جزئیات و آمارهایی از سفرهای نوروزی، سوانح، تخلفها و خدمات در تعطیلات نوروزی ۱۴۰۳
با پایان تعطیلات بلند ابتدای سال ۱۴۰۳، ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، جزئیات و آمارهایی از سفرهای نوروزی، سوانح، تخلفها و خدمات را اعلام کرد.
به گزارش مملکت آنلاین، علیاصغر شالبافیان، معاون گردشگری و رئیس ستاد هماهنگی خدمات سفر در ابتدای سخنانش یاد شهدای کنسولگری ایران در سوریه را گرامی داشت و جمعبندی آمار اقامت و اسکانهای نوروزی ۱۴۰۳ را به این ترتیب اعلام کرد: از ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ تا ۲۴ فروردین امسال ۶۳ میلیون و ۶۴۷ هزار نفر شب اقامت ثبت شده است، که ۵ درصد افزایش نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته را نشان میدهد. این آمار در اقامتگاههای رسمی ۲/۵ درصد افزایش را نشان میدهد. رویکرد ستاد ملزم کردن به استفاده از ظرفیت اقامتگاههای رسمی است.
به گفته او، خراسان رضوی، مازندران، هرمزگان، گیلان، اصفهان، فارس، تهران، آذربایجان شرقی، بوشهر و اردبیل به ترتیب بیشترین اقامت را داشتهاند.
شالبافیان با اشاره به تغییر رفتار سفر در نوروز سال ۱۴۰۳ گفت: در نوروز امسال سه موج سفر را تجربه کردیم، که در موج اول به دلیل تغییرات اقلیمی با کاهش سفر مواجه بودیم و موج دوم مشابه مدت زمان سال گذشته بود و تعطیلات عید فطر که موج سوم سفرها شکل گرفت با افزایش سفرها مواجه شدیم. تحلیل این روند نشان میدهد هر سال متناسب با آن سال باید برنامهریزی شود.
معاون گردشگری در ادامه یادآور شد: بیش از یک میلیون نفر در نوروز به صورت تماموقت و موقت و داوطلبانه همکاری داشتند و به تناسب تصمیمهایی که گرفته شد نسبت به گذشته بهبودهایی داشتیم، که از آن جمله، عضویت شرکت پخش و توزیع فرآوردههای نفتی بود که سبب کاهش مشکلات سوخترسانی شد و با تقویت کمپین ۶۰_۳۰ در راستای کاهش تصادفها و سوانح جادهای اقدام شد.
او به شناسایی برخی آسیبها بهویژه برای کاهش سوانح جادهای و مسمومیتهای ناشی از گاز CO که افزایش پیدا کرده بود، اشاره کرد و از تمرکز این ستاد روی موضوع کاهش سوانح جادهای و تهیه طرحی در اینباره و ارائه آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی سخن گفت و افزود: براساس این طرح دستگاههای مختلف مسئولیتهایی پیدا کردند. کشور برای این موضوع به قدری هزینه میدهد که نباید به ۱۵ روز نوروز محدود شد و این طرح به مدیریت سفر در طول سال کمک میکند.
رئیس ستاد سفر همچنین به راهاندازی مجموعا ۱۰۴۷ بازارچه صنایع دستی در محورهای سفر اشاره کرد.
شالبافیان در پاسخ به پرسشی درباره آمار اقامتگاههای غیررسمی و چادرخوابی، گفت: ۶۳ میلیون و ۶۴۷ هزار نفرشب ـ اقامت، مجموع آمار اقامتگاههای رسمی، غیررسمی و اضطراری است که ۱۳ میلیون و ۹۵۱ هزار نفرشب آن به اقامتگاههای رسمی مربوط میشود که ۲.۵ درصد رشد را در اقامتگاههای رسمی نشان میدهد.
معاون گردشگری با بیان اینکه با همکاری تشکلها امسال هیچگونه افزایش نرخی در تأسیسات گردشگری اعمال نشد و نظارتهای جدیتری بود، با اشاره به ثبت نرخنامهها در سامانه نماد، اظهار کرد: ۳هزار و ۵۳۹ شکایت مربوط به نرخنامه بود که با ۹۲۳ مورد به دلیل گرانفروشی برخورد شد و ۲۲ میلیارد ریال هم عودت داده شد.
او همچنین مجموع آمار ورودی مسافران و گردشگران خارجی در سال ۱۴۰۲ را ۶ میلیون و ۳۸۲ هزار و ۷۵۵ نفر اعلام کرد که این آمار در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۴ میلیون و ۲۳۰ هزار نفر اعلام شد.
شالبافیان درحالی رشد سفر اتباع خارجی به ایران را در سال گذشته ۵۸ درصد اعلام کرد که گفت: شاهد افزایش سفر گردشگران و مسافران انفرادی به ایران هستیم، هرچند سیاست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ورود از طریق تورهای گردشگری است.
