اختصاصی مملکت آنلاین/
جدی نگرفتن هشدارهای کرونایی مرگ عزیزانمان را در پی دارد
در برابر هر مشکل بزرگی همچون کرونا نیاز به شناخت و کسب آگاهی عمومی و همگانی داریم .
به گزارش خبرنگار اجتماعی مملکت آنلاین، امروز 8 دی ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی و آمار وزارت بهداشت، ۶
۵ هزار و ۹۰۸ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شد که ۷۹۸ نفر از آنها بستری شدند. بر این اساس مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۲۰۶ هزار و ۳۷۳ نفر رسید.
وی افزود: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۵۴ هزار و ۸۱۴ نفر رسید.
به گفته لاری، خوشبختانه تا کنون ۹۶۰ هزار و ۷۵۱ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.
وی با بیان اینکه ۵۱۷۴ نفر از بیماران مبتلا به کرونا در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند، گفت: تا کنون ۷ میلیون و ۴۶۰ هزار و ۴۲۲ آزمایش تشخیص کرونا در کشور انجام شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد که در حال حاضر و بر اساس آخرین تحلیل ها، ۱۰۸ شهرستان در وضعیت نارنجی و ۳۴۰ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.
کرونا ویروسی است که در طبیعت وجود داشته و براثر رفتار نادرست به بدن انسان واردشده و کمکم سرایت کرده است و سرعت سرایت این ویروس آنقدر بالابود که فقط یک ماه کافی بود تا علائم این ویروس حتی هزاران کیلومتری از ووهان دورتر هم دیده شده و جهانی را درگیر خود کند!
بسیاری این روزها به دنبال آمار، ارقام و اطلاعات پیرامون کرونا هستند اما مهمتر از آمار پیدا کردن راهکارهای پیشگیری ازانتشار بیشتر این ویروس بین مردم می باشد که توجه به آن تا چند هفته گذشته بسیار کمرنگ بود و یا توجه راهکاری برایش اعمال نمی شود.
موارد مؤثر در کاهش شیوع کرونا به چندعامل بستگی دارد.
که نخستین عامل، شامل مسئولان سیاستگذار، جامعه درمانی کشور و خدمت گذاران در بخشهای مختلف به مردم و مراجعین است .
عامل بعدی خود مردم و اقشار جامعه هستند که ثاثیر به سزایی در اجرای سیاست ها و برنامه های تعیین شده دارند.
اگر خواستار کاهش شیوع کرونا باشیم باید گروههای مختلف رسالت خود را به طورصحیح و درست انجام دهند.
نمی توان نادیده گرفت که در برابر هر مشکل بزرگی همچون کرونا نیاز به شناخت و کسب آگاهی عمومی و همگانی داریم .
درنتیجه یکی از کارهای مهم و وظیفه ما در کاهش شیوع کرونا کسب آگاهی و انتقال آن به جامعه و مردم است وقتی سخن از مردم میکنیم مسئولان و مدیران دستگاههای اجرایی و خدماتی و … را نیز شامل میشود چراکه آنها هم عضوی از همین مردم هستند .
باید این موضوع را درک و قبول کنیم که مفهوم آگاهیرسانی توزیع چند بروشور با موضوع چگونگی شستن دستها و فاصله اجتماعی و عدم تماس فیزیکی در فضای مجازی نیست بلکه موضوع موردبحث فراتر از این است.
ولی متاسفانه نه تنها آگاهی رسانی کم بود بلکه اطلاعات و شایعات نادرست بسیار وسیعتر از آگاهی مناسب بود و از طرفی فرهنگ خود مراقبتی در کشور ما بسیار رایج بوده و این خود مشکلات زیادی در پی دارد .
وقتی آموزش اصولی و درستی نداریم چگونه باید توقع داشته باشیم که مردم به رسالتشان درست عمل کنند، وقتی آموزش فقط به چند اصول اولیه و ساده ختم می شود نباید انتظار داشت که به این راحتی چنین بیماری خطرناکی به این زودی ریشه کن شود.
