عراقچی: دیداری بین مقامات ایرانی با ایلان ماسک نشده است / برجام احیا نخواهدشد

وزیر امور خارجه گفت: هیچ دیداری بین سفیر ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک صورت نگرفته است.

عراقچی: دیداری بین مقامات ایرانی با ایلان ماسک نشده است / برجام احیا نخواهدشد

به گزارش مملکت آنلاین، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر گفت: پس از نمازجمعه معرو ف روحیه حزب‌الله احیا شد و با سفر چند روز بعد آقای قالیباف سازمان‌دهی مجدد صورت گرفت و فرماندهان جایگزین شدند و حزب‌الله به موقعیت خود بازگشت.

وی اظهار کرد: آن موقع در سفر به سوریه با آقای بشار اسد دیدار کردم. هدف اصلی از سفر به منطقه این بود که مقاومت محکم در جای خود است. تبلیغات و تصوراتی که ایجاد شده بود که حزب‌الله چه شده که به‌عنوان یک شاهد میدانی بودم و اگر حزب‌الله ضربه خورده در راسش بوده و بدنه اجتماعی آن وجود دارد و حزب‌الله به موقعیت رزمی خود برمی‌گردد.

صهیونیست‌ها می‌خواهند جنگ را به کل منطقه بکشند

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: رژیم صهیونیستی اهدافش محدود به غزه و لبنان نیست و قصدش بزرگتر است و به‌دنبال به آتش کشیدن منطقه است. کشور‌های منطقه از این جهت اطلاعاتشان کمتر بود و تحلیلشان دقیق نبود و با اینها تبادل اطلاعات داشتیم و نگرانی مشترک از اهداف صهیونیست‌ها پدید آمد. 

عراقچی اظهار کرد: در منطقه با رژیم صهیونیستی که مشغول نسل‌کشی و ویرانگری است چگونه باید به صدای واحد منطقه‌ای برسیم تا ماشین جنگی آن خاموش شود. 

وی تاکید کرد: سفر من به کشور‌های عربی، ترکیه و پاکستان انجام شد. اینکه یک جبهه واحد منطقه‌ای ایجاد کنیم و این یک عامل فشاری به آمریکا، غرب و رژیم صهیونیستی شد تا جلوی رخ دادن فاجعه‌ای که اسرائیل به‌دنبال آن بود گرفته شد.

وزیر امور خارجه بیان کرد: آمادگی رزمی نیرو‌های مسلح و آمادگی دولت برای مقاومت و آمادگی رزمی مقاومت اوضاع را برای شرایط کنترل شده‌ای ایجاد کرد.

محکومیت حملات صهیونیست‌ها در نشست ریاض

عراقچی اظهار کرد: پس از اینکه رژیم علیه ما اقدام کرد بلافاصله منطقه آن را محکوم کرد. اولین بار بود که کشور‌های منطقه این حملات را محکوم کردند و این محکومیت همچنان ادامه داد. 

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در نشست ریاض در دوشنبه گذشته قبل از همه در سخنرانی افتتاحیه محمد بن سلمان با صدای بلند حملات رژیم صهیونیستی را از جمله به ایران محکوم کرد که به‌دنبال وی سران بیشتری آن را محکوم کردند. 

وی تاکید کرد: در منطقه یک حرکت و صدای واحد و نگرانی مشترک شکل گرفته و این در کنترل ماشین جنگی رژیم صهیونیستی موثر خواهد بود.

هدف اصلی حضور وزیر امورخارجه به منطقه برای چه بود؟

عراقچی درباره سفر‌های منطقه‌ای خود بیان کرد: سفر‌های من مکرر به کشور‌های مختلف در منطقه و عمدتاً در کشور‌های عربی انجام شد به اضافه ترکیه بعد کمی دیرتر پاکستان و فکر می‌کنم که ما در اینکه بتوانیم یک جبهه واحد منطقه‌ای ایجاد بکنیم با صدای واحد علیه رژیم صهیونیستی موفق بودیم. خود این یک عامل فشاری شد به آمریکایی‌ها به غربی‌ها به خود رژیم صهیونیستی و جلوی گسترش بیشتر جنگ و رفتن به سمت یک فاجعه که رژیم صهیونیستی دنبالش بود گرفته شد.

