موسوی: مستندات سانحه هوایپما اوکراینی به تدریج منتشر میشود
سخنگوی وزارت خارجه در مصاحبه با یک روزنامه کروات تاکید کرد که مستندات سانحه هوایپمای اوکراینی به تدریج منتشر میشود.
به گزارش مملکتآنلاین، سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با روزنامه «وچرنی لیست» تاکید کرد: ما در ایران با کرواسی و کشورهای بالکان همواره روابط خوبی داشته و هیچ وقت نوسانات بزرگی را در روابط با آنها احساس نکردیم.
متن کامل این گفت و گو به شرح زیر است:
ایران چهل و یکمین سالگرد انقلاب خود را جشن گرفت، اما تحلیلگران میگویند امسال به دلیل تحریمهای که توسط دونالد ترامپ و آمریکا اعمال شده، سختترین سال برای ایران است. این حرف درست است؟
آمریکاییها و برخی غربیها ۴۱ سال است که بر اساس تحلیل اشتباه عمل میکنند. فشارهای آنها در ۴۰ سال گذشته همیشه بوده و چیز جدیدی برای دولت و ملت ما نیست. ما هشت سال تجاوز نظامی توسط صدام حسین را داشتیم، که تقریباً از نظر نظامی و مالی و حتی تبلیغاتی از کمک کل جهان برخوردار بود. همواره تحت تحریم و فشارهای اقتصادی قرار داشتیم. در عین حال اکنون مشاهده میکنیم که قدرت امروز ایران را نمیتوان با قدرت ۴۰ سال پیش مقایسه کرد. اگر چه آنها با یک شبکه وسیع رسانهای تلاش میکنند حقیقت را به شکل دیگری به افکار عمومی ارائه دهند، اما واقعیت این است که ایران در تمامی بخشها قوی تراز همیشه است.
شکی نیست که تحریمها تاثیر منفی زیادی بر زندگی مردم داشته اند، اما نقش دولت در این وضعیت چیست و چرا دولت قیمت سوخت را افزایش داد و موجب اعتراض شهروندان شد؟
لازم بود که برای مدیریت اقتصاد، ساختار یارانهها و از جمله قیمت سوخت را تنظیم کنیم. اکنون هم میبینید، مردم زندگی خود را با این تغییر هماهنگ کرده اند و برنامههای حمایتی خاصی برای کمک به آنها در حال اجراست. متأسفانه کسانی که نسبت به مردم ایران و انقلاب اسلامی خصومت دارند، همواره در جستجوی فرصتی هستند تا بتوانند در صحنه داخلی از آن سوء استفاده کنند. اعتراض گروهی از شهروندان در خصوص افزایش قیمت سوخت یک موضوع است و شعارهای کاملاً متفاوتی که عدهای اندک علیه سیستم و ساختار حکومتی دادند و دست به تخریب گسترده اموال دولتی و خصوصی زدند موضوع دیگری است. به نظر شما در کجای دنیا کسی به دلیل افزایش قیمت سوخت، عملیات مسلحانه و بمب گذاری انجام میدهد؟
پلیس ایران طی اعتراضات خیابانی سفیر انگلیس را دستگیر کرد و انگلیس هم شما را به نقض قوانین دیپلماتیک متهم کرد. دقیقا چه اتفاقی افتاد؟
من یک دیپلمات هستم و در نقاط مختلف جهان خدمت کرده ام. ما دیپلماتها در چنین رویدادهایی حق شرکت نداریم. ما براساس عرف و قواعد روابط و حقوق بین الملل و روابط دوجانبه، نباید به هیچ وجه در مسائل داخلی کشورهایی که در آنجا ماموریت داریم، دخالت کنیم. دیپلمات حتی مرسوم نیست به طور علنی نظرات خود را درباره این موضوعات بیان کند. راب مک ایر سفیر انگلیس کاری واقعاً اشتباه انجام داد. حضور یک دیپلمات خارجی در تظاهرات اعتراضی حالا با هر دلیلی که همراه با شعارهایی که از بیرون تحریک میشد، مغایر کنوانسیونهای بین المللی است.
بعد از سانحه هواپیمای اوکراینی بود.
همین طور است. نمیخواهم بگویم این اتفاق عادی است، اما نتیجه خطای انسانی بود. در سالهای اخیر، ما شاهد دهها مورد مشابه در سراسر جهان بودیم که برای یک هواپیمای مسافربری تجاری، رخ داده است. بر خلاف آنچه آمریکاییها انجام دادند و هواپیمای غیرنظامی ما را در سال آخر جنگ با رژیم صدام مورد اصابت موشک قراردادند و ۲۹۰ نفر از هموطنان ما را به شهادت رساندند که در نوع خود یک جنایت جنگی آشکار بود. اما آنچه در شرایط فوق العاده اخیر اتفاق افتاده، نتیجه خطای اپراتور بود. سایر مستندات این موضوع به تدریج منتشر میشود. اکثر مسافران کشته شده ایرانی هستند. در واقع ما هستیم که بیشترین صدمه و غم را داریم. کاناداییها و ایرانیهایی بودند که تابعیت کانادا را دارند. گروهی که در جلوی دانشگاه تجمع کردند از این بابت ناراحت و عصبانی بودند، اما اینکه سفیر یک کشور خارجی در تظاهرات حاضر شود و از آن وضعیت سوءاستفاده کند، طبعا خیلی سوال برانگیز است.