دژپسند: مالیات حاصله در تحقق بودجه بدون نفت در 14 سال اخیر بیسابقه بود
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در حوزه مالیات در سال گذشته در جهت تحقق بودجه بدون نفت مالیات را بیش از مصوب محقق کردیم که در 14 سال اخیر بی نظیر بوده است.
به گزارش مملکتآنلاین، فرهاد دژپسند سهشنبه شب در یک برنامه زنده تلویزیونی در سومین روز از هفته گرامیداشت دولت، افزود: قرار بود در باره مالیات قوانین را اصلاح و تأمین نیاز کنیم. در مالیات ارزش افزوده و پایانه فروش در حال تحقق است اما درباره مالیات مستقیم هنوز توفیق نیافتیم و لایحه مهمی است و امیدوارم با فوریت در دولت قبل، از مهرماه به مجلس ارائه شود.
وی ادامه داد: به عنوان وزیر اقتصاد خدا را شاکرم و سپاسگزار مقام معظم رهبری هستم که اقتصاد را امر محوری قرار دادند و در دیدار ویدیو کنفرانس با ایشان، بخش عمده گفت وگوها درباره اقتصاد بود.
به گفته دژپسند، وزارت اقتصاد مباحث مختلفی را شامل می شود و در هر حوزه ای می توان عملکرد را بیان کرد و هم می شود آنچه مقرر بوده و بدان نرسیدیم را عنوان کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: در فضای کسب و کار، اقدامات بسیار خوبی انجام شد؛ کاری که در ۷۳ روز در ثبت شرکت طول می کشید، اکنون به ۷۲ ساعت تقلیل یافته است.
وی گفت: می خواستیم در هفته دولت امسال گمرک هوشمند را رونمایی کنیم که موفق نشدیم. نظارت پیشینی را به نظارت پسینی تبدیل کردیم و گام های خوبی در این راه برداشته ایم.
دژپسند خاطرنشان ساخت: در نظام بانکداری اصلاحات خوبی انجام شد و سند بانکداری دیجیتال را ابلاغ کردیم اما در واگذاری دارایی مازاد بانک ها، آنچه می خواستیم اتفاق نیفتاد.
وی اظهار کرد: امروز بدون مراجعه به بانک، می توانیم حساب باز کنیم و درخواست تسهیلات کنیم؛ البته همه بانک ها این قابلیت را ندارند. همه بانک های دولتی به این مرحله نرسیدند و امیدوارم در این راه با گام های مؤثر، موفقیت حاصل شود.
دژپسند در ادامه عنوان کرد: برای واگذاری دولتی ها، روش های مختلفی را تجربه کردیم؛ از مذاکره تا مزایده و برخی موارد نیز به چالش هایی منتهی شد. ما روشی را انتخاب کردیم که به مردمی سازی برسیم. وقتی شرکت ها را به بورس می بریم، در محیطی شیشه ای قرار می گیرند و برای همه قیمت یکسان است و در ادامه چهار پالایشگاه را به بورس ارائه می کنیم.
وی با بیان اینکه «امیدوارم از این فرصت برای توزیع ثروت بین مردم استفاده کنیم» یادآور شد: روند عرضه صندوق های ای تی اف ادامه دارد و از دولت مجوز گرفتیم بتوانیم این مهم را تکثیر کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در این باره گفت: برای واگذاری ها تا پایان سال برنامه داریم و واگذاری ها، دولتی و خصوصی است. بر اساس مصوبه و تفاهمنامه با وزارت صمت قرار است ۵۰ شرکت خصوصی به عنوان سهام اولیه در بورس ارائه شود. تا پایان سال حداقل ۵۰ شرکت را در این بخش داریم و تا پایان آذر ۷ شرکت دولتی را وارد بازار سرمایه کرده و ۱۸ شرکت دولتی دیگر را نیز آماده عرضه در بازار سرمایه خواهیم کرد.
به گفته دژپسند، ۱۰ صندوق پروژه تا پایان شهریور در بورس عرضه می شود.
وی ادامه داد: با وزارت راه ۱۲ طرح را کاندیدای توزیع دار در بازار سرمایه کردیم و در واگذاری ها تنوع دادیم. کسی که وارد بازار سرمایه می شود با تنوع عرضه های اولیه بازار روبرو می شود.
پذیره نویسی شرکت سهامی عام را نیز انجام خواهیم داد و برنامه ما برای هفت ماه باقی و تا پایان دولت دوازدهم، این است موارد یادشده را به سهولت پوشش می دهیم.
** تحلیل از بورس
دژپسند درباره تحلیل از شرایط کنونی بورس عنوان کرد: وقتی وارد بورس می شویم به منزله این است که اگر من شناگری باشم که شنا بلد نیستم، اگر وارد دریا شوم برای من دشواری هایی رخ می دهد و گاه که دریا مواج می شود باید مهارت داشته باشم. وقتی شما به محیطی با ریسک و نوسان وارد می شوید، باید میانه را ببینید و باید یک تا دوسال را پیش بینی کنید تا از این سرمایه گذاری، فایده مطلوب ببرید.
وی افزود: امروز کسی که وارد بازار سرمایه می شود می داند باید دوره نوسانی را طی کند. در ۱۰ روز اخیر مشکلاتی داشتیم و برخی عوامل، واقعی و برخی غیر واقعی بود و نوسانات تغییر کرد اما امروز با فضای مناسبی بازار، برگشت و امروز حقیقی ها حضور مطلوبی در بازار سرمایه داشتند.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: نمی خواهم آرمانی صحبت کنم اما می گویم با برنامه هایی که داریم بازار سرمایه می تواند قابل اعتماد باشد. من جای مالکان سهام نمی توانم بنشینم. باید فردی به گزینه ها نگاه کرده و گزینه برتر را انتخاب کنیم و در تصمیم گیری، مطالعه و مشاوره و معامله داشته باشیم. نباید سریع تصمیم بگیریم و راجع به دارایی ها باید با حضور مشاوران تصمیم گیری شود.
