مملکت آنلاین گزارش می دهد/

استفاده یکسان بزرگسالان و کودکان از فیلترشکن

این روزها نیازی به تحقیق و تفحص خاصی نیست و می توان دید که بدون استثنا تمامی کودکان و نوجوانان گوشی موبایل و تبلت در دست دارند . وجزوی از باید های زندگی شده است.

استفاده یکسان بزرگسالان و کودکان از فیلترشکن

به گزارش مملکت آنلاین، کودکان و نوجوانانی که بنا به شرایط موجود همگی به تکنولوژی موبایل و اینترنت دسترسی دارند و به بهانه فیلتر بودن بیشتر سایت ها در گوشی های خود فیلتر شکن دارند و هیچکدام در سیستم آموزشی کشور نسبت به این موضوع نه آموزش دیده اند و نه اطلاعات و آگاهی درستی در زمینه استفاده از این امکانات را دارند و خانواده هایی که هر روز نگران کودکان خود در فضایی هستند که هیچ آشنایی از آن ندارند. و هیچ آموزشی ندیده اند.

استفاده یکسان بزرگسالان و کودکان از فیلترشکن

نسلی که با سن کم و با توجه به امکاناتش اطلاعاتی را در دست دارد و صفحاتی را دنبال می کنند که پدر و مادر آنها نیز دنبال می کنند در بین بچه های کم سنو سال ، همچنان شبکه اجتماعی محبوب از جمله تلگرام و بعد از آن اینستاگرام و یوتیوب است. در صورتیکه تصور ما با توجه به فیلتر تلگرام، چیز دیگری بود و زمانی که کودکان به فیلترشکن دسترسی داشته باشند امکان کنترل وجود ندارد.

والدین ایرانی از ۶ سالگی کودکان نگران استفاده از اینترنت هستند. زیرا همگی با توجه به بهانه مجازی بودن مدارس و آموزش انلاین گوشی های اندروید در اختیار دارند و همگی حتی بیشتر از والدین به این امکانات مسلط و کاربلد هستند.

میتوان گفت نگرانی و دغدغه والدین از ۶ سالگی آغاز می شود و تا ۱۸ سالگی با افزایش سن کودک، دغدغه والدین نیز افزایش پیدا می کند و البته هر چقدر تحصیلات والدین بیشتر بوده دغدغه آنان نیز کمتر میشود ولی در این میان کم نیست تعداد خانواده هایی که هیچ اطلاعی از این امکانات ندارند و عملا نمی توانند کنترلی بر استفاده فرزندانشان از اینترنت و فیلترشکن داشته باشند.

والدین نگرانی زیادی از فضای اینترنت و شرایط کنونی فرزندان خود دارند و میتوان گفت کمترین نگرانی ها این است که در این فضای ناآشنا با چه کسانی آشنا می شوند و چه عکس و فیلم هایی می بیند، و صد البته نگرانی های بزرگتر و عجیب تر زیادی دارند.

۹۵ درصد والدین برای کودکان ۷ تا ۱۷ سال از نظر استفاده از سایت های غیر اخلاقی نگرانی دارند که مادران بیشتر از پدران در این باره نگرانی دارند. که باید در این حوزه آگاهی افراد و به خصوص والدین را افزایش دهیم و از برخورد های سلبی و محدود کننده استفاده نشود و زیرساخت محتوایی مناسب این سنین فراهم شود.

امروزه گوشی و تبلت به یکی از وسایل اصلی آموزش و بازی کودکان تبدیل شده است، اما افزایش فیلترینگ باعث شده بسیاری از کودکان هم به استفاده از فیلترشکن روی بیاورند که این موضوع پیامدهای مخربی را برای آن‌ها به دنبال دارد.