هنوز بسیاری از مردم ما نمیدانند که کرونا چیست؟ و حتی بیشتر رعایت نمی کنند و با وجود محدودیت ها به کار و دورهمی ها و گردش های خود ادامه می دهند.
نقش سازنده مردم در کنترل کرونا، انکار ناپذیر است و بدون همراهی مردم قطعاً نمیتوان موفقیتهای چشمگیری به دست آورد درنتیجه مردم برای کنترل کرونا نقشی حساس دارند به شرطی که راههای درست و اصولی مقابله با این ویروس را بدانند .
نقش زیرساختهای درمانی نیز در کنترل کرونا ویروس بسیار مهم و تاثیر گذار است، قطعاً برای مقابله با ویروس کرونا به امکانات و زیر ساخت های اصولی نیاز داریم تا بتوانیم جان هموطنانمان را نجات دهیم.
درنتیجه نقش مردم در کنار نقش مسئولان در تهیه امکانات، سیاستگذاری، آگاهیرسانی و اجرای طرح ها و محدودیت های کرونایی … بسیار مهم است در این بین نباید به نقش مهم رسانهها نیز برای آگاهیرسانی به مردم نادیده گرفت.
مردم درباره کرونا نظرات متعددی دارند عدم شفافیت مسئولان سبب شده تا مردم نتوانند بهدرستی درباره کرونا آگاهی داشته باشند، وقتی مردم میبینند که آمار کرونا در ایتالیا و اسپانیا که در قرنطینه هستند و کسی در خیابانها تردد نمیکند از آمار کرونای ایران که همه در مسافرت هستند و جادههای شمال و جنوب مملو از انسانها است، دورهمی ها همچنان پابرجاست، جشن های عروسی و مراسم عزاداری همچنان برگزار می شود و مترو ها مملو از شهروندان و اتوبوس های بی آر تی ۵۰ نفر را چفت در چفت هم سوار میکند و دهها رفتار پرخطر دیگر داریم، بیشتر است به برخی اظهارنظرها شک میکنند.
و با این اوصاف چطور می توان از مردم انتظار داشت که به رسانهها اعتماد کنند وقتی به رسانهها نمیتوان اعتماد کرد یعنی اعتماد از مسئولان هم سلب میشود این در حالی است که ما قلباً میدانیم که چقدر مسئولان ما سختکوشانه در حال انجاموظیفه هستند وگرنه آمار مرگومیر ما بالاتر هم بود.
مردم، مسئولان و کادر درمانی به یک اندازه درزمینهٔ مقابله با کرونا مسئولیت دارند. مسئولیتی که حلقه مفقوده آن ناآگاهی است ناآگاهی که در راستای تعامل همهجانبه و تغییر تفکرها میسر خواهد شد.
درباره زندگی با ویروس کرونا باید گفت: بسیاری از مردم خطرات این ویروس را جدی گرفتهاند. بیش از ۱۰ ماه است که کرونا ویروس میهمان ناخوانده زندگی تمام مردم جهان شده است. میهمانی که فعلاً امیدی هم به رفتنش نیست و باید با این شرایط کرونایی سوخت و ساخت. درباره زندگی با کرونا بسیاری از مردم خطرات این ویروس را جدی گرفتهاند.
دیگر می توان دید که تعداد قابل توجهی از مردم به هشدارها و توصیههای کارشناسان و متخصصان بهداشت و درمان که به عنوان نماینده حاکمیت و دولت محسوب میشوند توجه کرده و پذیرفتهاند که باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و از تجمعات هم دور باشند. اما عدهای هستند که از این وضعیت خسته شدهاند و معتقدند ای کاش مسئولان کشور تاریخی را تعیین کنند تا بدانیم تا کی باید اینچنین زندگی کنیم. آنها منتظرند تا هر چه زودتر به وضع زندگی سابقشان برگردند، دلشان برای معاشرت و میهمانی و تفریحات بیرونی تنگ شده است.
