بازیگران پیش از انقلاب ممنوعالفعالیت هستند؟
در روزهای گذشته با ماجراهای فیلم «آشغالهای دوستداشتنی اصل» و بازی بهروز وثوقی در این ورژن جدید از فیلم محسن امیریوسفی بار دیگر بحث ممنوعالفعالیتی بازیگران سینمای پیش از انقلاب مطرح شده است.
به گزارش مملکتآنلاین، رئیس پیشین سازمان سینمایی و مشاور کنونی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نامهای به وزیر کنونی فرهنگ و ارشاد اسلامی، تاکید کرده هیچ محدودیتی برای فعالیت بازیگران پیش از انقلاب در سینما به صرف سوابق سینماییشان در سالهای پیش از انقلاب وجود ندارد و بنابراین تمامی بازیگران پیش از انقلاب میتوانند فعالیت کنند؛ نامهای که اکنون برای نخستین بار پس از هجده ماه منتشر میشود.
یک خبرنگار سینمایی در کانال تلگرامیاش نوشت: پس از آنکه در روزهای اخیر همزمان با انتشار خبرهایی درباره حضور بهروز وثوقی بازیگر سینما در سالهای پیش از انقلاب در فیلم «آشغالهای دوست داشتنی اصل»، محسن امیریوسفی در نامهای خطاب به حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی درباره مشروعیت بازی او در این فیلم، به نامهای با شماره ۱۵/۲۷۶۰۴۷ مورخ ۱۳۹۷/۴/۱۳ استناد کرد که در آن حیدریان تاکید کرده بهروز وثوقی هیچ منع قانونی برای بازی در سینمای ایران ندارند.
پیگیریها در نهایت منجر به دسترسی نامه شد؛ نامهای که از سوی محمدمهدی حیدریان رئیس پیشین سازمان سینمایی و مشاور کنونی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، صادر شده و در آن به صراحت تاکید شده محدودیتهایی که در سالهای ابتدایی انقلاب بوده، رفع شده و هیچیک از بازیگران پیش از انقلاب به دلیل سوابق سینماییاش در پیش از انقلاب ممنوع الفعالیت نیست و حتی طرح این موضوع را نوعی آدرس غلط دادن، خوانده است!نامه مدیر پیشین سینما به وزیر فرهنگ: تمامی بازیگران پیش از انقلاب میتوانند فعالیت کنند!
در متن این نامه خطاب به وزیر فرهنگی و ارشاد آمده است: «در پاسخ به درخواست شورای مرکزی کانون کارگردان در نامه شماره ۹۷/۲۶۲۲۹۷ مورخ ۱۳۹۷/۰۳/۹۷ به استحضار میرساند هیچکس به دلیل بازیگری در قبل از انقلاب ممنوع از کار نیست و اصولاً طرح چنین موضوعی، آن هم از سوی کانون کارگردانان که بیشترین بهرهمندی از هنرپیشگان و بازیگران قبل از انقلاب را داشته و دارند اسباب تعجب و آدرس غلط در حوزه فرهنگ و هنر و نسبت ناروا به انقلاب اسلامی است.
انقلاب اسلامی باعث شد که روند هنر از ابتذال خارج گردد و همان بازیگران و فعالانی که بعضاً در مسیری غلط به فعالیت مشغول بودند، از همان روزهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی کار خلاق انجام دهند. خیل عظیم هنرپیشگان نامدار حال حاضر سینما از اساتید گرانقدری نظیر انتظامی-مشایخی-کشاورز-نصیریان-راد و... و دهها بلکه صدها بازیگر حال حاضر سینمای کشور گواه این مدعا است.
لذا اعمال محدودیتهایی که با هدف سالمسازی فضای سینما در سالهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی برای برخی بازیگران که شهرت به بازی در آثار نامناسب و مبتذل وجود داشت، با گسترش حضور جوانان و بااستعداد و ارائه الگویی مناسب از سینمای پس از انقلاب، به مرور برداشته شده و در حال حاضر به صرف بازی در آثار قبل از انقلاب، محدودیتی برای هنرمندی وجود ندارد.»
نامه محمد مهدی حیدریان از آن جهت حائز اهمیت است که از سوی رئیس، متولی و مسئول اصلی سینمای ایران اعلام شده و به عنوان سند قابل استناد سینماگران است و آنها از این پس با استفاده از همین سند، میتوانند سراغ بازیگرانی برود که تاکنون تصور میشد به شکل غیررسمی ممنوع الفعالیت هستند اما از نظر مرجع سینمای ایران، فعالیتشان آزاد است و میتوانند همچون انتظامی، کشاورز، مشایخی، نصیریان و... فعالیت داشته باشند.
از منظر حقوقی، این سند چنین کارکردی را دارد که اگر سینماگری سراغ این بازیگران رفت و یکی از نقشهای فیلمش را به این بازیگران پیش از انقلاب داد اما در زمان صدور پروانه نمایش از سوی سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممانعتی به عمل آید، صاحبان فیلمهایی که متضرر میشوند با استناد به این نامه، میتوانند از وزارت فرهنگ و ارشاد در مراجع قضایی شکایت و درخواست غرامت نمایند.