وی در پاسخ به سوالی درباره دیدار نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک بیان کرد: خبر به وقت ایران دیروز صبح ساعت ۱ بامداد منتشر شد من برای نماز بلند شدم دیدم که چنین خبری هست به نظرم خیلی جدی نبوده یعنی یک خبرسازی معمولی که وجود دارد خوب تا ظهر هم به نظر ما ارزش پاسخگویی نداشت.   ضمن اینکه منتظر بودیم که در نیویورک صبح بشود و ما از همکاران سوال بکنیم که چه می بینند پشت این قضیه، چون من مطمئن بودم که ملاقات صورت نگرفته است آن هم بدون هماهنگی با ما که قطعا چنین ملاقاتی نمی‌تواند صورت بگیرد و هرگز چنین اجازه‌ای را هیچ یک از سفارتخانه‌های ما و نمایندگان ما ندارند که بدون هماهنگی کاری انجام بدند.

عراقچی گفت: صبح دیدم که این خبر واقعا خیلی بازتاب در داخل ایجاد کرد و بعد دیدم از طرف آمریکایی هم روی این خبر مدام کار می شود و سریع از سخنگو خواستم که تکذیب کند. 

قاطعانه دیدار ایلان ماسک و نماینده ایران را تکذیب می‌کنم

وی درباره دوران تندروی‌های ترامپ بیان کرد: ما رفتار خود را بر اساس سیاست‌های آمریکا تنظیم می کنیم. در دولت ابتدای ترامپ هم همینگونه بود و شاید یکی از ویژگی‌های دوران ترامپ همین بود که هیچ چیز ثبات نداشت در هر حال اکنون زود است که در این باره صحبت کرد.

عراقچی با اشاره به گزینه‌های کابینه رئیس جمهور منتخب آمریکا بیان کرد: اهداف و سیاست‌های ما روشن است و منتظر حرکت آمریکا می‌مانیم و بر اساس آن سیاست خود را تنظیم خواهیم کرد.

وی ادامه داد: در دوره اول ریاست جمهوری آقای ترامپ افراد تندرویی بر سر کار آمدند و در فاصله کوتاهی دو الی سه وزیر دفاع عوض شد و یا بولتون که به داشتن تفکر ضد ایرانی معروف است بعد از مدتی جابجا شد نکته‌ای که در خصوص ترامپ وجود دارد این است که وی قابل پیش‌بینی نیست لذا اکنون زود است که بتوانیم درباره سیاست‌های آمریکا قضاوت کنیم و بنابراین منتظر می‌مانیم.

وزیر امور خارجه کشورمان درباره سفر رافائل گروسی به ایران گفت: رفتار ما با آژانس کاملاً حرفه‌ای است چرا که این نهاد فنی است و حق ندارد وارد حوزه‌های سیاسی شود، بنابراین تا زمانی که این سازمان به وظایف خود در حیطه مربوطه عمل کند ما نیز با آن همکاری خواهیم کرد، من به آقای گروسی گفتم که سفر شما فنی است یا سیاسی؟ و ایشان پاسخ داد که سفرش فنی است، او بر اساس معاهده ان‌پی‌تی و برجام وظایفی دارد و سوالاتی نیز نسبت به گذشته وجود دارد و تا زمانی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این چارچوب صحیح حرکت می‌کند جمهوری اسلامی نیز همکاری خود را ادامه خواهد داد.

عراقچی متذکر شد: در چارچوب برجام تعهدات ما مدت‌ها است که متوقف شده است و علت آن پاسخ به آمریکا در خروج از برجام و ناتوانی کشور‌های اروپایی در جبران اقدامات ایالات متحده است. ما کمال حسن نیت را نشان دادیم و مدت زمانی را نیز صبر کردیم تا فرصت برای جبران و بازگشت وجود داشته باشد.

وی تصریح کرد: متاسفانه اعضای شورای حکام سیاسی برخورد می‌کنند و مدیر کل مجبور خواهد بود که وارد فضایی شود که کار سخت شود، از آنجایی که ما نسبت به صلح آمیز بودن فعالیت خودمان مطمئن هستیم هیچ مشکلی با همکاری با آژانس نداریم و در حوزه ان‌پی‌تی نهایت تعامل را خواهیم داشت.