** فروش اوراق نفت
دژپسند درباره فروش سهام نفت عنوان کرد: دو دیدگاه متفاوت در این باب داریم؛ یک دیدگاه این است که اجازه قانونی برای این مهم وجود دارد و برخی قائل به این هستند که باید مراحلی طی شود. شورای اقتصاد مصوبه داده است و من آنرا امضا کرده ام و این مصوبه صادر شده است. دیدگاه مخالف هم در این زمینه هست اما فعلاً دست نگه داشته ایم تا شرایط تعیین تکلیف شود.
** چشم انداز اقتصاد با تمرکز به بازار سرمایه
وی در ادامه توضیح داد: از آبان سال گذشته پیگیر هستم و اقتصاد ما به کریدور تأمین مالی سوم نیاز دارد و بازار سرمایه می تواند این نقش را ایفا کند. ما اگر بخواهیم نقدینگی را به سمت تولید ببریم این بهترین مسیر است. اگر می خواهیم شفافیت و رقابتی کردن را دنبال کنیم، این بهترین محیط است. به عنوان نمونه، نیمه دوم سال گذشته درباره شستا اطلاعات نداشتیم اما امروز این اطلاعات وجود دارد.
وزیر اقتصاد تأکید کرد: در بازار سرمایه می توانیم یک زنجیره را پوشش دهیم و هر روز که می گذرد، جایگاه بازار سرمایه بیشتر می شود. مقام معظم رهبری لطف کردند و به خواسته دولت درباره سهام عدالت پاسخ مثبت دادند و عمق بازار سرمایه با خرید و فروش سهام عدالت افزایش یافت. در سنوات آتی، پذیرش در بورس بیشتر خواهد شد. روزی خواهد آمد که اولین گزینه برای تأمین مالی، بازار سرمایه خواهد بود و پیگیریم که بورس املاک و مستقلات را تشکیل دهیم. امیدوارم روند متعادل و مثبتی را در روزهای آتی در بورس شاهد باشیم.
** کاهش روند اداری
دژپسند اظهار کرد: در بخش ثبت مجوزها توانسته ایم از ۵۸ روز کاری به ۴ روز برسیم و برای پنجره واحد نیز سامانه ای را تأسیس می کنیم که این مهم، الکترونیکی و فیزیکی دنبال شود. در وزارت اقتصاد و دارایی برای کسب و کار به دنبال این هستیم که گام ها را سریع تر برداریم و مقررات زاید را حذف کنیم.
وی تصریح کرد: سالم ترین منبع درآمدی دولت مالیات است و باید فرهنگ مالیاتی درستی پیدا کنیم. باید بدانیم این پول، صرف امنیت و روشنایی خیابان و بهداشت و دفاع و... می شود و معتقدم به سهولت، این خواسته قابل تحقق است و واحدهای صنفی و شورای اصناف خوب پیش رفتند.
** اصل ۴۴ اصلاح ساختار بنگاههای دولتی
وزیر اقتصاد درباره اصلاح ساختار بنگاه های دولتی بر اساس اصل ۴۴، گفت: برای پذیرش در بورس، الزامات آنرا باید رعایت کنیم. تصمیم ما این است تا جایی که مقدور است بنگاه ها را از طریق بورس عرضه کنیم و این روش واگذاری، فواید بی شماری دارد و اگر مجبور بشیم، از طریق مزایده واگذاری ها انجام می شود. بورس، محیط شفاف و آرام و مطمئن است و همه فشرده کار می کنند تا شرکت های غیر بورسی را بورسی کرده و به این مکانیزم برسیم. بورس هم یک نوع مزایده است و محیط شفاف رقابتی برای نظام فواید بسیاری دارد.
دژپسند توضیح داد: معتقدم کسب درآمد از واگذاری ها اولویت چندم ماست و اصل این است که دولت را کوچک کرده و به بخش خصوصی بپردازیم. امروز در این شرایط نفتی، دولت برای پوشش هزینه ها به منابع مالی نیاز دارد و آیا فروش شرکت ها از این روش درست است یا فروش دارایی ها؟ ما با یک کار چند هدف را پوشش می دهیم و اگر دولت به دنبال حداکثر کردن درآمد بود، آیا به دنبال ای تی اف می رفت؟ ما به دنبال مردمی کردن اقتصاد هستیم. ما هدف درآمدی داریم اما اولویت های ما نشان می دهد که دولت، فقط در بند تأمین مالی نیست و در ای تی اف ما ۲۰ درصد تخفیف می دهیم.
وی تأکید کرد: اقتصاد دارد سالم می شود و بیش از ۹۰ درصد تأمین مالی دولت با حوزه های در ارتباط با وزارت اقتصاد است و امیدوارم بودجه بدون یک ریال از نفت اداره شود.
** اقتصاد هوشمند
وزیر اقتصاد درباره اقتصاد هوشمند نیز گفت: وقتی برنامه وزارت را دادم، به تشکیل اقتصاد هوشمند اشاره کردم که فراتر از اقتصاد دیجیتال است. انسانی که در این اقتصاد قرار گیرد، خلاق است. در این نگاه، وقتی ملک خریداری می کنید به سازمان مالیاتی مراجعه نمی کنید و دیگر برای گرفتن کد اقتصادی ۵۵ روز زمان صرف نمی کنید. در گمرک، امروز در حال رسیدن به گمرک همراه هستیم. در بخش بیمه نیز کاغذها جمع شده است و در بانکداری نیز این اتفاقات رخ داده است.