کاهش شدید برداشت زعفران در مزارع کشور
نماینده اتاق بازرگانی خراسان رضوی در شورای ملی زعفران گفت: حدود ۱۳۰ هزار هکتار زمین در کشور زیر کشت زعفران قرار دارد اما میانگین برداشت این محصول از حدود چهار کیلوگرم در هکتار در برخی مناطق حتی به حدود ۱.۵ کیلوگرم در هکتار کاهش یافته است.
به گزارش مملکت آنلاین به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی، منوچهر مالکی در نشست "هماندیشی زنجیره ارزش زعفران؛ از مزرعه تا صادرات» در زاوه افزود: از جمله دلایل این مسئله عدم استفاده صحیح از منابع آب و خاک است که موجب کاهش بهرهوری اراضی زیر کشت زعفران شده است.
وی با تاکید بر اینکه بایستی سازوکاری دقیق برای مدیریت صنعت زعفران با مشارکت همه ارکان مرتبط با آن تعریف شود، گفت: اثرات چنین راهبردی قطعا کاهش خامفروشی این محصول و عرضه آن با ارزش افزوده بالاتر در بازار جهانی است؛ همچنین حلقه تولید در زنجیره ارزش این محصول نیز با چنین رویکردی، بهره حداکثری را از این محصول کسب خواهد کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی اداره کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست با بیان اینکه ۷۶ درصد زعفران کشور در این استان تولید میشود، گفت: با این حال در سالهای گذشته کشت این محصول به ۲۳ استان کشور افزایش یافته است.
غلامحسین ساربان با اشاره به لزوم افزایش بهرهوری در مزارع کشت زعفران خراسان رضوی افزود: بر این اساس با دستور استاندار خراسان رضوی، امسال باید برای ۱۰ هزار هکتار از مزارعی که کشت زعفران در آنها انجام میگیرد، برنامه آموزش و ارزیابی اجرا شود تا از این طریق، میانگین برداشت زعفران به ۶ کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا کند، از مجموع مزارعی تحت پوشش این طرح هستند، ۲ هزار هکتار آن در شهرستان زاوه قرار دارد.
وی با اشاره به گلایه برخی از کشاورزان نسبت به مشکلات خرید تضمینی زعفران، توضیح داد: کلید حل این مسئله در دستان کشاورزان است. فعالان این بخش باید برای آبیاری درست مزارع، تغذیه خاک و تهیه یک محصول سالم و بهداشتی اقدامات لازم را به کار بگیرند تا محصول باکیفیتی به عمل آورند و این امر در قیمت خرید هم موثر خواهد بود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی اداره کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی در ادامه پیشنهاداتی شامل ارائه آموزش های لازم در بحث ارتقای کیفیت کشت به کشاورزان، ایجاد یک دفتر در سطح منطقه و بررسی راههایی برای پشتیبانی مالی از کشاورزان را در راستای حل این مسائل و مشکلات مطرح نمود و خواستار انعکاس نظرات فعالان این حوزه برای اتخاذ راهبردهای موثرتر مدیریتی در این موضوع شد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: پویایی بازار زعفران و اتخاذ راهبردهای پایدار مدیریتی در این بخش، به انتفاع تمامی ارکان زنجیره ارزش آن؛ شامل بخشهای تولید، تامین، فرآوری و صادرات این محصول منتج خواهد شد.
محمدرضا توکلیزاده افزود: افزایش ارزش زعفران در بازارهای جهانی و حتی توسعه تقاضا برای این محصول در کنار موضوعات دیگری همچون مدیریت بازار و ایجاد انتفاع حداکثری برای همه ارکان زنجیره ارزش این محصول از تولید تا صادرات، اولویتهایی بودهاند که در دوره دهم اتاق بازرگانی خراسان رضوی، به طور ویژه بر آن متمرکز شدهایم، سیاستگذاری در بحث محصولات استراتژیک باید با نظر فعالان و صاحبنظران آن حوزه انجام بگیرد تا کارآمدی کافی ایجاد کند.
انتهای پیام/