وزیر امور خارجه اظهار کرد: ما در این سفر قرار همکاری‌های بیشتری را با آقای رافائل گروسی گذاشتیم و بنده به او گفتم که مشکلی برای همکاری با آژانس نداریم، اما به شرط اینکه مسیر بر پایه همکاری باشد نه تقابل، لذا اگر آنها بنابر این اصول پیش بروند ما نیز هیچ مشکلی نداریم. 

او گفت: اکنون صحبت‌هایی مبنی بر این وجود دارد که ممکن است شورای حکام قطعنامه‌ای را صادر کند، اما آنها به خوبی می‌دانند که هر بار اقدامی علیه ما انجام دادند جمهوری اسلامی ایران نیز پاسخ داده است لذا اگر قطعنامه‌ای علیه ما صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد و ما در برنامه هسته‌ای خود برنامه‌های جدیدی را پیش می‌گیریم که آنها دوست نخواهند داشت.

برجام دیگر آن خاصیت قبل را ندارد و احیا نخواهد شد

عراقچی گفت:‌اکنون هم باید گفت برجام دیگر خاصیت سابق را ندارد و همان برجام سابق نمی‌تواند بازگردد، اما برای ما آن خاصیت سابق را ندارد و قطعا باید وارد مذاکراتی شویم که به یک توافق ممکن برسیم.

وی ادامه داد: نمی‌خواهم از اکنون درباره یک سال آینده صحبت کنیم، فرصت برای مذاکرات و دیپلماسی همیشه وجود دارد. ما در منطقه با بحران مواجه هستیم، همچنین در اروپا بحران وجود دارد. در آمریکا دولت جدید به روی کار آمده و ما برای مذاکرات آمادگی کامل داریم.

او با اشاره به اینکه ما پنجره‌های دیپلماسی را باز می‌بینیم به شرطی که در طرف‌های مقابل چنین مسیری را مشاهده کنیم گفت:‌ما برای هر سناریو و مسیری آماده هستیم و مسیر هسته‌ای ما در یک سال آینده حساس و پیچیده خواهد بود و اگر به نقطه تقابل برسیم برای آن برنامه داریم و اگر به نقطه همکاری برسیم برای آن هم نیز برنامه دقیق داریم.

عراقچی افزود: دولت آقای پزشکیان با شعار همکاری و گفتگو وارد صحنه شد، اما شاهد بودیم که دست‌هایی از همان ابتدا به طور مشخص رژیم صهیونیستی در تقابل با راه دکتر پزشکیان بودند. به شهادت رساندن شهید اسماعیل هنیه صبح روز تحلیف ایشان بود و یکی از جنایات و سنگ اندازی‌های صهیونیست‌ها را شاهد بودیم.

وی افزود: بحث درگیری‌ها و احتمال جنگ و زد و خورد‌هایی که شرایط را برای گفتگو و مذاکره سخت‌تر کرد و مسئله اوکراین هم همچنان وجود دارد. همه این تهدید‌ها قضیه را پیچیده کرده است و موضوع هسته‌ای ما هم پیچیدگی‌های خود را دارد و ورود به مذاکرات جدید با موانعی که اشاره شد مواجه است.

او بیان کرد: سیاست خارجه دولت ما سیاست فعال، اثر گذار و فراگیر است. تنها به یک سمت نمی‌رویم و متوازن عمل می‌کنیم. روابط ما با چین و روسیه در چند ماهه گذشته که با بحران‌های زیادی هم مواجه بوده‌ایم خوب پیش رفته است. در اجلاس بریکس با ۵ قدرت بنیانگذار این اجلاس رئیس جمهور ما نشست‌های را داشت که نشان از میدان باز دیپلماسی ما بود. 

عراقچی گفت:‌ملاقات با پوتین در اجلاس بریکس دومین ملاقات رئیس جمهور ما و رئیس جمهور روسیه در فاصله کمتر از یک هفته بود. همچنین دیدار و ملاقات با رئیس جمهور چین هم موضوع مهمی بود که در آینده آثار این دیدار‌ها را می‌بینیم.