اینکه همگی دانش آموزان این روزها به موبایل و تبلت و اینترنت دسترسی دارند چیزی غیر قابل پیشگیری و انگار است و جزوی از باید های آموزشی شده است ولی در این میان والدین نیز به دلیل خستگی و مشغله‌های کاری نمی‌توانند نظارت خوبی بر عملکرد فرزندانشان در دنیای مجازی داشته باشند. از این رو کودکان بدون هیچ ناظری وارد دنیای مجازی می‌شوند که محتواهای نامناسب آن‌ پیامد‌های روحی و روانی را برای آن‌ها به دنبال خواهد داشت.

امروزه در کشورمان حوزه‌های فیلترینگ گسترش یافته و حتی برخی از بازی‌ها و اپلکیشن های شبکه اجتماعی نیز فیلتر شده‌اند. به همین دلیل کودکان و نوجوانان برای دسترسی به فیلم های آموزشی دروس و اپلیکیشن‌ها و بازی‌های مختلف از فیلترشکن استفاده می‌کنند و به دنیای جدیدی وارد می‌شوند. از طرفی خانواده‌ها نیز به دلیل مشکلات و مشغله‌های کاری نظارت آنچنانی بر فعالیت کودکانشان ندارند. و حتی بسیاری از خانواده ها اطلاع و آگاهی مناسبی از فضای حضور فرزندان ندارند و این ناآگاهی پیامدهای بسیار بدی را برای کودکان و جامعه ایرانی به همراه خواهد داشت.

بدون شک با گسترش فیلترینگ سایت ها و اپلکیشن های مختلف کاربران نیز بیکار ننشسته و بیشتر به استفاده از فیلترشکن ترغیب می‌شوند. به همین دلیل کارشناسان حوزه فرهنگ و فناوری باید رویه خود را نسبت به این موضوع تغییر دهند؛ زیرا افزایش فیلترینگ با افزایش استفاده کودکان از فیلترشکن رابطه مستقیم خواهد داشت و اگر نگاهی جزئی هم داشته باشیم میتوانیم متوجه شویم که بدون استثنا تمامی گوشی های اندروید که در اختیار فرزندانمان هستند مجهز به فیلتر شکن های مختلف می باشند .

و صد البته نمی توان از کنار کلمه فیلتر شکن به راحتی گذشت چرا که بسیاری از فیلترشکن‌ها سایت‌های مستهجن را تبلیغ می‌کنند و کاربران را به سمت بازدید این صفحه‌ها تشویق می‌کنند.

حتی برخی از فیلترشکن‌ها حریم خصوصی کاربران را برای دسترسی سودجویان فراهم می‌کنند که بسیاری از کودکان و نوجوانان با چنین مسائلی آشنایی ندارند و ممکن است تصاویر خانوادگی و شخصی آن‌ها مورد سوءاستفاده قرار بگیرد.

و بسیاری از کودکان بر حسب کنجکاوی از فیلترشکن‌هایی که روی گوشی و تبلت آن‌ها نصب شده است، استفاده می‌کنند که آن‌ها را با بخش‌های منفی فضای مجازی آشنا می‌کند صفحاتی را باز و مشاهده می کنند که برای سن آنها مناسب نبوده و بسیار مخرب بوده و پیامدهای بسیار بدی را در پی خواهد داشت و خانواده ها را با چالش های بسیاری گرفتار خواهد کرد.

در همین رابطه بسیاری از روانشناسان از عواقب بد فیلترشکن‌ها به خانواده‌ها هشدار می‌دهند تا نظارت دقیقی بر عملکرد کودکان خود داشته باشند که این نظارت کامل خانواده بر کودکان عملا غیر ممکن است .

روانشناسان بر این باورند که کودکان از ذهنی پاک و سالم برخوردارند، اما در زمان استفاده از فیلترشکن‌ها با محتواهای بسیار بدی مواجه می‌شوند که روی ذهن آن‌ها تاثیر منفی می‌گذارد؛ زیرا ذهن آن‌ها آمادگی تحلیل چنین محتواهایی را ندارد و بلوغ زودرس جنسی کودکان و منزوی شدن آن‌ها را به همراه خواهد داشت. همچنین کودکان هنگام آشنایی با محتواهای هنجارشکنانه دچار سردرگمی، احساس گناه و درگیری‌های ذهنی می‌شوند که می‌تواند بر کیفیت تحصیلی و روابط اجتماعی آن‌ها تاثیر منفی بگذارد.