برخیها هم موضوع بیماری کرونا را آنچنان جدی نمیگیرند. این بیماری را انکار میکنند و این ضربالمثل قدیمی را باور دارند که مرگ برای همسایه است و برای ما نیست. یعنی آنها وقتی وارد جمعی میشوند میگویند خانواده ما که مبتلا نشده یا اینکه ما مراعات میکنیم و ترسی هم نداریم و تا حالا هم مبتلا نشدهایم. و اگر قرار است برایمان اتفاقی بیفتد حتما می افتد و این عدم باور عمیق که بیماری را نمیگیریم بسیار خطرناک است.
اینها تعداد از افرادی باعث میشوند که شرایط را عادی جلوه کند. آنها همانهایی هستند که برای اجناس ارزان در مقابل پاساژ معروف تجمع میکنند. و صدها نفر را مبتلا کنند و موجب گسترش این زنجیره بیماری شوند.
گرچه باید قوانینی وضع شود که با این نوع مشاغلی که موجب تجمع مردم میشوند، مشاغلی که موجب میشود مردم پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند، برخورد کرد همانطور که با راننده تاکسی که ماسک نزند برخورد میشود.باید برای پاساژها و مراکز خرید و فروشگاه ها و هایپرها نیز محدودیتهای بیشتری در نظر گرفت. با این حال این روزها باید به این فکر کرد که برای مردمی که این بیماری را ساده میبینند برنامهریزی انجام شود. البته یک بخشی از این سادهانگاری به صحبتهای ضد و نقیض کارشناسان مربوط است.
در این مدت افرادی نیز اعلام کردند با طب سنتی یا داروهای گیاهی از کرونا در امان خواهید بود. برخیها در چند ماه اول بیماری گفتند که اعتقادی به ماسک ندارند. و با فروش گیاهان دارویی که عملا هیچ فایده ای نداشت و شاید برای بسیاری هم خطرناک بود به گسترش این ویروس دامن زدند.
فوق تخصص ICU بیمارستان مسیح دانشوری تهران با اشاره به تاثیر محدودیت ها و مداخلات بر کاهش و قطع زنجیره شیوع کرونا، گفت: هر نوع اعمال محدودیت با هدف کاهش ترددها میتواند میزان مبتلایان به کرونا و در نهایت چرخش ویروس را کمتر کند. ولی به شرطی که بعد از محدودیت کنترل و نظارت دقیقی صورت گیرد و با ازدحام های بعد از قرنطینه ها مجددا آمار نزولی نباشد.
دکتر محمدرضا هاشمیان - استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اثرگذاری محدودیتها و پروتکلهای کرونایی چند هفته گذشته بر کاهش آمار ابتلا و مرگ و میرها، عنوان کرد: طی چند روز اخیر همچنین شاهد کاهش مراجعات سرپایی و نیاز به آی سیو در بسیاری از بیمارستانها بودهایم.
وی همچنین از وضعیت رضایتبخش آی سی یوها در مقایسه با ماههای گذشته خبر داد و گفت: روند درمان کرونا نسبت به روزهای ابتدایی شیوع کاملا در کل کشور متفاوت شده و امروز درمانهای منظم و منسجمتری به بیماران ارائه میشود؛ به گونهای که در حال حاضر نسبت آمار مرگ و میر به موارد تشخیص داده شده کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه همچنین کاهش آمار ابتلا نشان دهنده تاثیر محدودیتها در کاهش بار بیماری و اپیدمی است، گفت: انجام مداخلات سخت گیرانه و اعمال محدودیتها برای کاهش و قطع زنجیره شیوع کرونا راه حل مناسبی برای کنترل بیماری است و ای کاش این نوع محدودیتها از همان ماههای اول که بارها از سوی متخصصان درخواست شده بود به صورت ساعتی، هفتگی و یا انتهای هفتهها اعمال میشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه تداوم محدودیتها در روزها و ماههای آینده کمک کننده خواهد بود، ادامه داد: در کل دنیا ثابت شده هر نوع اعمال محدودیت با هدف کاهش ترددها میتواند میزان مبتلایان به کرونا و در نهایت چرخش ویروس را کمتر کند.