عراقچی افزود: توافق ۲۵ ساله‌ای که ما با چینی‌ها انجام دادیم، در حقیقت یک چشم‌انداز و برنامه عمل است. این برنامه عمل باید به قراردادهای مختلف در حوزه‌های مختلف تبدیل شود که بعضی از آنها انجام شده است. البته مشکلات دیگری در مسیر این توافقات وجود دارد که بارها در مورد آن صحبت شده است.

او همچنین گفت: ما توافق مشابهی را هم با روسیه آماده کرده‌ایم که احتمالا تا یک یا دوماه دیگر در سفر آقای پزشکیان به مسکو امضا خواهد شد که این توافق هم یک چشم‌انداز و برنامه عمل است که مسیر همکاری‌های دوطرف را روشن می‌کند.

وزیر امورخارجه راجع‌به صحبت پزشکیان درباره رویکرد ایران درسیاست خارجی که گفته بود با دوستان مروت، با دشمنان مدارا، تصریح کرد: در جلسه‌ای که آقای پزشکیان این صحبت را انجام دادند، بنده هم حضور داشتم. یک صحبت مبنایی در خصوص سیاست خارجی بود و اینکه چگونه در شرایط متفاوتی که پیش آمده باید حرکت کرد و آقای پزشکیان بحث خوبی را انجام دادند و حالا در ضمن آن شعر معروف با دوستان مروت با دشمنان مدارا را هم استفاده کردند ولی نه به این معنی خاص که از الان به بعد ما با دشمنان مدارا می‌کنیم، اصلا مگر می‌شود که با دشمنان مدارا کرد؟ مگر دشمن با ما مدارا می‌کند که ما هم مدارا کنیم؟ منظور ایشان قطعا چنین چیزی نبود. یک بحث مبنایی تئوریک بود که داشت انجام می‌شد.

وی ادامه داد: به نظر من که سیاست‌های آقای پزشکیان و مواضع ایشان در مقابل آمریکا، رژیم صهیونیستی و غربی‌ها کاملا روشن و مشخص است و بارها ایشان در مناسبت‌های مختلف صحبت کردند، محکوم کردند راه ما با دشمنان‌مان مشخص است. آنها مدارایی با ما ندارند که ما مدارا داشته باشیم. مسیر ما مشخص است؛ البته ما نمی‌خواهیم در این مسیر هر هزینه‌ای را بپردازیم. تنش‌ها را مدیریت می‌کنیم، سعی می‌کنیم در جاهایی که تنش‌ها غیرضروری است کاهش پیدا کند و منافع و امنیت جمهوری اسلامی مدنظر ما است.

 ایران بر اساس حقوق بین‌الملل حق پاسخ‌گویی به تهاجم اخیر رژیم صهیونیستی را دارد

او درباره وعده صادق ۳ اظهار داشت: فضای رسانه‌ای الحمدلله خیلی پویا و سرزنده است و همه‌چیز در آن گفته می‌شود. ولی من در مواضع رسمی کشور تفاوتی ندیدم و قائل نیستم. موضع ما از همان فردای تهاجم رژیم صهیونیستی مشخص و روشن بوده است. این‌یک تهاجم جدید به جمهوری اسلامی ایران است و جمهوری اسلامی ایران بر اساس حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحدحق پاسخ‌گویی و دفاع از خودش در مقابل این تهاجم را دارد. این حق برای ما محفوظ است و در مورد زمان و چگونگی آن خود ما تصمیم می‌گیریم، تعیین می‌کنیم، در زمان و شرایط مقتضی این کار را انجام خواهیم داد. این حرفی بوده است که از فردای همان‌روز زدیم، تفاوتی هم نکرده است.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در سال‌های گذشته و به‌خصوص در این یک‌سالی که بحران غزه و بعد لبنان داشت، ثابت کرده است که همواره حکیمانه و هوشمندانه رفتار کرده است و تصمیمات خودش را براساس حکمت، عزت و مصلحت که سه اصل ما در سیاست خارجی است، حرکت می‌کند و چنین هم خواهد بود.