معاون گردشگری همچنین تاکید کرد: هزینهکرد عوارض خروج از کشور باید صرف تقویت زیرساختها و کسبوکارهای گردشگری شود. پبگیر تحقق آن هستیم.
رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر همچنین مدیریت سفرها برای کاهش سوانح رانندگی و مدیریت پسماند و زباله را از جمله برنامههای کاری این ستاد در سال جدید برشمرد.
رضا سامه ـ مدیرکل امور پایگاههای میراث ملی و جهانی ـ نیز در نشست ستاد هماهنگی خدمات سفر که با پایان تعطیلات نوروز و عید فطر، دوشنبه ۲۷ فروردینماه در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد، گفت: ۲۱۲ نقطه از پایگاهها و موزهها میزبان مسافران نوروزی بودند و در دو بازه زمانی، آمار بازدیدها احصا شد، که از ۲۴ اسفند تا ۱۲ فروردین ۵ میلیون و ۳ هزار و ۸۴۰ بازید و تا پایان تعطیلات عید فطر ۷ میلیون و ۷۶۰ هزار و ۲۱۶ بازدید ثبت شده است، از میان این آمار، ۳ میلیون نفر آمار بازدید پایگاههای میراث ملی و جهانی است و بیش از ۶۰۰ هزار نفر بازدید رایگان اتفاق افتاده است.
او اضافه کرد: بازید برخی پایگاههای میراث جهانی چون بلیتفروشی ندارند، از جمله اورامانات، جنگلهای هیرکانی، محور ساسانی و خلیج فارس و بسیاری از بافتهای تاریخی که به عنوان اماکن عمومی درنظر گرفته شدهاند، در سرجمع آمار لحاظ نشده است.
در ادامه، سرهنگ سیروس حسنزاده ـ معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور فراجا ـ گزارشی از وضعیت سوانح جادهای در تعطیلات نوروز ارائه کرد و بیتوجهی به جلو، سبقت و انحراف به چپ را بیشترین عوامل تصادف و سوانح جادهای برشمرد و براساس آمار سرصحنه باتوجه به اینکه آمار پزشکی قانونی هنوز احصا نشده است، تعداد فوتیها را ۸۷۸ نفر و تعداد مصدومان را ۲۱ هزار نفر اعلام کرد.
به گفته او، ۱۶۵ نفر در سوانح داخل شهری و ۷۱۳ نفر در جادهها جان خود را از دست دادهاند. او همچنین میزان مصدومان در شهرها را بیش از ۱۲ هزار نفر و در جادهها را ۹ هزار نفر اعلام کرد.
حسنزاده افزود: استانهای کرمان، فارس و سیستان و بلوچستان بیشترین آمار فوتی را داشتند و بیشترین رشد تصادفهای برونشهری در استان اصفهان، سمنان و ایلام بوده است.
مصطفی فاطمی ـ دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر ـ نیز جزئیات سفرهای نوروزی و تعطیلات عید فطر را تشریح کرد و گفت: سه موج سفر اتفاق افتاد که در موج نخست، سفرها ۲۲ درصد کاهش داشت و آمار در اقامتگاههای رسمی با ۳۲ درصد کاهش مواجه شد. در موج دوم، سفرها ۲.۶۶ درصد و اسکان در اقامتگاههای رسمی نیز حدود ۲.۴۵ درصد رشد داشت. موج سوم سفرها نیز ۲۸۶ درصد رشد را تجربه کرد.
به گفته او، با توجه به ثبت ۶۳ میلیون و ۶۴۷ هزار نفرشب، رشد اقامت رسمی در بازه زمانی ۲۴ اسفند تا ۲۴ فروردینماه، ۵.۱۹ درصد بود.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی ادامه داد: مازندران، گیلان، خراسان رضوی، هرمزگان، بوشهر، فارس، خوزستان، اصفهان، آذربایجان شرقی، تهران و البرز در همان بازه زمانی بیشترین رشد اقامت را داشتند.
او اضافه کرد: بیشترین رشد تردد جادهای نیز به ترتیب در استانهای فارس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، لرستان، تهران و البرز، یزد، قزوین، آذربایجان شرقی، اردبیل و خراسان جنوبی ثبت شده است. مشهد، شیراز، کیش، بندرعباس و تهران از جمله شهرهایی بودند که بیشترین توجه مسافران به آنها بوده است.
فاطمی همچنین سهیلی (قشم)، جواهرده (مازندران)، پالنگان (کردستان)، اَلتپه (مازندران)، کندوان (آذربایجان شرقی)، گَوَرزین (قشم)، آبگرم لاریجان (مازندران)، قلعه رودخان (گیلان)، زیارت (گلستان) و گازرخان (قزوین) را از جمله روستاهایی اعلام کرد که از ۲۴ اسفند تا ۲۴ فروردینماه، بیشترین رشد اقامت را داشتند.