این پزشک متخصص همچنین با بیان اینکه بر اساس مطالعات صورت گرفته دورهمیهای کوچک خانگی به عنوان یکی از عوامل خطر در شیوع بیشتر بیماری معرفی شدهاند، گفت: بنابراین پرهیز از دورهمیهای کوچک به بهانههای مختلف میتواند به کاهش بار بیماری و پیشگیری از ابتلاهای خانوادگی اثرگذار باشد.
وی پرهیز از برگزاری دورهمیها در شرایط کرونا را به منزله احترام به بزرگترها و سالمندان دانست و گفت: از آنجا که سالمندان جزو گروههای پرخطر محسوب میشوند، لذا امسال برای احترام به سالمندان و در جهت حفظ سلامت و جانشان باید از دیدار فیزیکی به مناسبت های مختلف اجتناب کنیم.
هاشمیان همچنین با تاکید بر ضرورت تداوم محدودیتهای کرونایی در روزهای آینده و به شکل موجه، اظهار کرد: محدودیتها باید به گونهای تداوم داشته باشد که نه افراد از نظر اقتصادی متضرر شوند و نه سلامت جامعه مجددا به خطر بیافتد، چراکه لغو ناگهانی محدودیتها میتواند مجددا به شیوع بیشتر و افزایش بار اپیدمی منجر شود.
این فوق تخصص آی سی یو با بیان اینکه خطر کرونا همچنان ادامه دارد، گفت: مردم و مسوولان نباید کاهش بار بیماری را به منزله اتمام خطر و عادی انگاری شرایط تلقی کنند؛ چراکه در این صورت قطعا زمستان سختی را پیش رو خواهیم داشت.
در این هیاهوی بیماری و محدودیت ها و اوضاع آشفته ،نابسامانی اقتصادی و اجتماعی ناشی از همه گیری کووید-۱۹ ویران کننده تاثیر زیادی بر معیشت و اقتصاد خانواده ها داشته است و دهها میلیون نفر در معرض خط فقر شدید قرار گرفته اند و شمار افراد دارای سوء تغذیه که در حال حاضر حدود ۶۹۰ میلیون نفر است تا پایان سال جاری میلادی به ۱۳۲ میلیون نفر افزایش می یابد.
در شرایط بحرانی کنونی بدون داشتن وسیله ای برای کسب درآمد در دوران قرنطینه ، بسیاری افراد قادر به تأمین اقلام مورد نیاز خانواده نبوده و حتی تغذیه درستی نمی توانند داشته باشند. برای اکثر این افراد، نداشتن درآمد به معنای نداشتن غذا، یا در بهترین حالت، غذای کم است معیشتی که علاوه بر تغذیه کیفیت کل زندگی را دگرگون کرده و هزاران خانواده بیکار شده اند.
سازمان جهانی بهداشت در گزارشی تصریح کرد: همه گیری کووید۱۹ بر کل سیستم غذایی تأثیر گذاشته و شکنندگی آن را آشکار کرده است. بسته شدن مرزها، محدودیت های تجاری و اقدامات محدود کننده مانع دسترسی کشاورزان به بازارها، خرید نهاده های کشاورزی ( مجموعه ی عواملی که در فرآیند تولید به کار می روند تا محصولی تولید شود) و فروش محصولات آنها شده و کارگران کشاورزی را از برداشت محصولات باز داشته است، بنابراین زنجیره های تامین مواد غذایی داخلی و بین المللی را مختل کرده و دسترسی به رژیم های غذایی سالم، ایمن و متنوع را کاهش می دهد.