گروه دیگری از روانشناسان اعتقاد دارند که محتواهای نامناسب می‌توانند خشونت‌های کلامی و عملی را در کودکان تشدید کنند؛ زیرا کودکان نمی‌توانند مجازی بودن یا غیرواقعی بودن این محتواها را درک و تحلیل کنند. همچنین خانواده‌ها روی فرزندان خود نظارت لازم را ندارند و به طور کلی هم اصول تربیتی و هم قانون موجود در خانواده به طور کامل زیر سوال میرود و تربیت و راه درست زندگی به طور کل معنی و مفهوم خود را در خانواده ها از دست می دهد.

کودکان امروزی با کودکانی که در دهه های پیش از خود بزرگ شده اند، تفاوت های بزرگ و اساسی دارند که این تفاوت ها با پیشرفت تکنولوژی گره خورده است.

این روزها در دست کمتر کودکی گوشی های تلفن همراه را نمی بینیم؛ در مقایسه با بسیاری از اسباب بازی ها نیز توجه کودکان بیشتر به تلفن های همراه و یا تبلت ها جلب می‌شود. آنها به سایت های آموزشی می روند و یا بیشتر مشغول استفاده از بازی‌های اینترنتی می شوند. خانواده ها سعی کرده اند با کنترل این کودکان روش صحیح استفاده از اینترنت را به آنها آموزش دهند.

کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگسالان آسیب پذیرتر هستند و درنتیجه پیش‌بینی می شود، تبعات استفاده از فیلتر شکن در آنها نیز بیشتر از سایرین باشد.

همراه با آشنایی کودکان و نوجوانان با مقوله فیلتر شکن به دلیل کنجکاوی این قشر و تابویی که در جامعه در مواجه با مسائل جنسی وجود داشته، آنها به صورت غیر مستقیم ترغیب می شوند تا بروند که ببینند در این رابطه چه چیزی وجود دارد که آنها نمی دانند. و مدام درمورد استفاده نکردن از فیلتر شکن و نرفتن به چنین سایت هایی منع می شوند.

برای نوجوانان و کودکان ما اکنون زمینه ها آماده شده است تا به مطالب و سایت هایی که مسائل نامناسب برای سنین آنها و مسائل جنسی در آن وجود دارد، دسترسی پیدا کنند. همین موضوع باعث می شود در این سن کم آنها با دو مقوله «بلوغ زودرس» و «بیداری جنسی» روبه رو شوند. آنها وارد دنیایی می شوند که اطلاعاتی از آن ندارند .

از طرفی سواد تکنولوژی خانواده ها و والدین به میزانی نیست که به کودکان و نوجوانان طریقه استفاده از فیلترشکن و اینترنت را آموزش دهند زیرا خود نیز آموزشی در این زمینه ندارند و فضای جدیدی از اینترنت بدون هیچ مراقبت و آموزشی دراختیار آنها قرار گرفته است.

در مواجه با این آشنایی ناگهانی کودکان و نوجوانان با فیلترشکن و دسترسی به سایت ها و صفحات نامناسب دو راهکار پیشنهاد می شود. یک، مراقبت و کنترل توسط والدین و دوم نزدیک شدن رابطه والدین و فرزندان در حد یک دوست و رفیق.

خانواده ها باید سعی کنند از تلفن همراه مشترک با فرزند خود استفاده کنند. خلوت کودک خود را پر کنند و سعی کنند با ایجاد فضایی نشاط آور این فضای خالی را پر کنند تا کودک کمتر به سمت مسائل اینچنینی حرکت کند. حال اینکه موازی با این اتفاق خانواده ها باید خود آموزش های مناسب را دیده و اطلاعات و آموزش های درستی را در اختیار فرزند خود قرار دهند.
گزارش: فرخنده امیری

انتهای پیام/

ارسال نظر