دبیر ستاد سفر همچنین اعلام شهرهای مکمل در تعطیلات نوروز را اقدامی مؤثر در توزیع مکانی سفر دانست و افزود: نوروز سال گذشته «عسلویه» به عنوان شهر مکمل سفر اعلام شد، اما در تعطیلات امسال جزو مقاصد سفر قرار گرفت و رتبه بیستو هفتم پرمسافرترین شهرها را به دست آورد.
اسماعیل برات ـ معاون اداره نظارت و ارزیابی تاسیسات گردشگری ـ نیز گزارشی از میزان تخلفها و نظارتهای صورتگرفته ارائه کرد و با استناد به دادههای سامانه «جانا» به انجام بیش از ۲۵ هزار بازدید اشاره کرد که بیش از ۱۲ هزار مورد آن به مراکز اقامتی و ۴ هزار مورد به دفاتر خدمات مسافرتی مربوط بود که در کل ۲۴۶۵ تذکر و ۴۰۷ اخطار کتبی داده شد و ۵۴ مورد پلمب و تعطیل شدند که ۵ مورد از آنها مرکز اقامتی بودند. بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ گزارش درباره نرخ تأسیسات گردشگری دریافت شد که تهران و خراسان رضوی در صدر شکایتها بودند و با ۹۳۰ مورد نیز برخورد شد.
او همچنین از تشکیل ۳۹۰ پرونده حقوقی و بازگشت حدود ۲۲ میلیارد ریال خسارت به مسافران خبر داد.
شریفی ـ مدیر روابط عمومی و سخنگوی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ـ با اشاره به ۶۶ درصد افزایش تماسها با سامانه ملی سفر و ثبت ۱۸۰۱ شکایت که ۱۴۰۴ مورد آن به مراکز اقامتی، پذیرایی و گردشگری مربوط بود، گفت: امسال حدود ۴۰۰ مورد شکایت از سرویسهای بهداشتی هم در این سامانه (۰۹۶۲۹) ثبت شده که ۹۰ درصد آن پیگیری شد.
شریفان ـ معاون اورژانس کشور و دبیر کمیته سلامت نوروزی ـ نیز از تشکیل ۲هزار تیم بهداشتی و یک میلیون بازدید، معرفی ۱۴ هزار و ۴۰۰ واحد متخلف به مراجع قضایی، ۸ هزار واکسیناسیون و شناسایی و پیشگیری ۳۲ بیماری واگیردار از ۱۵ اسفند تا پایان تعطیلات نوروز خبر داد.
او همچنین گفت: با کاهش مصدومین سوانح جادهای مواجه بودیم. این تعداد سال گذشته بیش از ۹۲ هزار بود و امسال به ۸۲ هزار مصدوم کاهش یافت. میزان جراحی اورژانس در بیمارستانها هم کاهش داشت، با وجود آنکه ۴ درصد رشد در جراحی بیمارستانی داشتیم. کمترین مصدومان نیز به استانهای خراسان جنوبی و ایلام مربوط بود.
ذاکری، نماینده وزارت راه و شهرسازی کاهش جابهجایی با ناوگان عمومی را از ۲۴ اسفند تا ۱۷ فروردینماه، یک درصد اعلام کرد و افزود: بیشترین کاهش جابهجاییها به ناوگان ریلی با ۱۵ درصد رشد منفی مربوط بود، درحالیکه سفرهای هوایی ۳۰ درصد رشد داشت و بیشترین جابهجایی هم به فرودگاه امام خمینی (ره) تعلق داشت. سفر با ناوگان دریایی نیز نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته یک درصد کاهش داشت و در تردد جادهای، ورود و خروج بین استانها تغییر چندانی اتفاق نیفتاد.
تعزیرات حکومتی نیز از ۱۵ اسفند تا ۲۱ فروردینماه گشتهای نظارتی داشت که به گفته حسن بیگی، نماینده این سازمان بیشاز ۳۰ هزار تخلف ثبت شد که بیش از ۴۰۰ مورد پلمب شدند. همچنین، گیلان، فارس و آذربایجان شرقی در صدر جدول شکایات و پلمبها بودهاند.
حجتالاسلام موسوی ـ مدیرکل امور فرهنگی سازمان اوقاف ـ نیز با اشاره به اجرای طرح «آرامش بهاری» در ۲ هزار و ۴۱۶ امامزاده و ثبت بیش از ۱۴ میلیون نفر بار زیارت و اسکان ۳۹۱ هزار نفر در ۴۲۵ امامزاده، استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی، فارس، ایلام و لرستان را به ترتیب با بیشترین آمار اسکان نوروزی اعلام کرد و گفت: در حوزه زیارت اماکن اوقاف حدود ۵ درصد رشد را تجربه کردیم.
انتهای پیام/