عراقچی درباره تهدید رژیم صهیونیستی درباره مورد حمله قراردادن تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: در اینکه رژیم صهیونیستی به هیچ‌یک از اصول و حقوق بین‌الملل پایبند نیست و ممکن است که هر عملی را انجام دهد، تردیدی وجود ندارد. در اینکه هیچ جنایت جنگی‌ وجود ندارد که این رژیم انجام نداده باشد، تردیدی وجود ندارد در اینکه سازمان‌های بین‌المللی به خاطر نفوذ و حضور آمریکا و قدرت‌های اروپایی چشم خودشان را می‌بندند و هیچ مقابله‌ای با این جنایات جنگی و این نسل‌کشی انجام نمی‌دهند، این مورد هم روشن است.

او ادامه داد: رژیم صهیونیستی تهدیدات زیادی از رسانه‌های آنها، افراد غیررسمی و غیر دولتی مبنی بر احتمال حمله به تأسیسات هسته‌ای ما را انجام دادند. ما این را به آقای گروسی، آژانس و به هرجایی که لازم بوده است گفتیم و از همه اینها مهم‌تر اینکه در طول سفر منطقه‌ای که بنده داشتم و در طول رایزنی‌هایی که با کشور‌های منطقه داشتیم، این را به صراحت گفتیم که هر اقدامی که رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران انجام دهد، ما مشابه آن و اقدام متناسب آن را عینا انجام خواهیم داد.

وزیر امورخارجه همچنین ابراز داشت: آنها می‌دانند که اگر به تأسیسات هسته‌ای ما حمله کنند، چه اتفاقی خواهد افتاد و این بزرگ‌ترین ضامنی است که می‌تواند جلوی تهدیدات هسته‌ای را بگیرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی درباره مهمترین اقدامات اقتصادی در توسعه صادرات به‌ویژه در بحث سفارت‌خانه‌ها گفت: ما برای همه سفار‌تخانه‌ها و نمایندگی‌های خودمان در خارج از کشور مأموریت‌های اقتصادی هم تعریف کرده‌ایم. یعنی آنها فقط نمایندگی‌های سیاسی ما در خارج از کشور نیستند، بلکه نمایندگی‌های اقتصادی ما نیز هستند و برای آنها مأموریت تعریف شده است که باید به اهداف اقتصادی کشور کمک کنند. 

او ادامه داد: از جمله این اهداف جذب سرمایه‌گذاری، تأمین کالای موردنیاز، مقابله با اقدامات تحریمی، کمک به دور زدن تحریم‌ها است و یکی از مهم‌ترین آنها کمک به صادرات غیرنفتی کشور است. در این زمینه همه سفارتخانه‌های ما مؤظف هستند تا اقداماتی که لازم است را انجام دهند؛ چه در قالب برگزاری نمایشگاه‌های مختلف، چه کمک به اتصال صادرکنندگان ما به واردکنندگان کشور‌های مربوطه و دادن اطلاعات لازم و همچنین ایجاد فضای لازم به لحاظ فرهنگی و سیاسی که کالا‌های ما بتوانند حضور پیدا کنند. این وظایف بر عهده آنها است و ما ان‌شاءالله این وظایف را با دستورالعمل‌های مشخص همراه خواهیم کرد که هر نماینده در حوزه خودش بتواند به اقتصاد کشور کمک کند.

عراقچی همچنین درباره اف‌ای‌تی‌اف گفت: بحث اف‌ای‌تی‌اف یک بحث دامنه‌دار است که الان هم در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مورد بررسی است. دلایل موافقین و مخالفین در این خصوص همیشه وجود داشته است و شاید همین مجموعه دلایلی که هم در مخالفت و هم در موافقت بوده، باعث شده تا یک تصمیم نهایی گرفته نشود.

او همچنین در انتها گفت: وزارت اموراقتصاد این موضوع را پیگیری می‌کند و جلسات جدیدی درحال برگزاری است. همچنین هم عدله بر ضرورت الحاق ما و رفتن ما در قالب استاندارد‌های اف‌ای‌تی‌اف وجود دارد و هم دلایلی برای مخالفت وجود دارد که بنده امیدوارم که مسیر طبیعی خودش را طی بکند و کشور به یک تصمیم درست برسد.

انتهای پیام/

ارسال نظر