در ادامه این گزارش سازمان جهانی بهداشت یادآور شد: این همه گیری، بسیاری از مشاغل را از بین برده و میلیون ها معیشت را در معرض خطر قرار داده است. از آنجایی که نان آوران شغل خود را از دست می دهند، بیمار می شوند و می میرند، امنیت غذایی و تغذیه میلیون ها زن و مرد در معرض تهدید قرار گرفته است، همچنین در کشورهای کم درآمد افراد حاشیه نشین که شامل کشاورزان کوچک و بومیان می شود، شدیدترین آسیب را متحمل می شوند. میلیون ها کشاورز - کارگران روز مزد و کارگرانی که برای خود کشاورزی می کنند - در حالی که غذای جهان را تامین می کنند، دائما با فقر کار، سوءتغذیه و بهداشت ضعیف روبرو هستند و از کمبود ایمنی و محافظت از نیروی کار و همچنین انواع دیگر سوء استفاده ها رنج می برند.
سازمان جهانی بهداشت در این گزارش خاطرنشان کرد: بسیاری از آنها با درآمد کم و نامنظم و فقدان حمایت اجتماعی، اغلب در شرایط ناامن به ادامه کار خود تحریک می شوند بنابراین خود و خانواده آنها در معرض خطرات اضافی قرار می گیرند. بعلاوه، هنگامی که دچار ضرر و زیان می شوند، ممکن است به استراتژی های منفی مقابله ای مانند فروش اضطراری دارایی، گرفتن وام های چپاولگرانه یا کار کودکان متوسل شوند. در این میان کشاورزان مهاجر به ویژه آسیب پذیرند، زیرا آنها در حمل و نقل، شرایط کار و زندگی خود و تلاش برای دستیابی به اقدامات حمایتی اعمال شده توسط دولت ها با مخاطرات و مشکلاتی روبرو هستند.
در این میان با توجه به درگرگونی های به وجود آمده در زندگی مردم و امید همگی به واکسن کرونا و ریشه کنی این بیماری و شروع واکسیناسیون در بعضی کشورها مردم انتظار خرید واکسن و شروع واکسیناسیون را دارند و این در حالیست که با توجه به گفته مسئولان به دلیل وجود تحریم ها و نبود امکانات نقل و انتقال همچون یخچال های مخصوص این واکسن ها خریداری نشده و واکسن ایرانی در مراحل پایانی و امیدبخش قرار دارد.
مقامهای ایران گفتهاند به زودی آزمایش واکسن کرونای ساخت ایران را بر روی انسان شروع میکنند. این واکسن که ساخت آن با حرف و حدیثهای زیادی همراه شده، تا حالا فقط روی حیوانات آزمایش شده است.
بهگفتهٔ مسئولان وزارت بهداشت ایران شمار داوطلبان برای انجام آزمایش واکسن ایرانی «بسیار زیاد» بوده است. دکتر محرز دربارهٔ شرایط شرکت در این آزمایش گفت که فرد باید بین ۱۸ تا ۵۰ ساله بوده، کاملا سالم باشد و همچنین نباید سابقهٔ ابتلا به کووید۱۹ را داشته باشد.
محقق ارشد پروژهٔ واکسن ایرانی کرونا گفت در صورتی که این کشور بتواند تأیید سازمان جهانی بهداشت را برای واکسن تولیدی خود بگیرد میتوان امیدوار بود که این واکسن از اواخر فصل بهار در اختیار شهروندان قرار گیرد.
واکسن ایرانی کرونا براساس شیوهٔ «ویروس کشتهشده و ضعیفشده» صورت میگیرد و واکسنهایی که به این شیوه تولید شدهاند مصونیتی بالای ۷۰ درصد و گاه تا ۹۰ درصد ایجاد میکنند.
خانم محرز تأکید کرد که کارشناسان همهگیری در جهان معتقدند که حتی اگر واکسن ۶۰ تا ۷۰ درصد هم کارایی داشته باشد باید آن را تزریق و مصونیت را ایجاد کرد.
تلاش برای ساخت واکسن ایرانی کرونا در حالی صورت میگیرد که رئیس سازمان نظام پزشکی این کشور اعلام کرد با ارسال نامهای به سازمان جهانی بهداشت خواستار تسهیل روند وارد کردن واکسن به ایران شده است. و تأکید کرد که «باید واکسن خارجی را وارد کنیم.»
گزارش: فرخنده امیری
انتهای پیام/