را زیر و رو می کنند و تلاش میکنند از آنچه میبینند بهرهمند شده و با آن همانند سازی کنند.
رشد اینترنت و گسترش استفاده از آن و به موازات آن افزایش استفاده از شبکه های اجتماعی در بین مادران و بانوان جامعه سبب شده تا تجمل گرایی در بین زنان به سبک شبکه های مجازی معضلاتی در خانواده ها به وجود آورد.
به عنوان نمونه میتوان به جذب بیشتر به تجملات و مدگرایی که خود یک ناهنجاری اخلاقی است و نتایجی جز رنج و فشارهای روحی بر خود فرد و خانواده نخواهد داشت اشاره کنیم.
موضوعی که شبکه های مجازی در دنیای واقعی امروز به آن رنگ و لعابی دو چندان داده اند.
فضای مجازی خانواده ها را از هم دور کرده و گسترش سبک زندگی مقایسه ای، بلایست که واقعیت امروز شده متاسفانه هرروز بیش از دیروز شاهد آسیب های فضای مجازی بر سبک زندگی مردم هستیم.
متاسفانه در شبکه های اجتماعی حجم عظیمی از کانال های لباس،لوازم خانگی و یا حتی کانال هایی که افراد با به اشتراک گذاشتن عکس هایی از خانه های خود سبب می شوند تا غریزه ی تجمل گرایی زنان بیش از پیش برانگیخته شود.
صفحاتی که تعدادشان روز به روز بیشتر میشود وبا نمایش عکس هایی از میهمانی های مجلل و یا خانه های چند صد متری با لوازم لوکس و آنچنانی سبب می شوند تا بانوان که از مهمترین و تاثیرگذاریترین عضو های جامعه هستند به جای توجه به خانواده و آموختن زندگی سالم به فرزندان به سمت مسائل حاشیه ای بروند و روز به روز بر نگرانی ها و استرس هایشان به دلیل مقایسه زندگی و شرایط خود با دیگران افزوده شود .
که در این میان با توجه به تورم روزافزون در جامعه ، افزایش بیکاری و مشکلات بسیار دیگر و قادر نبودن تامین زندگی به شیوه مشاهده شده در شبکه های مجازی مشکلات روحی و روانی و حتی طلاق در خانواده ها بیشتر به چشم می خورد.
ولی در بین تمام این نقاط منفی و معضلات این تکنولوژی جذاب، نباید نقاط مثبت و خوب این شبکه ها را نیز نادیده گرفت زیرا امروزه شبکه های اجتماعی سبب شده اند تا افراد بدون اتلاف وقت برای حضور در بازار ، کالاها و اجناس مورد نیاز خود را مشاهده کنند و ضمن دسترسی آسان به دلیل ارسال کالا به درب خانه و هچنین با نمایش عکس های مختلف با قیمتهای مختلف زندگی را راحت تر کرده است.
به عنوان مثال وجود کانال های فعال پوشاک کار را هم برای افراد با مشغله فراوان راحت تر کرده هم به نوعی یک کار مجازی راه اندازی شده.
تاثیر پذیری دنیای فضای مجازی در دنیای واقعی امروزه به حدی است که این فضای مجازی و غیر ملموس در حال کنترل واقعیت های زندگی افراد شده است، دنیایی که تاثیر گذاری اش را در واقیعت نمی توان غیر قابل انکار دانست.
بی تردید یکی از ملزومات این تایم از تاریخ، درک تحولات ایجاد شده در سبک زندگی که ناشی از گسترش سایت های شبکه های اجتماعی و استقبال روزافزون از آنهاست، تحلیل تاثیر شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی است.
دنیایی جدید که زن ، مرد ، پیر و جوان را غرق در خود کرده و جذابیت هایش به همراه کسب تجربه ی جدید سبب شده تا تاثیرپذیری از این فضا دو چندان شود. دنیایی که این امکان را به افراد داده تا با دست داشتن یک موبایل کوچک با تمام دنیا در ارتباط باشند و در صدم ثانیه از تمامی اتفاقات ریز و درشت و مطالب مورد علاقه خود اطلاعات مختلف به دست آورند.
نباید نادیده گرفت که محیط همواره یکی از موثرترین ابعاد موثر در تربیت بر هر نسلی تاثیر داشته است ،در این بین جوانان نیز که قشر مهم و عظیمی از جامعه هستند استفاده از فضای مجازی تاثیر بسیار زیادی بر رفتار و سطح اعتماد به نفسشان دارد، به این معنا که با افزایش استفاده از فضای مجازی تمایل جوانان بر ارتباط گرفتن در فضای مجازی بیشتر و در فضای واقعی کمتر شده، ارتباط با خانواده کمتر شده و فرهنگ سازی از دست خانواده خارج شده و جوانان از این شبکه ها الگو برداری میکنند و میزان استقلال طلبی در بین جوانان افزایش یافته است.
باید قبول کنیم که در شرایط کنونی اینترنت ابزار قدرتمندی است و هم می تواند باعث فساد گردد و هم اینکه ابزار آموزش و تعلیم و رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی نوجوانان را فراهم آورد.
انتخاب اینکه ما چه استفاده ای از دنیای مجازی داشته باشیم و چه تاثیری در زندگیمان داشته باشد کاملا به انتخاب خودمان بستگی دارد. سبک زندگی اثرات بسیاری بر زندگی دارد، به طوری که از یک طرف می تواند سبب رشد و پیشرفت ما شود، و از طرف دیگر موجب هدر رفتن تمامی استعدادهای فرد شود.
چرا که صاحبان صفحات مختلف در فضای مجازی همگی مروج سبک زندگی خود هستند و این بستگی به خود بازدید کننده دارد که چه برداشتی از آن صفحه و محتویاتش دارد.
دنیای مجازی و استفاده از اینترنت و همه گیری آن را میتوان یک دگرگونی در قرن حاضر دانست چراکه
این دگرگونی به این معنا است که این فناوری ها قادرند، نقش بسزائی را در تغییر شیوه و سبک زندگی ایفا کنند.
یکی از مزیت هایی که شبکه های اجتماعی مجازی برای کاربران داشته این است که افراد توانسته اند علاوه بر اینکه بسیاری از نیازهای فرهنگی، اجتماعی، علمی و … خود را تامین کنند، این امکان را برای اعضا فراهم کرده که همزمان با انجام فعالیت های اجتماعی از طریق شبکه های مختلف، ارتباط چهره به چهره با تمامی نقاط دنیا داشته باشند ، چه بسیار خانواده هایی که در کشورها و شهرهای مختلف زندگی میکردند و با تکنولوژی هر زمان که اراده کنند میتوانند همدیگر را ببیند هر چند این انکانات ملموس نیست ولی بسیاری از مشکلات را حل کرده است و به نوعی تمامی دنیا را به هم نزدیکتر کرده و مسافت ها کوتاه شده است .
بنابراین، جذابیت شبکه های اجتماعی مجازی از یک سو و سهولت فعالیت در این دسته از جوامع از سوی دیگر، سبب می شود تا حضور در شبکه های اجتماعی مجازی و تغییرات سبک زندگی در بین افراد جامعه کاملا مشهود باشد.
و چه خوب است که ما تا میتوانیم در صورت ضرورت و نیاز از این دنیای مرموز استفاده کنیم و در حق کودکان و جوانان کوتاهی نکنیم تا این قشر عزیز نیز در کنار خانواده خاطراتی زیبا برای بازگو کردن به نسل های بعد داشته باشند.
یادداشت : فرخنده امیری
انتهای پیام/